neurodermatitisPrema statističkim podacima, svaka dvadeseta osoba boluje od neurodermatitisa te ovu bolest smatraju najčešćim kožnim oboljenjem čiji je jedan od glavnih uzročnika – stres. osim što se preporučuje izbegavanje stresnih situacija i namirnica, koje mogu biti potencijalni alergeni, u lečenju neurodermatitisa treba koristiti jabukovo sirce, aloja veru…

Šta je neurodermatitis ?
Neurodermatitis je upala kože koja postaje crvena, perutava i veoma svrbi. Neprijatan svrab može se javiti veoma rano, čak kod dece do tri godine, a javlja se i kasnije, naročito u pubertetu i u četrdesetim godinama.

Kao posledica upornog češanja, javljaju se i plikčići, gnojna oštećenja, vlaženje, kraste koje kasnije prskaju. To je recidivna bolest koja može da se “povrati” i nakon izlečenja ukoliko se ponove uslovi koji su doveli do njenog nastanka. Smatra se da svaka dvadeseta osoba ima problema sa dermatitisom i to je najčešća kožna bolest. Svi na koži imamo mikroorganizme, a jedan od njih je gljivica Pitvrosporum ovale, koja je normalan
stanovnik naše kože. Kada se previše razmnoži, javlja se upala, ali za to nije kriva samo ona jer postoji i individualna sklonost ka upali. Iscrpljenost, umor i stres pogoršaće neurodermatitis, a često se smatra i da je glavni uzročnik neurodermatitisa psihička rastrojenost. Češanje može dovesti do oštećenja kože koja će se kasnije inficirati. Tokom zime neurodermatitis ruku može da se pogorša jer hladno vreme umanjuje vlažnost i koža se suši. Problemi sa ovom bolešću povećavaju se ukoliko postoji kontakt sa drugim proizvodima koji suše kožu kao što su rastvarači, kerozin, benzin. Neurodermatitis se obično javlja u vidu pojedinačnog plaka, lokalizovanog na ograničenoj površini kože, najčešće na vratu kod žena i potkolenicama kod muškaraca, a kod oba pola u anogenitalnoj regiji. Uticaj hrane na njegovu pojavu još uvekje nejasan, ali se došlo do određenih nutritivnih (jaja, riba, mleko, kikiriki, soja…) i inhalatornih alergena (kućna prašina, grinje, buđ, polen, duvan, perje…) koji mogu uticati na pojavu neurodermatitisa. Ova bolest kože češća je zimi kada su temperature niže, ali se javlja i ukoliko duže boravite u prostorijama sa parnim grejanjem u kojima je vazduh suv. Postoje dokazano da stres može da pogorša stanje obolelih, važno je da se ne nervirate.

Aloja vera za lečenje neurodermatitisa

Aloja vera regeneriše ćelije kože, sprečava sušenje i perutanje, poboljšava prokrvljenost. Sok aloje sadrži više od 200 korisnih supstanci. Tu je mnoštvo vitamina od kojih su, kada je koža u pitanju, posebno značajni A, E, C,
zatim kompleks B vitamina, minerali i oligoelementi, enzimi, lignini zahvaljujući kojima aloja prodire duboko u kožu unoseći lekovite sastojke. Istraživač Kots je 1979. ustanovio da aloja prodire do sedmog nivoa kože, čime neguje sve slojeve, a ne samo površinu. Zahvaljujući salicilnoj kiselini i biljnim sterolima, aloja smanjuje upalne procese na koži, sprečava oticanje i deluje antibakterijski.
Savet:
Izvanredna je za suvu, osetljivu i oštećenu kožu; ublažava i otklanja staračke pege po rukama. Oralnom primenom (u obliku napitka) i lokalnom u obliku krema delotvorna je u lečenju psorijaze.

Surutka protiv neurodermatitisa

Surutka je tečnost koja ostaje kada se od mleka pravi sir. Njena kiselost odgovara PH vrednosti koju ima koža i može se koristiti kao dodatak kupci. Ublažava tegobe koje izaziva neurodermatitis i zaustavlja perutanje kože. I za zdravu kožu preporučljivo je povremeno se umivati vodom u koju je dodata surutka. Ona se smatra prirodnim fenomenom koji se upotrebljava u proizvodnji dečje hrane, u farmaciji, pekarstvu, izradi sira, sladoleda, stočne hrane. Ona je energetska tečnost koja sadrži natrijum, kalijum, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine.
Savet:
Kao tečnost, surutka brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrednosti taj prenos do organa veoma je brz.

Jabukovo sirće za kožu
Protiv svraba na koži preporučuje se spoljna upotreba razblaženog sirćeta
, a trljanje i masiranje ovim rastvorom izvanredno prija i potpuno zdravim osobama. Osim osećanja svežine koje dugo traje, ovakve “kisele kupke” daju koži mekoću, vlažnost i zdravo rumenilo. Obolela mesta treba mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.
POVEZANO Kreme i kupke lek za neurodermatitis

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *