ljudi-zalazak-sunce

Ukoliko vas je zadesila neugodna povreda, imate problema sa išijasom, bolovima u leđima, vratu, zglobovima, ili praktično bilo kojem drugom delu tela, prva adresa koju ćete posetiti je fizijatar, medicinski stručnjak koji će vam dati tačnu dijagnozu i prepisati terapiju i vežbe.

Danas je fizikalna medicina naširoko priznata oblast u zdravstvu, koja ljudima nudi izlečenje i isceljenje, međutim, postoje određeni aspekti koje je čine još fascinantnijom.

U nastavku vam donosimo interesantne i neobične činjenice o fizikalnoj terapiji, grani medicine koja je dodatno napredovala u poslednje  vreme i učinila rehabilitacioni proces ne samo efikasnijim, već i zabavnijim za pacijente koji se oporavljaju od povrede.

Ova grana medicine ima drevne korene

Drevno poreklo fizikalne medicine datira još iz vremena antičke Grčke, a utemeljio ju je otac moderne medicine Hipokrat, još 460 godine pre nove ere.

Prepoznao je značaj masaže i tehnika manuelne terapije prilikom lečenja raznovrsnih povreda, ali i njihov značaj za opšte blagostanje organizma.

Tako su drevni iscelitelji postavlili temelje fizikalne terapije, koja je vremenom evoluirala u struktuiranu medicinsku praksu, zasnovanu na neoborivim dokazima.

Vodena terapija čini čuda u procesu opravka

Za određene povrede zglobova, voda može odigrati jedinstvenu ulogu u procesu oporavka.

Vodena terapija, koja se izvodi u bazenima, poput onih u Vrdniku i drugim banjama, značajno smanjuje pritisak na zglobove i predstavlja odličnu opciju za osobe koji imaju poteškoća pri kretanju.

Pored što olakšava pokretljivost, otpor vode će povećati snagu i fleksibilnost mišića, pa je ovakvo terapeutsko okruženje primenljivo i blagotvorno za različita medicinska stanja.

Terapija je još lepša i lakša uz pomoć životinja

Moguće je da niste znali, ali određene sesije fizikalne terapije uključuju naše krznene prijatelje, a ovaj metod postaje sve popularniji prilikom rehabilitacije od povreda.

Reč je o posebno obučenim životinjama, koje medicinski radnici koriste u terapijske svrhe da pruže dodatnu motivaciju i emocionalnu podršku pacijentima.

Na ovaj način postižu se još bolji rezultati, a životinje doprinose uspehu terapijskog procesa.

Oporavak kroz virtuelnu stvarnost

Ne, ovo nije fraza iz “Totalnog opoziva” – savremena tehnologija našla je primenu i u fizikalnoj terapiji, korišćenjem naočara za virtuelnu realnost.

Na ovaj način, terapeuti omogućavaju pacijentima da “urone” u virtuelno okruženje, koje simulira scene iz stvarnog života, pa je terapija automtski interaktivnija i zanimljivija.

Virtualna stvarnost danas se posebno koristi za poboljšanje koordinacije, ravnoteže i motoričkih veština pacijenata.

Terapija putem iluzije

U ovakvu vrstu terapije nije uključen Hudini, već ogledala, koja se koriste za ublažavanje bolova pacijenata i poboljšanje njihovog kretanja.

Ova zadivljujuća tehnika uključuje upotrebu ogledala, koja stvara iluziju kretanja u paralizovanom ili bolnom udu.

Ovakvom vrstom iluzije treapeuti “varaju” mozak, posebno kod pacijenata koji se oporavljaju od amputacije i boluju od stanja koje se naziva fantomski bol u nogama.

Dosadašnji rezultati su svakako ohrabrujući.

Smeh kao lek

Poznato je da je smeh pravi lek za dušu, ali verovatno niste znali da može biti koristan i kao deo fizikalne terapije.

Ako ste mislili da je u pitanju šala, niste bili u pravu, jer neki terapeuti uključuju u proces rehabilitacije humor i tzv. jogu smeha, kako bi se pacijenti osećali još bolje.

Pozitivni efekti smeha na stres i raspoloženje, prilikom oporavka od povrede, mogu doprineti još boljim ishodima na putu sveukupnog isceljenja.

Plesom do potpunog oporavka

Zašto oporavak od povrede ne bi bio zabavan?

Svi znamo da se sportom dolazi do zdravlja, ali da li ste čuli da je i ples naširoko zaživeo kao deo fizikalne medicine?

Plesna terapija kombinuje pokret i izražavanje i na taj način promoviše fizičko, emocionalno i socijalno blagostanje.

Ovakav kreativan pristup, kao i ostali gore navedeni, dodali su element radosti i zabave u proces rehabilitacije, pa oporavak od povrede pacijentima u današnje vreme ne mora da bude tako težak kao nekad.