Da bi lekar postavio tačnu dijagnozu, neophodan je, pored laboratorijskih analiza i dopunskih dijagnostičkih metoda, i razgovor sa pacijentima. Kao što lekar prilikom uzimanja anamneze postavlja pitanja, tako i pacijent, nakon stoje uspostavljena dijagnoza, od doktora zahteva odgovore u vezi sa terapijom svoje bolesti. Ukoliko je neophodno izvršiti operaciju kamenaca u žučnoj kesi, pitanja koja se najčešće postavljaju lekaru odnose se na klasičnu i laparoskopsku intervenciju.

Šta je to laparoskopija?

Laparoskopija je minimalno invazivna indirektna hirurška operativna metoda kojom se žučna kesa vadi zajedno sa kamenjem. Prilikom operacije koristi se video-sistem i indirektno se izvodi operacija, čiji se tok prati na video-ekranu. Da bi se to izvelo, potrebno je da se na trbušnom zidu načine tri do četiri reza, veličine do jednog centimetra, kroz koje se uvode video sistem i instrumenti. Laparoskopska operacija je suštinski ista kao i klasična, osim što nema velikog reza na stomaku.

Zašto se vadi cela žučna kesa, a ne samo kamenci?

Iskustvo je pokazalo da se nakon izvesnog vremena kamenci ponovo stvaraju. U pitanju je poremećaj u sluzokoži žučne kese koja nepravilno koncentriše žučne soli.

Šta se dešava kada se odstrani žučna kesa?

Na sreću, žučna kesa nije neophodna za život, što dokazuje i veliki broj operisanih ljudi, kao i onih rođenih bez žučne kese. Koja je, zapravo, funkcija žučne kese?
Njena uloga je da u određenom trenutku varenja, skladištenu žuči oslobodi u dvanaestopalačno crevo i da na taj način omogući varenje masti.

Kako se vare masti ako se izvadi žučna kesa?

Organizam tada angažuje rezervni mehanizam pa žučni putevi preuzimaju ulogu žučne kese.

Kakve mogu biti posledice odstranjivanja žučne kese?

Ponekad dolazi do privremenog poremećaja u ritmu varenja i pražnjenja creva te su stolice nešto češće. Međutim, te tegobe uglavnom vremenom prestaju.

U kojim slučajevima se preporučuje laparoskopska a u kojim klasična intervencija?

Najvećem broju pacijenata preporučuje se laparoskopska operacija, dok se klasična intervencija izvodi samo u slučaju da postoje ograničenja.

Kakva ograničenja nameće laparoskopska intervencija?

Pre svega, anatomska. Zbog velike mogućnosti odstupanja u građi žučne kese i žučnih pu-teva od standardne anatomske šeme, ugrožava se bezbednost operacije. Ako je bolesnik bolovao od žutice mehaničkog porekla, oboleli su mu i žučni putevi ili njima bliski organi, te u tom slučaju laparoskopska intervencija nije preporučljiva. Teška zapaljenja žučne kese ili okolnih organa, te izražena gojaznost pacijenta, kao i višestruke hirurške intervencije u trbušnoj duplji, koje mogu da dovedu do stvaranja priraslica, onemogućavaju laparoskopski pristup.

Da li veličina kamena predstavlja prepreku za laparoskopsku intervenciju?

Veličina kamena nije prepreka za laparoskopsku operaciju jer se kamen koji ne može da prođe kroz operativni otvor jednostavno zdrobi i takav se vadi.

Postoji li ograničenje kada su u pitanju godine?

Da li je starosno doba prepreka za laparoskopsku intervenciju? Starost je relativan pojam. Hirurzi se rukovode medicinskim parametrima kao što su stanje srca, pluća, jetre, krvnih sudova, bubrega, što se utvrđuje obaveznom preoperativnom pripremom pacijenta.

Da li se laparoskopska,operacija mora izvoditi u opštoj anesteziji?

Opšta anestezija je neizbežna jer je za ovu vrstu intervencija neophodno da trbušni mišići budu potpuno opušteni.

Koje su prednosti laparoskopske operacije žučne kese?

Prednosti ima više. Nakon operacije postoji više malih rezova a ne jedan veliki, boravak u bolnici je kratak, traje najčešće 24 časa, manja je mogućnost infekcije operativne rane, nema postoperativnih kila i mnogo je brži postoperativni oporavak, kao i vraćanje redovnom životu i obavezama.

Šta se još može operisati laparoskopskom metodom?

Veoma često se laparoskopski izvode operacije na jajniku i jajovodima, na bubrezima, debelom crevu, zatim operacije želudačnih kila (Hiatus Hernia) i želuca u cilju lečenja gojaznosti, kao i operacije preponskih kila…