dermatitisU oblast dermatologije spadaju mnoga kožna oboljenja, od kojih je najčešći dermatitis, koji se javlja u nekoliko oblika.

Dermatitis – hronično zapaljenje kože koje obično počinje u dobu odojčeta (dečji ekcem) obuhvata čitav spektar tegoba. Ekcemske promene na koži i početku se karakterišu crvenilom, vlaženjem, stvaranjem krusta (krastaste ljuske) ili plikova iz kojih izlazi tečnost, dok je koža u hroničnom stadijumu zadebljala. Uzroci dermatitisa su razni.

Atopijski dermatitis ili ekcem – predstavlja hronično zapaljenje kože sa brojnim pogoršanjima i poboljšanjima stanja. Promene traju mesecima, pa i godinama. Atopijski dermatitis se najčešće javlja u toku prva dva meseca života, u toku detinjstva se bolest povremeno potpuno povuče, a u dobu adolescencije se javljaju novi naleti bolesti koja može da traje i do 20 godina. Ukoliko se bolest javi u poznijem uzrastu, obično je prati alergijska kijavica, polenska groznica ili astma. Koža svrbi, ljušti se, otiče, a stvaraju se i mehurići. Ekcem spada u nasledno oboljenje, ali se često dovodi u vezu i sa alergijama, astmom i stresom.

Kontaktni dermatitis – manifestuje se pojavom ružičastog do crvenog osipa na koži, koji je ponekad praćen i svrabom. Uzrok može da bude kontakt sa nekim vrstama biljaka (cveće, trave, voće i povrće), hemijskim sredstvima (deterdženti, sapuni, hemikalije, lepkovi, kozmetička sredstva) ili nekim veštačkim vlaknima koja se nalaze u odeći. Kontaktni dermatitis može da izazove i nakit pravljen od raznog materijala, ali i proizvodi za negu kože.

Numularni dermatitis – očituje se u pojavi crvenih plikova na koži i nogu, ruku i sedalnog dela, pretežno kod osoba u srednjim godinama. Posebna osetljivost zapažena je u odnosu na tuširanje vrućom vodom, boravak u prostorijama sa izrazito suvim vazduhom, ali i kao posledica stresa.

Seboreični dermatitis – se prepoznaje po masnim žućkastim ljuspicama na kosmatom delu glave i ostalim površinama tela koje su prekrivene dlakama. Može se javiti i na licu, u naborima kože oko nosa, ispod dojki, ali i na polnom organu. Kod male dece ova bolest se dovodi u vezu sa nedostatkom biotina, a kod odraslih sa prekomernim lučenjem ili začepljenjem lojnih žlezda.

Hipostazički dermatitis – je posledica nedovoljne cirkulacije krvi, usled čega dolazi do nakupljanja tečnosti, što dovodi do nezdravog nadražaja kože, posebno u predelu članaka ekstremiteta.

Lečenje bilo kojeg od ovih oblika dermatitisa sastoji se u prvom redu u određivanju i otklanjanju uzroka. Uljne kupke su veoma efikasno sredstvo za ublažavanje burnih simptoma, pre svega svraba i crvenila, a isto tako i masne kreme koje sadrže linolnu (linoleinsku) kiselinu.