nezeljena trudnoca

Neželjena trudnoća se najčešće javlja kod mladih devojaka i izaziva velike pre svega psihičke probleme kako za devojku tako i za potencijalnog oca.Udate žene se kad dodje do neželjene trudnoće najčešće opredeljuju za abortus…nezeljena trudnoca

Trudnoća ne mora uvek da bude planirana i dobrodošla. Ako ostanete trudni i posle pažljivog razmišljanja zaključite da ne možete da se brinete za dete, imate na raspolaganju dve mogućnosti. Možete da rodite dete i date ga na usvajanje ili, ako je trudnoća još u ranom stadijumu, možete je prekinuti — što se obično naziva abortus ili pobačaj.
U našoj zemlji pobačaj je legalizovan 1960. godine.
Svakoj ženi je zakonski omogućen prekid trudnoće stare do 10 nedelja (izuzetak su samo eventualne medicinske kontraindikacije zbog kojih je ugrožen život majke). Danas se ogromna većina pobačaja obavlja u medicinskim ustanovama. Do 12. nedelje trudnoće pobačaj se obavlja kiretažom, odnosno uklanjanjem ploda kroz vaginu. Posle 13. nedelje trudnoća se obično prekida izazvanim pobačajem. U tom stadijumu opasnosti prekida trudnoće su veoma velike, pa se pobačaj u ovom stadijumu preporučuje samo ako se moralo čekati radi definitivne dijagnoze abnormalnosti ploda.
Posle 28. nedelje trudnoće pobačaj je zakonom zabranjen.

Devojčice moraju znati da mogu ostati trudne i pre nego što dobiju prvu menstruaciju, jer do prve ovulacije može da dođe i pre prve menstruacije. Posledice ovakve neželjene trudnoće mogu biti teške i po majku i po dete, jer neplanirani porođaj često negativno utiče na dalji život neudate majke. Osim toga, porođaj pre 16. godine živora može da bude opasan i po majku i po dete.

Zato je važno da se uvek koriste sredstva za kontracepciju kako ne bi došlo do neželjene trudnoće. Ako devojka ostane u drugom stanju, važno je da o tome odmah obavesti roditelje. Mnoge devojke se plaše da kažu roditeljima šta se dogodilo, ali roditelji često — posle prvog šoka — mogu da pruže veliku pomoć i podršku. Ne zaboravite da će i oni biti uzrujani i potišteni zbog vaše neželjene trudnoće koliko i vi, i da će im možda biti potrebno neko vreme da prihvate takvu situaciju.

U slučaju svake neželjene trudnoće treba se odmah obratiti lekaru. Ako se odlučite na pobačaj, taj zahvat se najbezopasnije i najlakše obavlja u prvom tromesečju trudnoće. Ipak, nemojte smatrati da je pobačaj lak i bezbolan način planiranja porodice. Svaka hirurška intervencija nosi određene rizike, a to važi i za prekid neželjene trudnoće. Postoji mogućnost pojave infekcije, pa čak i neplodnosti, naročito ako se prekida prva trudnoća. Mnogo je bolje koristiti sredstva za kontracepciju nego lišiti sebe mogućnosti da zatrudnite i rodite dete onda kada zaista budete bili spremni na to.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *