Normalna stolica
Broj stolica (jedna do dve dnevno), kao i količina, zavisi mnogo od vrste hrane. Grublja celulozna hrana daje po količini velike stolice. Normalno težina stolice iznosi 150-200 g za 24 časa, dok pri pretežno biljnoj ishrani iznosi 400-500 g. Boja normalne stolice je tamna ako je ishrana bogata u mesu, svetlija na mlečnoj hrani, zelenkasta pri čisto vegetarijanskoj ishrani. Boja stolice zavisi i od njene čvrstine, utkliko je tamnija utoliko je čvršća. Vino, kafa, maline, izvesni lekovi (bizmut), hrana bogata u krvi (krvavice, slezina), mogu dati crnu boju stolice, dok barijum i kaolin malterastu boju i izgled. Boja stolice dolazi od žučnih pigmenata, a na nju utiče i kvalitet hrane.

Ostaci nesvarene hrane čine jedva jednu trećinu stolice. Ostale dve trećine su ostaci izlučivanja crevne sluzokože i organa za varenje, od sljuštenog epitela crevne sluzokože i tela bakterija, u najvećem procentu mrtvih. Osobine stolice zavise od fermentne aktivnosti (naročito fermenata koji vare skrobne materije), od apsorpcije vode i produkata varenja u tankom crevu, od pokretljivosti debelog creva, od koje zavisi koliko će trajati prolazak sadržaja (ubrzani pokreti imaju za posledicu proliv, a usporeni zatvor); od aktivnosti njegove sluzokože, koja može da prekomerno luči tečnost (i zato nastupi proliv) ili, naprotiv, da prekomerno apsorbuje vodu (i zato nastupi zatvor sa tvrdim, spečenim stolicama). Najzad, na stolicu utiče vrsta bakterija koje naseljuju debelo crevo: ima ih koje fermentiraju skrobne materije i izazivaju prolive s penušavim stolicama kiselog zadaha; druge izazivaju truljenje belančevinastih sastojaka izazivajući proliv s jako smrdljivim stolicama trulog zadaha. Ovi razni faktori mogu se na različite načine kombinovati, tako da se priroda poremećaja može odrediti tek posle hemijskog i mikroskopskog pregleda stolice.

Patološke stolice
Anomalije stolice mogu da nastanu zbog nedovoljnog varenja, zbog poremećenog tranzita želudačno-crevnog sadržaja (usp-renog ili ubrzanog) i, najzad, zbog promenjene vrste bakterija koje žive u crevima.

Nedovoljno želudačno varenje
Stolice po izgledu mogu biti normalne, jako su smrdljive, sadrže komadiće veziva, što dokazuje da je želudačno varenje nedovoljno. Ako je bilo u hrani leguminoza, onda se mogu u stolici naći komadići pasulja, graška ili sočiva. Pektin povrća i voća ostaje nerastvoren, kao i gluten iz hleba kad nema sone kiseline, pa se u stolici mogu naći nesvareni komadići povrća i dosta skroba.

Nedovoljna funkcija gušterače
Tipična stolica ima karakterističan izgled. Stolice su učestale i po količini vrlo obilne, tako da ne odgovaraju koli-čini unete hrane. Za 24 časa može da iznosi i preko 1 kg težine. One su kašaste, žutosive ili blede boje, na površini slaninastog sjaja, jer sadrže velike količine masti. Miris stolice je u isto vreme užegnut i truo, jako prodornog smrada.

Prekid oticanja žuči
Kod potpunog prekida izlivanja žuči u crevo stolice su bezbojne i liče na krečni malter. Količina je dosta velika. Stolica smrdi na trulo, sadrži dosta masti. Žučnih pigmenata nema,često postoji u isto vreme i prekid izlivanja soka gušterače, pa je onda stolica kao kod insuficijencije gušterače i bez žučnih pigmenata.

Laboratorijsko ispitivanje stolice
Potrebno je da bolesnik bude u toku tri dana na dijeti koja će sadržavati sve glavne sastojke, a naročito mesa (nedovoljno ,pečenog ili kuvanog da njegovo vezivo ne bi bilo kuvano, već da ostane u sirovom stanju), zatim krompira, hleba, pasulja ili graška ili sočiva, šargarepe i zelenog povrća (ovakva dijeta nije pogodna za ispitivanje krvi u stolici) četvrtog dana uzima se cela stolica radi pregleda. Ako se ispituje na parazite, a naročito na amebnu dizenteriju i oksiure, bolesnik uzme sredstvo na čišcenje, a stolica će se uzeti odmah posle vršenja nužde. Danas se vrše ispitivanja sa eiljem da se ispita funkcija varenja, poremećaji motorike i ,sekrecije u debelom crevu, poremećaji bakterijskog emizma i znaci zapaljenja debelog creva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *