Noćno mokrenje lečenje alarmom-Strpljenje, podrška i topla porodična atmosfera izuzetno su važni za rešavanje problema s nekontrolisanim noćnim mokrenjem kod dece…
nocno mokrenje lecenje
Noćno mokrenje kod dece (enureza) jeste poremećaj koji se javlja nakon četvrte godine detetovog života, a statistike pokazuju da svaki treći mališan mlađi od šest godina ima ovaj problem. Iako roditelji često misle da deca namerno mokre u krevet kako bi ispoljila neki lični bunt, stručnjaci ističu da je reč o poremećaju koji zahteva lečenje, strpljenje i razumevanje. Borba s ovim problemom noćnog mokrenja naporna je i za roditelje i za decu. Ipak, važno je ohrabriti roditelje činjenicama da im je dete zdravo i da se noćno mokrenje može otkloniti.

Šta je noćno mokrenje
Dete se odvikava od pelena od druge do treće godine života. U to vreme mališani postepeno usvajaju naviku da se redovno koriste nošom. Međutim, ima slučajeva gde se nekontrolisano noćno mokrenje nastavlja i nakon četvrte i pete godine života.Tad je reč o poremećaju koji se naziva enureza. Ovo se može desiti i deci koja su do tog trenutka mesecima ili godinama noću bila suva, a tad je reč o sekundarnoj, to jest stečenoj enurezi. Iako postoji poremćaj mokrenja, svi detetovi urogenitalni organi potpuno su zdravi, što je svakako vrlo važno i ohrabrujuće.

Čvrst san i emocionalna uznemirenost – mogući uzroci
Iako uzroci enureze mogu biti brojni, genetsko nasleđe, slabiji razvoj mokraćne bešike, čvrst detetov san i njegova emocionalna uznemirenost ističu se kao oni najčešći. Ukoliko je dete mesecima bilo suvo noću, a onda se javio problem s kontrolisanjem mokrenja u snu, velika je verovatnoća da je reč o reakciji na doživljeni strah ili nesigurnost. Brojni su potencijalni izazivači detetove emocionalne nesigurnosti, na primer, selidba, razvod roditelja, gubitak drage osobe, dolazak bate ili seke na svet… Vrlo je važno da roditelji shvate da deca retko noću namerno mokre u krevet, te da je neophodno da pronađu mogući uzrok problema, jer će u tom slučaju moći i da ga reše.

Povremeno mokrenje nije poremećaj
Ukoliko se vašem mališanu ponekad desi da se za vreme bolesti upiški po noći – nemojte paničiti, jer je reč o potpuno normalnoj pojavi. Tek kad problem dobije hronični tok, to jest ako se javlja najmanje dvaput nedeljno u nekoliko meseci – može se govoriti o poremećaju. Tad treba da potražite savet stručnjaka..

Detetu je teško
Iako vam je teško da se borite s ovim problemom, morate biti svesni da ni detetu nije lako i da mu je vaša podrška i te kako potrebna. Suočavanje s ovim poremećajem izaziva u detetu frustracije i stid, naročito pred vršnjacima. Stoga mu je veoma važno da deca u okruženju ne saznaju za njegove male pehove. Ponekad mališani pokušavaju da sakriju problem i od roditelja, pa sami peru veš i skrivaju mokru posteljinu.

Noćno mokrenje kod dece lečenje alarmom
Specijalni alarmni uređaji koji se aktiviraju kad dete počne da mokri u krevet. Ono se budi i postaje svesno toga da treba da ustane i isprazni bešiku. Postoji više tipova ovakvih uređaja, ali najpraktičniji su mini-alarmi koji se kače detetu oko vrata. Tanak kabl povezuje alarm sa senzorom koji se stavlja na donji veš. Vlažnost aktivira alarm, a dete se mora presvući kako se alarm ne bi ponovo uključio. U prvih deset dana verovatno ćete morati da budite mališana da isključi alarm i promeni posteljinu, ali nakon toga će početi samo da se budi. Rezultati se mogu očekivati nakon dva do četiri meseca. Kad vaše dete potpuno prestane da mokri u snu, nastavite da upotrebljavate alarm još mesec dana.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *