Šta je osteohondroza? Osteohondroza je grupa poremećaja koji direktno utiču na rast kostiju kod dece i adolescenata. Prekid protoka krvi u zglobovima je često uzrok ovih poremećaja. Iako pojedine bolesti u ovoj grupi mogu da utiču na starije osobe, one najčešće utiču na decu i tinejdžere, čije kosti još uvek rastu.

Osteonekroza je bolest uzrokovana smanjenim protokom krvi u kostima u zglobovima. Kod ljudi sa zdravim kostima, nova kost uvek zamenjuje stare kosti. Kod osteonekroze, nedostatak krvi izaziva da se kost razlaže brže nego što telo može da proizvede novu kost. Kost počinje da umire i može se polomiti.

Možete imati osteonekrozu u jednoj ili više kostiju. Najčešća je u natkolenici. Druge uobičajene lokacije su nadlaktica i kolena, ramena i skočni zglobovi.

Bolest može da utiče na muškarce i žene bilo koje starosti, ali obično ‘’udara’’ u tridesetim, četrdesetim ili pedesetim.

osteohondroza sta je

U početku, možda nećete imati nikakve simptome. Kako se bolest pogoršava, verovatno ćete imati bolove u zglobovima koji postaju jači. Možda nećete moći da savijate ili pomerate zahvaćeni zglob tako dobro.

Uzrok

Ne postoji nijedan poznat uzrok osteohondroze. Česti faktori uključuju stres na kosti, smanjen dotok krvi u pogođene oblasti i traumu kosti. Osteohondritis se može javiti kao rezultat sportskih povreda.

Faktori rizika

Ko je u opasnosti od osteohondritisa?

Osteohondroza se skoro isključivo javlja kod dece i tinejdžera, do oko 20. godine starosti je češća kod dečaka, a posebno onih koji se bave sportom.

Faktori rizika za osteonekrozu:

  • dugoročni tretman steroidima
  • zloupotreba alkohola
  • povrede zglobova
  • imajući određene bolesti, uključujući artritis i rak.

Osteohondroza vrata, kičme, diska

Osteohondroza vrata – degenerativna bolest koja utiče na intervertebralne diskove u vratnom delu kičme. Degenerativne promene se obično javljaju u većini pokretnih delova kičme, tako da je pod uticajem i vratni deo kičme, zbog nepravilnosti u strukturi pršljenova, pa često pate nervni korenovi na nivou C5, C6 i C7.

Simptomi

Koji su simptomi osteohondroze? Iako neki slučajevi osteohondroze mogu da zacele, a da oboleli i ne zna da je imao osteohondrozu, ipak – najčešći simptom je bol u blizini zgloba koji je pod ovim uticajem. Bol može biti izazvan ili fizičkom aktivnošću ili pritiskom na tom području. Dodatni simptomi mogu biti otok i osetljivost zahvaćenog zgloba, slabost zgloba i ograničen opseg pokreta.

Lečenje , terapija

Kako se leči osteohondroza? Postoji veliki broj jednostavnih tretmana za lečenje osteohondroze. Lekari često savetuju da se odmara određeni deo tela gde postoji bol. Ponekad, mogu se koristiti steznik ili gips. U retkim slučajevima kod bolesti osteohondritis disekans, hirurgija može biti neophodna da uklonite višak kostiju.

Pored lekova protiv bolova (analgetici, miorelaksanti, opijati), ograničavanja aktivnosti koje stavljaju težinu na pogođenim zglobovima, nošenja štaka i drugih pomagala, vežba za opuštanje – terapija za osteohondrozu može uključivati i električne stimulacije (elektroterapija). Tu je i terapija toplotom, ultrazvučna terapija.

Moguća je i transplantacija međupršljenskih disk ćelija.

Prognoza za osteohondrozu može varirati za različite tipove osteohondroze. Često, oni će se izlečiti sami ili sa nekom manjom pomoći u vidu proteza ili gipsa. Osteohondroza se često izleči nekoliko nedelja nakon njenog nastanka.

Da li postoji prirodni lek

Da li postoji prirodni lek za osteohondrozu? Magneto-terapija ima verifikovano pozitivno dejstvo na organizam. Magnetna terapija može da smanji vreme tretmana, smanji doze lekova, poboljšati opšte stanje organizma i značajno povećati ukupnu efikasnost leka – kako kod hronične, tako i kod teške situacije. Sa najmanje kontraindikacija, postoji verovatnoća da se obavi samo-tretman kod kuće. Glavna sredstva kako u lečenju, tako i u prevenciji degenerativnih infekcija kičme, uključujući osteohondrozu, je stvaranje moćnog mišićnog ‘’steznika’’ – to jest, razvoj svih mišića kičme. Zbog toga, vežbe – gimnastika, kupanje – su obavezne za sve pacijente.