Biljna vlakna, koenzim Q10 i omega-3 masne kiseline dragoce su saveznici u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih oboljenja
zdravo srce
Istraživanja pokazuju da usvajanje zdravih životnih navika može prepoloviti rizik od srčanog udara, čak i kod osoba koje imaju genetske predispozicije za bolesti srca i krvnih sudova. Pre svega, najvažnija je pravilna ishrana, a zatim slede prestanak pušenja, redovno vežbanje, umereno konzumiranje alkohola i održavanje zdrave telesne mase.

Unosite dovoljno vlakana
Svakodnevnim konzumiranjem integralnih žitarica, mahunarki, brokolija, crnog luka, šargarepe, jabuka, krušaka, kajsija ili suvih šljiva u organizam se unose dragocena vlakna koja čiste krvne sudove. Naravno, da bi njihovo delovanje bilo što efikasnije, svakodnevno treba piti najmanje osam čaša vode koja će dodatno pospešiti izlučivanje otrova iz organizma. Istraživanja su pokazala da samo deset grama vlakana dnevno smanjuje rizik od smrti izazvane koronarnom bolešću za 27 procenata, a od nastanka kardiovaskularnih bolesti za 14 posto. Tri četvrtine šolje mekinja
i kruška sadrže po pet grama vlakana, a slična doza ovsene kaše i ja buka – po tri grama. Dijetalna vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti tako što snižavaju nivo holesterola u krvi i krvni pritisak, te poboljšavaju osetljivost na insulin.

Ne zaboravite omega-3
Esencijalnim omega-3 masnim kiselinama bogata je masna morska riba, kao što su losos, tuna, sardine, haringe, skuša ili bakalar, koji bi po savetima nutricionista trebalo da se nađu na jelovniku bar tri puta nedeljno. Naučnici su otkrili da omega-3 kiseline snižavaju nivo holesterola i triglicerida u krvi, te da se uzimanjem samo tri grama ribljeg ulja na dan značajno smanjuje visok krvni pritisak. Dakle, smanjite unos zasićenih masti životinjskog porekla, koje dugoročno dovode do oštećenja krvnih sudova, stvaraju plak na njihovim zidovima i pogoduju nastanku tromba, a posledice mogu biti fatalne. Omega-3 masne kiseline mogu se unositi i u vidu suplemenata,najbolje svakodnevno, će smanjiti rizik za dobijanje iznenadnog srčanog napada ili šloga.

Uzimajte koenzim Q10
Ljudski organizam sintetiše koenzim Q10 ali ta sposobnost opad posle tridesete godine, što dovodi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, a kao posledica javljaju se bolesti srca (slabljenje srčanog mišića, aritmija, angini pektoris, infarkt) i povišen krvni pritisak, kao ubrzano starenje organizma. Koenzim Q10 utiče na metaboličke procese, na sagorevanje masti i fleksibilnost ćelijske membrane, a poznat je kao odličan antioksidant koji štiti ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Utvrđeno je da statini (lekovi koji delu na smanjenje stvaranja holesterola u organizmu) uzrokuju deficit koenzima Q10 u srčanom mišiću, pa ga treba nadoknaditi suplementima Naročito je koristan u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbeđuje bolje snabdevanje energijom preostalog zdravog dela srčanog mišića. Brojna istraživanja pokazala su da koenzim Q10 smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, suženja krvnih sudova, sprečava aritmiju, jača oslabljen srčani mišić, preventira infarkt i anginu pektoris.

Lekovite reiši gljive
Reiši gljive se hiljadama godina koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini, pre svega u terapiji oboljenja jetre, povišenog krvnog pritiska, artritisa, kao i za smanjenje nivoa holesterola i triglicerida u krvi. Za sve to zaslužna je ganodermična kiselina koja pritom jača imunološki sistem. U prodaji se mogu naći razni suplementi koji sadrže ekstrakt reiši gljiva.

Dragoceno voće
Ako svakodnevno konzumirate veću količinu svežeg voća i povrća, biće vam zahvalni ne samo srce i krvni sudovi, već ceo organizam. Čuvena fraza “jabuka na dan za zdrav život” i te kako je tačna. Ovo voće bogato kvercetinom koji deluje protivupalno i sprečava nastanak krvnih ugrušaka, a sadrži i obilje vitamina i vlakana. Niutricionisti preporučuji i borovnice koje sadrže antovijanin, beta-karoten, lutein, vitamin C…

JEDITE CRNO GROŽĐE
Crno grožđe bogato je polifenolima, flavonoidima i proantocijanidinima koji štite srce i krvne sudove od oštećenja, jačaju kapilare, sprečavaju oksidaciju masti i nastanak infarkta srca. Upravo je to razlog što lekari i nutricionisti preporučuju po čašu crnog vina dnevno. Takođe, ekstrakt semena grožđa štiti ćeliju od oštećenja nastalih pod dejstvom slobodnih radikala, zračenja i hemikalija, sprečava aterosklerozu i oksidaciju masti, naročito LDL – lošeg holesterola, kao i slabljenje krvnih sudova i proširenje vena, te smanjuje mogućnost za nastanak infarkta. Inače, bobice grožđa imaju karakterističnu tamnu boju zahvaljujući pigmentima proantocijanidinima, koji su zaslužni za jači antioksidansni efekat crnih i crvenih sorti grožđa u odnosu na bele. Smatra se da crno vino sadrži 10 puta više flavonoida od belog vina.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *