opadanje kose uzroci

Uzroci za opadanja kose i kod žena i kod muškaraca mogu biti različiti od bolesti do genetske predodredjenosti što ovu pojavu svrstava u red normalnih stvari a ne oboljenja.Ipak ako uzrok opadanja nije zbog genetske prirode zbog tipa kose itd. treba se obratiti lekaru kako bi se na vreme pronašlo pravo rešenje.
opadanje kose uzroci
Bolesti kose koje uzrokuju njeno opadanje razlikuju se prema tome da li se javljaju pre posle sekundarne kosmatosti.Pre puberteta deca najčešće pate od gljivičnog oboljenja (kosopasice). Kasnije se javljaju razni vidovi opadanja kose. Kod mladića, između sedamnaeste i dvadeset pete godine, javlja se tendencija ka opadanju kose, koje počinje sa pojačanim lučenjem lojnih žlezda kosmatog dela glave; zatim kosu pokrivaju ljuspe — sitni beličasti delići kože, najpre suvi, a potom masni. To je perut, koja nagoveštava opadanje kose. Isto tako, u toku javljanja sekundarnih seksualnih odlika, pokazuje se definitivni budući kvalitet kose. Dotad prava kosa može da postane talasasta, a previše gusta može se pretvoriti u nežne kovrdže itd.

Kosmatom delu kože već od detinjstva preti opasnost od raznih kožnih oboljenja, kao što je gnojava piodermija ili impettgo. Stoga je dobro navići decu na pravilnu higijenu kože. Ne želeći da se mešamo u pojave detinje koketerije, kojom upravljaju frizerski umetnici ili opšta kretanja mode, bez ustezanja ćemo za dečake preporučiti kratku kosu.To olakšava svakodnevno pranje kose, a ono pruža najviše izgleda budućem miadiću da će ga krasiti zdrava i bujna kosa. Naročito su preporučljivi sapuni i preparati sa katranom. Dodajmo tome da je voda izvrsna za kosu, nasuprot raširenom verovanju u njenu štetnost. Što se tiče devojčica, ne treba da ih svirepo lišavamo njihovog prvog zavodničkog oružja time što ćemo im podseći dugu kosu, ali ne smemo propustiti da je svaki dan dobro iščetkamo i operemo sapunom svake nedelje. Svako dete treba da ima svoj češalj i četku.

Kod odraslih, zdravija je uvek suva kosa. Masna kosa uvek pokazuje tendenciju da se proredi i da opada,ovakvo opadanje masne kose nemora da znači da ćete oćelaveti ali kosa može da se značajno proredi.Mast sprečava kosu da dobro diše. Prema tome, upotreba briljantina i drugih sličnih kozmetičkih sredstava dozvoljena je samo uz krajnju uzdržljivost. Za muškarce je preporučljivo da dva puta nedeljno peru kosu šamponom sa katranom. Kosa normalno počinje da sedi između trideset pete i četrdesete godine kod muškaraca, a između četrdesete i pedesete kod žena. To i jednima i drugima daje onaj izgled koji izaziva poštovanje, no koji žene, uostalom sa puno skromnosti, vole da odlože pomoću naivnih veštačkih sredstava. No ne nadajte se da ćete bilo čime svojoj kosi dati onaj izgled koji je imala kada vam je bilo dvadeset godina. Godine nezadrživo odmiču.

Kosa može da osedi i pre vremena. To je kanicija. Pokazuje se u vidu belih pramenova ili potpuno bele kose. Delimična kanicija ,obično se javlja posle pelade. To počinje opadanjem kose na manjim površinama, na kojima ponovo izrastu bele vlasi. U takvim slučajevima, uz dobru negu dermatologa, kosa može postepeno da povrati priroidnu boju. Od velikog uzbuđenja iii potresa kosa može da osedi za nekoliko časova. Poznato je da je kosa kraljice Marije Antoanete osedela u noći koja je prethodila njenom pogubljenju. U manje tragičnim slučajevima kosa ne mora da ostane bela do kraja, već može ponovo da izraste u normalnoj boji kada osoba vrati duševnu ravnotežu.Često se zapaža i jako opadanje kose na 60 do 80 dana posle preležane zarazne bolesti praćene povišenom temperaturom, osobito posle trbušnog tifusa. Od toga koliko je temperatura prelazila 39,5° zavisi i koliko će kosa opadati. U takvim slučajevima postoje svi izgledi da će kosa izrasti kada bolesnik prezdravi. Drugi uzroci opadanje kose su neke teške hronične bolesti (anemija, tuberkuloza, dijabetes) i trovanje arsenikom, živom itd. Dodajmo na kraju da alopecija (ćelavost) u pečatima može da se javi i posle intenzivnog lečenja rendgenskim zracima.

Verovatno je neki ćelavko došao na pomisao da proturi mišljenje po kome je čelavost znak izrazite muškosti onoga koga ona krasi. Eto jednog veoma lukavog načina da se izyuče korist iz malog fizičkog nedostatka i da se od njega načini izvanredna prednost. Ako taj argument i ne otvara put do svakog ženskog srca, može se u najmanju ruku ,reći da malo reklame nikada nije štetilo zavodnicima. Uspeh minogih čuvenih ćelavaca to najbolje potvrđuje.Ćelavost je tako česta pojava kod muškaraca da se može zaključiti da je gotovo normalna. Kada nastupi prerano, može da izazove očajanje kod mladića od osamnaest do dvadeset godina, koji gledaju kako im glava postaje gola u trenutku kada ih njihov nagon petlića goni da se diče svojim perjem. Neka sami sebi kažu da baršunast pogled i dražestan osmeh mogu da učine više nego najizdašnija kosmatost. Stvar treba da prihvatimo junački, da se tako izrazirno. Ne treba da se uvrstimo među one stidljive ćelavce koji nevešto pokušavaju da ,sakriju golotinju kože na glavi retkim pramenovima koje na najčudnije načine prebacuju sa slepoočnice ili potiljka. Nema smešne ćelavosti; ima samo bojažljivih ćelavaca.

U međuvremenu, dok se ne naviknete na tu pomisao, možete svakako da se zabavite time što ćete okušati neki od onih čudesnih preparata koje nam hvale u tolikom broju. Ako nisu štetni, u najmanju ruku će vam obezbediti dobru higijenu kože na glavi. A ako iz nekog važnog razloga, vezanog za vaš poziv ili nekog drugog, neizostavno želite da imate primodnu kosu, obratite se estetskoj hirurgiji. Neki hirurzi su svojim operacijama postigli zanimljive rezultate. Postoji jedna vrsta ćelavosti, koja spada u nadležnost medicine. Ona pogađa samo žene i predstavlja ozbiljan simptom. Javlja se iznenada i može biti potpuna. Zove se pelada. To je endokrino obaljenje, koje nova otkrića nauke srećom vrio često mogu da izleče. Takva ćelavost može da se javi i samo mestimično, u pečatima. Tada je reč o istom oboljenju, aii u slabijem obliku. Opet se treba obratiti endokrinologu . Kao posledica nedovoljne higijene kose, javlja se bolest koja više ne bi trebalo da postoji u našim oblastima. Ta bolest, koja se zove kosopasica, ispoljava se u vidu većih ili manjih ćelavih pečata. Na tim mestima koža je sivkasta, pokrivena sitnim ljuspama. Pečati predstavljaju glavni simptom te bolesti, koja se javlja u raznim oblicima i zahvata bradu, neobrasle delove kože i nokte. Svi njeni oblici prouzrokovani su mikroskopskim gljivicama i zahtevaju veliku opreznost i predostrožnost jer su veoma zarazni.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *