Više od polovine čovečanstva danas pati od najrazličitijih oblika okoštavanja. lako savremena medicina još nema lek protiv ove bolesti, priroda nudi rešenje da se kosti i zglobovi oslobode nataloženog kalcijuma, a telo ukočenosti i bola...

Okoštavanje je jedno od najčešćih oboljenja koštanog sistema čoveka. Nekada je to bila bolest starosti, ali danas, zbog fizičke neaktivnosti, sve dužeg sedenja u zatvorenom prostoru i slabog kretanja, često se pojavljuje već posle 35. godine. U zavisnosti od toga gde se pojave koštane izrasline (osteofiti), odnosno, gde se na kostima ili zglobovima nataloži kalcijum (ruke, stopala, kolena ili kičma), prepoznajemo različite oblike ovog oboljenja – spondilozu, čukljeve, giht, koksartrozu, go-nartrozu, unkartrozu, diskartrozu, Behterev sindrom. Od okoštavanja više oboljevaju žene jer se u menopauzi ne luče hormoni koji utiču na ugradnju kalcijuma u kosti.

Kako nastaje okoštavanje?

Savremena medicina još nema precizan odgovor na pitanje kako nastaje okoštavanje, ali se pretpostavlja da veliku ulogu u njegovom nastanku imaju životne navike i funkcija štitaste žlezde. Naime, kada se čovek izlaže većem naporu, potreban je kalcijum da bi srce i mišići izdržali tu aktivnost. Ovaj proces reguliše štitasta žlezda tako što izdaje “naredbu” da se određena količina kalcijuma “izvuče” iz kostiju i “potroši”„ na dodatni napor. Budući da se iz kostiju uvek izvuče više kalcijuma nego što treba, taj višak ne može da se vrati u kosti, već se taloži tamo gde je organizam najslabiji, odnosno na onim delovima tela koja trpe najveće opterećenje usled stalnog lošeg sedenja ili, pak, prevelikog fizičkog napora). Uglavnom je to lumbalni deo (4. i 5. pršljen) ili pršljenovi na vratnom delu kičme. Neretko, neko ko oboli od lumbalne spondiloze, a već ima problema sa stopalima, lako može da “zaradi” i gonartrozu
– okoštavanje zgloba kolena koje, kao amortizer između kičme i stopala, ne može više da podnese opterećenje.

Okoštavanje simptomi

Kad se koleno savija, zglob se podmazuje prirodinim putem- tečnošću koju proizvodi organizam. Međutim, usled velikog opterećenja (gojaznost, stalno stajanje ili sedenje), dolazi do neadekvatnog podmazivanja, odnosno trenja i začepljivanja kolagenih vlakana od kojih je sastavljena hrskavica. Budući da organizam pokušava sam da “popravi” to mesto, dolazi do taloženja kalcijuma i stvaranja koštanih izraslina, što vremenom dovodi do upale i otoka kolena, hroničnih bolova i ograničenih pokreta.

Okoštavanje lečenje

Savremena medicina nema leka protiv okoštavanja, pa ni protiv gonartroze. težim slučajevima osteofiti mogu da se otklone hirurškim putem, ali najveći broj ljudi ne odlučuje se na operaciju, nego se vremenom “srodi” sa ovim oboljenjem. Osim preporuka za banjske terapije ili masaže, koje na izvesno vreme olakšavaju muke, pacijentima se najčešće prepisuju lekovi ili injekcije koji ublažavaju bolove, ali ne uklanjanju okoštale izrasline. Međutim, tradicionalna medicina nudi neka trajnija rešenja za ovo oboljenje. Više od tri stotine pacijenta iz cele Srbije tokom poslednje dve godine uspešno je prošlo kroz četvoromesečnu terapiju ovim preparatom. U 80 odsto slučajeva rendgenski snimak pokazao je da su okoštale izrasline vidno smanjene, a gotovo kod svih paOkoštavanjecijenata došlo je do prestanka bo lova i veće pokretljivosti obolelil delova tela.