Osipi na koži su u osnovi zapaljenja kože lica usled infekcija, alergija, pa čak i zbog lekova, iako je naša koža otporna na raznovrsne napade.Ovi osipi ili erupcije su uglavnom u pratnji crvenih fleka, plikova, svraba, sušenja kože, osećaj peckanja koje utiče na teksturu i izgled kože. Glavni problem sa kožnim osipom na licu i vratu je da oni podižu estetske problemejer mogu lako da se vide. Ovi osipi mogu biti raznih oblika, boja, veličina. Neke tačke ili mrlje mogu izgledati crveno, roze i braon, dok drugi mogu biti u vidu plitkih nervnina.Neke plikovi svrbe, dok su drugi samo slojevi grube kože koji su privremena pojava i lako se mogu lečiti.

Uzroci

Toplotni osip: Toplotni osip je najčešći tip osipa na licu i vratu i do njega normalno dolazi kada je telo izloženo ekstremno visokim temperaturama ili sparnom vazduhu. To je osip koji svrbi, a preterano češanje kože može pogoršati stanje.

Ekcem: To je poremećaj koji dovodi do zapaljenja kože i osipa. Neki od uzroka za ekcem mogu uključiti reakcije alergena, preterano izlaganje agentima životne sredine ili genetsko nasledje. Kao čest simptom od osnovne bolesti (uglvnom dijabetes), ekcem uzrokuje oticnje,suvu kožu i osip na licu i rukama.
osip na licu
Kontaktni dermatitis: To je drugi razlog zaosip po licu, grudima ili bilo kom drugom delu tela, i može se pojaviti usled izloženosti ekstremnim alergenima/iritantima poput polena, životinjske dlake, hemikalija, hrane, itd. Kada bilo koji deo tela dolazi u kontakt sa tim alergenom ona negativno reaguje i javljaju se svrab, osip ili plikovi.

Koprivnjača: Takođe se zove urtikarija, koprivnjača je alergijska reakcija iritantne, virusne infekcije, ujede insekata, temperaturne promene, itd. Koji izazivaju crveni osip, šarenu kožu, svrab i peckanje.

Herpes zoster: To je virusna infekcija karakterisana bolnim svrabom, osipom po licu, grudima i nekim ograničenim područjem na jednoj strani tela. Varičela zoster, virus koji uzrokuje ovčje boginje kod dece i mladih ljudi, može takođe nastaviti da izaziva zoster koji dovodi do svraba i pecknja kože, osipa na licu kod dece pa čak i kod odraslih.

Rozacea: To je hronična, zpljenska bolest kože kod odraslih koja izaziv crvenilo i bubuljice na nosu, obrzima, bradi i čelu. Rozacea izgleda kao akne pa je ciklična, tj. ima tendeciju da se širi s’vremena na vreme.

Infantilne akne: To je uobičajni osip kod novorođenčadi koje se naziva i normalni osip novorođenčadi. Novorođenče može imati erupciju akni na nosu i obrazima drugi ili treći dn po rođenju. To se uglavnom javlja zbog nekih hormonskih promena iz vremena kada se fetus razvijao, ali čisti se u roku od nekoliko nedelja bez lečenja.

Lečenje

Većinom osipi nisu opasni i nestaju sami. Međutim ako osoba doživljava simptome kao što su svrab ili suva koža, peckanje, itd.Potrebno je posetiti dermatologa.