Vrtoglavica ili nesvestica su rezultat iznenadnog smanjenja dovoda krvi u mozak, obično usled naglog pada krvnog pritska. To se dešava na više načina.Nekoliko složenih mehanizama zajedno odražava stabilnost krvnog pritska neki ga podižu, neki opet, smanjuju.

Vazovagalnu nesvesticu, obično izaziva uzimanje alkohola na prazan stomak u vrućem, zagušljiovom prostoru ali, mogu je izazvati i bol, povreda ili strah. Ponekad pacijenti mogu da padnu u nesvest dok sede jer im se od tog položaja krv spušta dole.

Evo i drugih mogučih kritičnih situacija gde je prisutna vrtoglavica: jak kašalj, naprezanje prilikom vršenja nužde ili mokrenja, naročito kada to otežava uvećana prostata.
Ako je prostata uvećana, uvek sedite dok mokrite. Naglo ustajanje iz pognutog ili ležečeg položaja takodje izaziva nagli pad pritiska ,vrtoglavicu i nesvesticu. Naročito kod starijih osoba koje uzimaju lekove za sniženje pritiska.
U vratu se nalazi osetljiva oblast pod imenom karotidni sinus. Možete napipati njegovo pulsiranje gore desno, ispod vilične kosti. Doktori ga masiraju kada pacijent ima ubrzan rad srca, kako bi ga usporili. Kod starijih osoba, čak i okretanje glave može da pritisne karotidni sinus, uspori rad srca, snizi krvni pritisak i izazove nesvesticu ili bilo kakav drugi pritisak na karotidni sinus.

Nagli pad krvnog pritiska i smanjeni priliv krvi u mozak, uz prateću nesvesticu, mogu biti izazvani i lekovinia. Svako sredstvo za smirenje (lekovi za srce, i oni za lečenje visokog krvnog pritiska) može vas oboriti s nogu, pogotovo ako ste u poznijim godinama. Naročito vas nitroglicerin može u tom smislu zavarati. To je klasično sredstvo u lečenju angine pektoris. Stavite ga pod jezik kad osetite pritisak iza grudne kosti i simptomi će nestati za manje od minute. Nitroglicerin deluje tako što širi arterije po celom telu, dakle i one koronarne u srcu.Time se krvni sudovi oslobadaju spazma pa krv ponovo može slobodno da protiče. Ali, ako se i druge arteije u telesnom krvotoku prošire, opašće krvni pritisak u njima. Rezultat je nesvestica. Opšta slika veoma liči bezazlenoj vazovagalnoj nesvestici.

U oba slučaja, ležanje na ravnom vraća pritisak na noramalu i kriza će prestati.

Mada nije neophodno, da biste bili sigurni, podjite do najbliže ambulante za hitne slučajeve i uradite elektrokardiogram. Ako imate anginu pektoris i s vremena na vreme uzimate nitroglicerin, obavezno sedite ili se opružite pre nego što ga uzmete. Možda izgubite svest i u slučaju kad srce lupa vrio usporeno, pod čim ja ne podrazumevam 45 -50 otkucaja u minuti. Jer, kod nekih atletičara puls je obično još niži. Milsim, na situaciju kad pritisak spadne na trideset i manje otkucaja u minuti. Neki lekovi, kada se kombinuju (recimo beta bloka-tori kao Inderal) sa digitalisima. mogu izazvati slično dejstvo. Kao i stanje zvano “srčana blokada”.
Bez obzira na uzrok, u tom trenutku mozak ne dobija dovoljno krvi i može doći do nesvestice. Možete imati vrtoglavicu i ako vam srce prebrzo lupa. I ovde ne mislim na 150 otkucaja u minuti posle naporne partije tenisa.Ali kad srce ispumpava preko 200 puta u minuti pa i više a vi samo sedite, srce nema vremena da se povrati posle svakog otkucaja. Počinje da pumpa u prazno, jedva izbacujući malo krvi prilikom kontrakcija. Posledica je nesvestica.
Uzrok takvih ubrzanih aritmija nije uvek pozant, ali se često javljaju kod osoba koje imaju neku srčanu bolest. Evo kako da razlikujete vazovagalnu nesvesticu od onih ozbiljnijih.

Obično nesvestici retko prethode bol ili pritisak, gušenje u grudima ili gubljenje daha -već je nagoveštavaju slabost, vrtoglavica i muka. Dalje, kada se radi o poremećaju srčanog ritma, “nesvestica” se javlja bez obzira na položaj tela. Vazovagalni napad se deševa samo ako je osoba uspravljena. Ako, dakle, ležite u krevetu i iznenada izgubite svest, to nije bezazlena stvar.

Uznemirenost i histerija mogu izazvati vrtogalavicu koja povremeno preraste u nesvesticu kada se pacijent hiperventiliše. Ova vrsta disanja je zapravo duboka, brza respiracija, koju svi povremeno upražnjavamo kada smo pod stresom. Nekim osobama, pak, to prelazi u naviku. Njima se čini da nemaju dovoljno vazduha i zato dišu dublje. Tako unesu previše ugjen dioksida u pluća i dolazi do nesvesti. Možete to i sami probati. Udahnite duboko (ali samo nekoliko puta) ruke i noge će ubrzo početi da podrhtavaju, a glava da se klati. Ako nastavite, pašćete u nesvest. Ali nemojte. Ima i ozbiljnijih uzroka gubljenja svesti: bolesti nervnog sistema, veliki gubitak krvi, oboljenja srčanih zalisaka, emfizem, krvni ugrušci u plućima, srčani napadi, šlog ili dijabetes kada šećer u krvi padne isuviše nisko (hipoglikemija) zbog povećanja insulina u krvi. Evo i dodatnih podataka u vezi prirode vaše “nesvestiee”:

• Da li vas često hvataju nesvestice, recimo nekoliko puta na dan? U tom slučaju možda imate skrivenu srčanu bolest ili ste epileptičar.
• Da li se brzo oporavljate posle nesvestice? To je tipično za vazovagalnu nesvesticu ili onu izazvanu padom krvnog pritiska. Ali, ako vam je potrebno malo više vremena, recimo jedan sat, onda vam je pao šečer u krvi (ako ste dijabetičar) ili je u pitanju srčani ili neurološki poremećaj.
• Da li osećate nesvesticu ili odmah padnete ako se nagnete napred, recimo kad hoćete da dohvatite vrh cipela? Uzrok bi mogao biti jedan redak benigni tumor (atrial myxoma) u srcu.
• Ako se onesvestite pilikom nekog većeg naprezanja, ima više mogučih objašnjenja, većina je vezana za srčane i plućne bolesti.
• Ako čim osetite nesvesticu legnete, pa vam to povrati snagu, u pitanju je previše nizak krvni pritisak.
• Ako je nesvestica praćena neurološkim ispadom, u pitanju je srčani problem ili neurološki poremećaj, ili epilepsija.
• Ako ste pali u nesvest a kasnije primetite da vam je stolica crna i tanka, možda ste imali unutrašnje krvarenje pa ste ozbiljno malokrvni.
Povezani postovi>>> Vrtoglavica lečenje prirodnim lekovima

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *