Namena

Nistatin krema, mast ili kapi spadaju u antigljivični lek. Namena ovog leka je lečenje gljivične infekcije, uključujući sportski svrab, atletsko stopalo i ringvorm. Može se koristiti i za druge uslove, ako tako odredi vaš lekar.

Nistatin kapi su opcija za lečenje oralne gljivične infekcije. Nistatin kapi deluju ubijanjem Candida gljivice koja uzrokuje infekciju usta.

Nistatin krema je antifungalna. Deluje slabljenjem ćelijske membrane osetljivih gljivica. Ovo omogućava da sadržaj ćelije iscuri i dovodi do smrti gljive.

Nemojte koristiti Nystatin kremu, mast ili kapi ako:

– ste alergični na bilo koji sastojak u ovom leku

nistatin

Pre upotrebe Nystatin kreme, masti ili kapi:

Neki medicinski uslovi mogu da interaguju sa Nistatin-om. Recite svom lekaru ili farmaceutu ako imate neki zdravstveni problem, posebno ako se bilo šta od sledećeg odnosi na vas:

– ako ste trudni, planirate da zatrudnite ili dojite

– ako uzimate bilo prepisani ili neprepisani lek, biljni preparat ili dijetetski suplement

– ako imate alergiju na lekove, hranu ili druge supstance.

Pitajte svog lekara da li nistatin krema može da interaguje sa drugim lekovima koje uzimate. Proverite sa svojim lekarom pre nego što počnete, prestanete ili promenite dozu bilo kog leka.

Nistatin upotreba

Koristiti Nistatin kremu po uputstvu lekara. Proverite na uputstvu za lek precizno doziranje.

Nistatin krema ili mast – upotreba:

Očistite ugroženo područje sa sapunom i vodom i osušite. Nanesite lek tako da pokrijete ugroženo područje. Utrljati nežno.

Operite ruke odmah nakon upotrebe nistatin kreme ili masti, osim ako su ruke deo tretiranog područja.

Nistatin krema najbolje funkcioniše ako se svakodnevno koristi u isto vreme.

Da biste se u potpunosti rešili svoje infekcije, koristite nistatin do isteka punog toka lečenja. Nastavite da ga koristite čak i ako se osećate bolje za par dana.

Ako propustite dozu nistatin-a, koristite ga u najkraćem mogućem roku. Ako je blizu vreme za sledeću dozu, preskočite zaboravljenu dozu i vratite se redovnom rasporedu za doziranje. Nemojte koristiti 2 doze odjednom.

Nistatin kapi – upotreba:

Koristite kapi tačno onako kako lekar kaže. Preporučena doza je 1 ml četiri puta dnevno. Ova doza je pogodna i za odrasle i za decu. Za male bebe će doza biti drugačija. Rasporedite doze ravnomerno tokom dana.

Protresti bočicu pre upotrebe kapi. Koristite kapaljku da ukapate tečnost u usta blizu pogođenih područja, ali pokušajte da ne dirate ustima pipetu dok to radite. Promućkajte malo kapi unutar usta i onda zadržite na pogođenim područjima onoliko dugo koliko je moguće pre nego što ih progutate. Što duže je lek u kontaktu sa mestom infekcije , to bolje.

Preporučuje se da koristite Nystatin kapi posle obroka. Na taj način se sprečava da lek bude ispran prerano.

Ako zaboravite da koristite kapi, uzmite svoju dozu čim se setite. Pokušajte da uzimate tačan broj doza svakog dana, ali ne uzimajte dve doze istovremeno da nadoknadite propuštenu dozu.

Većina lekara preporučuju da nastavite da koristite nistatin kapi dva dana nakon što su simptomi nestali – tipičan tok lečenja će trajati oko sedam dana.

Važne informacije:

Nistatin krema ili mast je samo za spoljašnju upotrebu. Nemojte je stavljati u svoje oči, nos ili usta. Ako dospe u vaše oči, isprati odmah sa hladnom vodom iz česme.

Trudnoća i dojenje: Ako zatrudnite, obratite se lekaru. Moraćete da diskutujete o koristima i rizicima korišćenja nistatin kreme dok ste trudni. Nije poznato da li ovaj lek prolazi u majčino mleko. Ako dojite, a treba da koristite nistatin, proverite sa svojim lekarom. Konsultujte se o svim mogućim rizicima za vašu bebu.

Neželjena dejstva i nuspojave           

Svi lekovi mogu da izazovu neželjene efekte, ali mnogi ljudi ih ne dožive uopšte ili dožive manje njih. Proverite sa svojim lekarom ako se pojave bilo koji od ovih najčešćih neželjenih efekata.

Nistatin krema ili mast – neželjena dejstva:

– Iritacija kože

Tražite medicinsku pomoć odmah ako se javi bilo koji od ovih ozbiljnih nuspojava nistatin-a:

– Teška alergijska reakcija (osip; koprivnjača; svrab; otežano disanje; stezanje u grudima; oticanje usta, lica, usana ili jezika).

Nistatin kapi – neželjena dejstva:

– iritacija i osetljivost usta

– osećate se bolesno

– dijareja

Ovo nije kompletan spisak svih neželjenih efekata koji se mogu javiti ukoliko koristite nistatin. Ukoliko imate pitanja u vezi neželjenih efekata, obratite se lekaru. Javite se lekaru za medicinski savet u vezi neželjenih efekata