Neutropenija je stanje koje karakteriše nizak broj neutrofila odnosno granulocita, što može povećati rizik od infekcija.Možete saznati više o uzrocima, simptomima i lečenju ovog stanja, u ovom članku.

Neutropenija je medicinski termin za stanje u kome broj neutrofila u telu opada na neuobičajeno nizak nivo. Neutofili su vrsta belih krvnih zrnaca koji štite organizam od invazije bakterija i gljivica. Oni sadrže enzime koji mogu zahvatiti i stvoriti infektivne agense. Ovaj proces je poznat kao fagocitoza.

Neutrofili ili neutrofilni granulociti su najbogatija bela krvna zrnca , a oni čine 45 do 70% od cirkulirajućih belih krvnih zrnaca. Medjutim, neuropenijom , broj ovih belih krvnih zrnaca se smanjuje značajno, što može učiniti telo osetljivijim na česte infekcije. Simptome neutropenije je obično teško identifikovati , pogotovo ako je u pitanju blaga neuropenija.

Generalno, ozbiljnost stanja je procenjena uz pomoć jednog apsolutnog broja neutrofila (ANC) , koji se meri kao ukupan broj neutrofila po mikrolitru krvi. Prema tome, broj manji od 1500 a veći od 1000 se smatra “blagom neuropenijom” , dok se broj veći od 500 a manji od 1000 smatra “umerenom neuropenijom”. Ali, ako je broj manji od 500 to se smatra slučajem „teške neuropenije „. Retka vrsta poremećaja krvi je ciklična neutropenija , gde je broj neutrofila smanjen u cikličnom obrascu. Drugim rečima, broj neutrofila se smanjuje na odredjeni period pa onda ponovo raste.

 

Neutropenija mogući uzroci

Mogu se javiti usled smanjene proitvodnje ili povećanog uništavanja neutrofila. Neutrofili se proizvode u koštanoj srži , a njihova proizvodnja može negativno uticati na uslove , kao apsticihna anemija , rak ( pogotovo leukemija ), trovanje arsenom , usled nedostatka vitamina B12, folata i odredjenih lekova. Ponekad, to može biti kongetilni poremećaj , takodje. Čak i virusne infekcije mogu povremeno remetiti funkcije koštane srži , a time i proizvodnju neutrofila što može dovesti do neutropenije.
neutropenija
Povećano uništavanje neutrofila može biti prouzrokovano lečenjem raka, kao što je hemoterapija , i autoimunih stanja , kao što je autoimuna neuropenija. Ponekad, ozbiljna infekcija takodje može da izazove ovakvo stanje , jer telo koristi više neutrofila nego što proizvede, da bi pobedilo infektivne agense. Pored ovih ,neki drugi mogući uzroci su mononukleoza, SIDA, lupus , malarija , prerano uništavanje krvnih ćelija slezine , radioterapija , tuberkuloza i Kostman sindrom.

 

Simptomi neturopenije

Neutropenija može proći nezapaženo zbog odsustva bilo kakvih konkretnih simptoma. Obično se pojavljuju kada se kod pacijenta razviju teške infekcije.Nizak nivo neutrofila čini pojedinca osetljivijim na razvoj česte infekcije.Bakterije koje su normalno prisutne u našem telu mogu lako izazvati infekcije, ako je broj neutrofila u značajnom padu.Ovo su neki od uobičajenih simptoma koje to stanje može da proizvede:

Česte infekcije
Neobjašnjiva groznica
Drhtavica
Upala grla
Usta i analnih čireva
Uvećane linfne žlezde
Infekcije kože
Dijareja
Peckanje prilikom mokrenja
Neobično crvenilo ili otok oko rane ili na mestu povrede
Kod pojedinaca sa cikličnom neuropenijom mogu se javiti svi ili samo neki od navedenih simptoma , ali samo u stadijumu kada je broj neutrofila nizak.

 

Dijagnoza i lečenje neutropenije

Ovaj uslov je otkriven uz pomoć kompletnog testa krvi. Izvedeni su takodje i neki drugi testovi , koji uključuju testove za antineurofilna antitela , autoantitela ekrana , vitamina B12 i folata testove, testove zakiseljenim serumima, i testove za detekciju sistemskog lupusa eritematozusa. Biopsija koštanje srži se sprovodi ako se sumnja da ovo stanje izaziva teško stanje.

S druge strane, preduzimaju se serije neutrofila ako se sumnja na cikličnu neutropeniju. Ovim stanjem se može upravljati na osnovu tretiranih uzroka.Pacijentima se obično daju faktori rasta krvnih ćelija , da bi povećali proizvodnju neutrofila .
Za pravilno lečenje neutropenije , veoma je važno znati prave uzroke. Podjednako je važno znati simptome , kako bi se ustanovila rana dijagnoza i sprovelo efikasno lečenje. Dakle, ako ste primetili bilo koji od navedenih simptoma, posetite lekara da bi ste izbegli neuropeniju i druge bolesti.