povisen krvni pritisakKrvni pritisak je mera pritiska u arterijama u dijastolnoj i sistolnoj fazi, dok srce pumpa krv kroz telo. Krvni pritisak se izražava u razlomcima. Sistolni pritisak je predstavljen kao gornji broj pri čitanju krvnog pritiska i to je pritisak koji srce generiše kroz pumpanje krvi ka ostatku tela. Dijastolni pritisak je donji broj i ukazuje na pritisak u arterijama, kada se srce opusti između otkucaja. Kad je žena trudna, njen cirkulatorni sistem se naglo širi. Njen krvni pritisak može pasti i to je normalna pojava. Nakon porođaja krvni pritisak se vraća na nivo pre trudnoće.

Krvni pritisak i trudnoća

Krvni pritisak je glavni pokazatelj vašeg zdravlja i većina lekara će ga često koristiti pri dijagnostikovanju problema. Bilo da je vaš krvni pritisak nizak ili visok, on može ukazati na to da nije sve u redu sa vašim telom. Ako se krvni pritisak naglo poveća, može oštetiti neke organe. Na primer, za vreme trudnoće, povišen krvni pritisak može da ošteti placentu, koja je bebin jedini izvor hrane. Ovo rezultuje u sporom rastu i čak zastoju u rastu bebe u stomaku.

S druge strane, ako se krvni pritisak snizi, to znači da neće biti dovoljno krvi koja treba da dopre do tkiva i organa. Trudnica se može ponekad onesvestiti zbog neadekvatne kolicine krvi koja dolazi do mozga kako bi ga snabdela kiseonikom. Beba takođe može dobiti ograničenu količinu kiseonika zbog ovog stanja. Bitno je napomenuti da promene u krvnom pritisku mogu biti česte naročito tokom trudnoće; to je uzrokovano hormonalnim promenama koje se dešavaju u telu. Ako trudna žena pokazuje znakove promene krvnog pritiska, to je problem koji bi itekako trebalo razmotriti.

1. Šta se smatra niskim krvnim pritiskom tokom trudnoće?

Nizak krvni pritisak može se desiti tokom trudnoće, kada gornji pritisak može pasti za 5-10 mmHg dok donji može pasti za oko 10-15 mmHg. Zapravo, očitavanje može varirati u zavisnosti od vašeg opšteg stanja i istorije bolesti. U tabeli ispod prikazana su očitavanja niskog krvnog pritiska tokom trudnoće.

Veoma nizak krvni pritisak 50 mmHg 33 mmHg
Nizak krvni pritisak (blago) 60 mmHg 40 mmHg
Nizak krvni pritisak (na granici) 90 mmHg 60 mmHg

Uzroci niskog krvnog pritiska tokom trudnoće

Tokom trudnoće, u vašem telu će biti povišen krvni pritisak kako bi se održao dotok kiseonika i hranljivih materija do fetusa. To uzrokuje sniženje vašeg krvnog pritiska. Može se reći da je ovo glavni razlog niskog krvnog pritiska, odnosno hipotenzije, kod većine trudnica. Ipak, postoje i drugi uzroci, kao što su nošenje blizanaca, hipotenzija ili nizak pritisak u istoriji bolesti, ili druga bolest koja se nalazi u osnovi poput dehidratacije, određenih srčanih bolesti i anemije. Osim toga, faktori kao što su manjak vitamina B12 ili folne kiseline mogu biti odgovorni za nizak krvni pritisak, a takođe uzrok može biti i ležanje u krevetu duži vremenski period. Primena epidurala često može dovesti do sniženja krvnog pritiska.

3. Simptomi niskog krvnog pritiska u trudnoći

Nivo do kog krvni pritisak padne je promenljiv, ali kod većine trudnica, dijastolni pritisak može pasti za do 15 mmHg, dok sistolni pritisak može da padne za oko 5-10 mmHg. Ovi sniženi sistolni i dijastolni pritisci mogu trajati tokom trudnoće, a nakon toga se sve vraća u normalu. Ovi simptomi niskog krvnog pritiska se ne razlikuju od niskog pritiska kod bilo koje osobe bilo ona trudna ili ne, i oni obuhvataju:

– Vrtoglavicu i nesvest, naročito ako ustanete naglo iz sedećeg položaja
– Zamagljen vid
– Mučninu
– Teškoće u koncentraciji
– Pojačanu žeđ
– Bledu, lepljivu i hladnu kožu
– Umor i slabost
– Pojačan rad srca

4. Kako se boriti sa niskim krvnim pritiskom tokom trudnoće

Trudnica će osetiti vrtoglavicu zbog niskog krvnog pritiska; ipak, možete probati ove jednostavne mere kako biste umanjili simptome i obezbedili vašu sigurnost.

-Pokušajte da legnete na vašu levu stranu jer to povećava dotok krvi do vašeg srca.

– Izbegavajte nagle pokrete, naročito kada se uspravljate iz sedećeg položaja.

– Izbegavajte da stojite dugo

-Nosite potporne čarape, obično su to kompresivne čarape

– Izbegavajte napitke sa kofeinom i alkohol

– Jedite nekoliko manjih obroka tokom dana umesto uobičajena tri velika obroka

– Vežbajte redovno jer to izoštrava reflekse i pomaže da se krvni pritisak održava u normalnom rasponu. Konsultujte se sa svojim lekarom u vezi sa vežbama koje možete raditi u toku trudnoće.

– Pijte mnogo tečnosti; trudna žena bi trebalo da pije više vode nego što je preporučeno – obično treba da pije između 3 i 4 litra vode dnevno.