Postoje mnoga stanja koja prouzrokuju opadanje kose (alopeciju), ali većina ovih stanja kod dece je prolaznog karaktera i samo privremeno utiče na njihov rast kose. Dijagnoza se postavlja jednostavnom evaluacijom rizičnih faktora i vizuelnim pregledom, kako bi se utvrdio tip opadanja kose. Iako postoje klinički utvrđene metode tretmana opadanja kose kod muškaraca i žena, ovi tretmani nisu pogodni niti jednako efikasni za decu.
Ukoliko se bilo koji od problema, nabrojanih u tekstu koji sledi, pogoršava, preporučeno je da se konsultujete sa lekarom.

Tinea Capitis

Tinea Capitis je najčešći prouzrokovač opadanja kose kod dece, prema izveštaju American Hair Loss Asociacije. Takođe poznata i kao skalp prstenasti crv, Tinea je dermatofitoza, oboljenje prouzrokovano gljivičnom infekcijom koja izaziva nejednak, neravnomerno opadanja kose kod dece (polja bez kose su kružnog ili ovalnog oblika, ponekad i iregularnog oblika). Kosa je prelomljena, a izgled na mestu preloma nalikuje na male crne tačke blizu kože glave. Ponekad su uočljive i sivkaste ljuspice. Infekciji su podložnija deca uzrasta od 3 do 10 godina, a kada je reč o polu, češće se javlja kod dečaka nego kod devojčica.

Uzrok: Stanje je prouzrokovano gljivicom (dermatofitom Trichophytonom) koja napada folikul i osnovu dlake izazivajući lomljenje kose. Deca se zaraze zajedničkom upotrebom češljeva, četki, kapica, jastuka, peškira, a takođe se može preneti i sa inficirane životinje (ljubimca).

Opadanje kose kod dece 1Tretman: Oralna terapija i terapija koja se aplikuje na kožu je najčešća u tretmanu tinee capitis. Griseofulvin je oralni preparat koji se uzima 8 nedjelja, a Nizoral ili drugi šampon zasnovan na selenijum sulfidu se upotrebljava 2-3 puta nedeljno. U periodu upotrebe tretmana, iako su promene i dalje vidljive, većina dece nije infektivna.

Alopecia Areata

Alopecia Areata je iznenadno pojavljivanje jednog ili više okruglih žarišta bez kose. Obično nije propraćena drugim simptomima, koža glave je normalnog izgleda bez znakova zapaljenskog ili bilo kakvog drugog procesa. Iako ovo stanje nije samo po sebi šeteno, može dovesti do potpunog opadanja kose ili dlaka na drugim delovima tela.

Uzrok: Alopecia Areata je autoimuno oboljenje, što znači da detetovi leukociti (bela krvna zrnca), greškom napadaju folikul dlake i prouzrokuju prestanak rasta kose. Javlja se kod dece svih uzrasta, ali se smatra da izvesni faktori, kao što su bolesti, vakcinacije, alergije na hranu, mogu delovati kao okidač za nastanak ovog stanja.

Tretman: Ne postoji lek za navedeno stanje, do danas nisu pronađeni i odobreni lekovi za tretman Alopecije areate kod dece. Na svu sreću, kod preko 80% dece, kosa spontano i bez ikakvog tretmana izraste u periodu od 12 meseci. Ipak, kako gubitak kose kod dece može biti veoma stresan za samo dete, lekari mogu pokušati da stimulišu rast kose preparatima na bazi kortikosteroida i minoxidila.

Trichotillomania

Trihotilomanija je stanje koje se manifestuje iskrzanim, neravnim površinama bez kose, gde su prelomi dlake ili prazni folikuli bez dlake vidljivi. Rezultat je gotovo nesvesne navike deteta da uvrće, lomi ili čupa kosu.
Uzrok: Ovakvo stanje obično je povezano sa stresom, dugotrajnom tenzijom, ili drugim psihološkim i emotivnim problemima. Može biti posledica fundamentalne anksioznosti kod deteta koje je izloženo stresovima u porodici, školi ili nekom drugom socijalnom mikrosistemu.

Tretman: Ukoliko se ova štetna navika zaustavi pre nastanka ožiljaka na koži glave, kosa će bez ikakvog dodatnog tretmana, potpuno samostalno izrasti ponovo. Rezultati studija su pokazali da što je dete manje, odnosno na što se ranijem uzrastu trihotilomanija pojavi, to su šanse veće da će se ovakvo ponašanje zaustaviti. Neki stručnjaci ističu da je najbolji tretman koncentrisati se na prave uzroke anksioznosti, nervoze, frustracije i razvijati navike u kojima su ruke uposlene nekim korisnim, aktivnim sadržajima.

Loose Anagen Syndrom

Loose Anagen Sindrom je privremeno stanje najčešće prisutno kod plavokosih devojčica na uzrastu od 2 do 9 godina. Kosa je proređena, raštrkana, difuznog rasta i može podsećati na izgled kose kod trihotilomanije.

Uzrok: Postoji oštećenje na spoju između folikula i dlake, uzrokovano slabošću vezivnog tkiva. To znači da dete može veoma lako i bezbolno, ali ne namerno izvući dlaku iz korena kose. Oboljenje se javlja sporadično, ali može biti i nasledno.

Tretman: Za ovaj sindrom ne postoji tretman. Obično se savetuje da će se i bez ikakvog tretmana problem sanirati i nestati do perioda puberteta. Neki stručnjaci navode da tretman mineralima sa silicijumom i kalcijum floridom imaju efekta. Značajno je da se ni jedan tretman ne započinje samoinicijativno, bez konsultacije sa lekarom.