gelusil lac

Gelusil lak sastav

Gelusil lak sadrži aluminijum magnezijum silikat hidrat, koji spada u grupu

lekova poznatih kao antacidi (protiv prekomernog lučenja želudačne kiseline).

Čemu je namenjen lek Gelusil lac

Gelusil lac je lek koji se koristi za lečenje simptoma prevelike količine želudačne kiseline, kao što su: nelagodnost u želucu, gorušica i loša probava. Takođe se koristi za ublažavanje simptoma dodatnih gasova, kao što su: podrigivanje, nadutost i osećaj pritiska/nelagodnosti u stomaku/crevima. Simetikon pomaže u razbijanju mehurića gasa u crevima. Aluminijum i magnezijum antacidi rade brzo na tome da smanje kiselinu u želucu. Tečni antacidi obično rade brže/bolje od tableta ili kapsula.

Gelusil lac deluje samo na postojeću kiselinu u želucu. Ovaj lek ne sprečava proizvodnju želudačne kiseline. Može se koristiti samostalno ili sa drugim lekovima koji snižavaju proizvodnju kiseline (npr. H2 blokatori poput cimetidina/ranitidina i inhibitora protonske pumpe poput omeprazola).

Gelusil lac upotreba i doziranje

Kada je u pitanju lek Gelusil lac upotreba je oralna, obično posle obroka i pred spavanje, po potrebi. Pratite sva uputstva na pakovanju leka ili ga koristite prema instrukcijama vašeg lekara. Ako niste sigurni za bilo koju od ovih informacija, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom .

Ukoliko uzimate i tablete za žvakanje, žvaćite ih temeljno pre gutanja, popijte punu čašu vode (240 ml).

Doziranje:

1-2 tablete sisati ili žvakati, 3-5 puta na dan, 1-2 sata nakon obroka i pre spavanja, odnosno prema potrebi. Ove tablete ne treba rastvarati u vodi ili drugim napicima.

Ukoliko koristite tečni oblik ovog leka, protresti bočicu pre sipanja svake doze. Izmerite dozu leka pažljivo koristeći kašiku koja dolazi uz lek. Nemojte da koristite kašiku iz domaćinstva, zato što ne možete dobiti pravu dozu. Rashlađivanje suspenzije može poboljšati ukus. Nemojte zamrzavati ovaj lek. Lek u tečnom obliku najbolje funkcioniše ako se uzme bez drugih tečnosti. Možete da mešate dozu sa malo vode, ako je potrebno.

gelusil lac

Upotreba sa drugim lekovima

Gelusil lac može reagovati sa drugim lekovima (uključujući digoksin, gvožđe, pazopanib, tetracikline antibiotike, hinolonske antibiotike, kao što je ciprofloksacin), sprečavajući ih da se u potpunosti apsorbuju u vašem telu. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom o tome kako da sprečite ovaj problem.

Ukoliko se vaši problemi sa želudačnom kiselinom nastave ili pogoršaju nakon što ste koristili Gelusil lac 1 nedelju, ili ako mislite da imate ozbiljan zdravstveni problem, odmah potražite pomoć lekara. Ukoliko ste redovno koristili ovaj lek svakodnevno više od 2 nedelje, možda imate zdravstveni problem koji treba drugačije tretirati.

Nemojte uzimati nikakav lek najmanje 2 sata nakon upotrebe Gelusul lac tableta, jer može da spreči resorpciju drugih lekova.

Upotreba u trudnoći

Kada je u pitanju uportreba Gelusil lac tableta u trudnoći i tokom dojenja, ukoliko lekar proceni da korist od ovog leka prevazilazi moguće rizike – može se koristiti, ali u što manjoj dozi i u što kraćem vremenskom periodu.

Neželjena dejstva

Kada je u pitanju Gelusil lac nuspojave su, naravno, moguće. Ovaj lek  može izazvati mučninu, zatvor, proliv ili glavobolju. Ukoliko ovi simptomi potraju ili postanu ozbiljni, obavezno obavestite svog lekara.

Mnogi ljudi koji koriste ovaj lek nemaju ozbiljne nuspojave.

Magnezijum u ovom leku može izazvati dijareju. Korišćenje antacida koji sadrže samo aluminijum, zajedno sa ovim proizvodom, mogu pomoći u kontroli dijareje. Aluminijum u ovom proizvodu može izazvati zatvor. Da bi se smanjio zatvor, pijte dosta tečnosti i vežbajte. Dijareja je više uobičajena neželjena pojava kod ovog leka od opstipacije.

Antacidi koji sadrže aluminijum se vezuju za fosfat, važnu telenu hemikaliju, u crevima. To može da dovede do niskog nivoa fosfata, naročito ako koristite ovaj lek u velikim dozama i duže vreme. Recite svom lekaru odmah ako imate bilo koji od sledećih simptoma niskih fosfata: gubitak apetita, neobičan umor, mišićna slabost.

Recite svom lekaru odmah ako se jave bilo koji od ovih neočekivanih, ali ozbiljnih neželjenih dejstava: vrtoglavica, gubitak svesti.

Tražite hitnu medicinsku pomoć ako se javi bilo koji od ovih retkih, ali vrlo ozbiljnih neželjenih efekata ili simptoma, koji mogu da ukazuju na ozbiljan medicinski problem: crna stolica, usporeno/plitko disanje, usporen/nepravilan rad srca, mentalne promene/promene raspoloženja (npr. konfuzija), dubok san, bol pri mokrenju, bol u stomaku, povraćanje koje izgleda kao talog od kafe.

Veoma ozbiljna alergijska reakcija na ovaj lek je retka. Međutim, odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite bilo kakve simptome ozbiljne alergijske reakcije, uključujući: ospi, svrab/oticanje (posebno na licu/ jeziku/grlu), teška vrtoglavica, problemi sa disanjem.

Ovo nije kompletna lista mogućih neželjenih dejstava za Gelusil lac. Ako primetite da postoje drugi neželjeni efekti koji nisu gore navedeni, obratite se lekaru ili farmaceutu.