nesanica uzroci lecenje

nesanica uzroci lecenjeSpavanje služi za otklanjanje umora i predstavlja okrepljujuću aktivnost; zbog toga smatramo da je lepo i prijatno… ukoliko imamo dobar san. Međutim, nesanica je danas zaraza koja pogađa oko trideset posto odraslih osoba. Kod 17% slučajeva nesanica izaziva značajne poremećaje normalnih aktivnosti….

Treba da razlikujemo prolaznu nesanicu, koja nas zadesi kada smo nervozni, uzbuđeni ili preterano umorni. Nesanica je očigledan psihološki i subjektivni aspekt. Ne mora da znači da osobe koje veruju da pate od nesanice zaista imaju taj problem. Nema osobe koja se ponekad nije požalila da nije dobro spavala. To su pokazala i istraživanja putem poligrafskih registara. Obavljena su istraživanja na osobama koje nisu uspevale da zaspe i koje su ponekad provele noć sedeći u fotelji; budili su ih čim bi zaspale, prilikom poniranja u najdublju fazu tromog sna, sa ciljem da im se pokaže da su spavale.

Odgovor je bio skoro isti kod svih: ‘Ali još nisam zaspao! Tako se došlo do zaključka da nije isto spavati i imati osećaj da smo zaspali. Zanimljivo je da su probuđene osobe u vreme tromog sna, kada bi sledeći put zaspale nakon buđenja, bolje spavale. Neki smeliji istraživači tvrde da je najbolje lečenje nesanice buđenje osoba kada zaspe, s obzirom na to da će sledeći put lakše zaspati i duže spavati.

Drugi primer subjektivnog osećaja spavanja je da većina osoba preuveličava svoj problem nesanice. Kad god bi takvu osobu upitali koliko im je trebalo da zaspe, većina je odgovarala da im je bilo potrebno sat ili više. Prilikom poligrafskih istraživanja, dokazano je da je većina zaspala nakon petnaest minuta. Njihov unutrašnji sat se nije poklapao sa stvarnim vremenom.

VRSTE NESANICE

Postoje dve osnovne vrste nesanice. Prva se sastoji u teškoći da se zaspi, koja je karakteristična za mlađe osobe, dok se druga vrsta sastoji u nemogućnosti da se održi san tokom nekoliko sati, što se češće događa kod osoba starijih od četrdeset godina.

UZROCI NESANICE

Nesanicu može izazvati više činilaca, među kojima su godine (s većim brojem godina veće su i mogućnosti nesanice), nedostatak fizičkih ili psihičkih aktivnosti (sedenje ne izaziva preteran umor) i strah da se neće zaspati. Briga zbog nesanice je istovremeno i uzrok i posledica, i pogoršava situaciju. Nesanica u trećem dobu je veoma česta, a redja kod dece i mladih, i zahteva lekarski pregled. Treba razlikovati prolaznu od hronične nesanice. Prva nema velikog značaja i obično je povezana sa situacijama koje nas zaokupljaju i remete ravnotežu. Ova vrsta nesanice obično prestaje kada nestane razlog koji ju je izazvao; zbog toga kod većine, osim čajeva za umirenje i opuštanje, nije potrebno posebno lečenje.

Hronična nesanica, međutim, predstavlja problem većeg obima; nedostatak sna prouzrokuje gomilanje brojnih psiholoških i neurotičnih problema koji su bili pritajeni, a koji se nalaze u osnovi nesanice, stvarajući začaran i strahovito neprijatan krug. Međutim, nisu sve hronične nesanice psihološke prirode, jer mnoge osobe imaju nesreću da pate od hroničnih bolesti praćenih bolovima, zbog čega su primorane da se bude noću, te im višečasovno nespavanje teško pada, naročito ako se osnovni uzrok blagovremeno ne reši.

LEČENJE NESANICE

Lečenje nesanice sredstvima za spavanje
Postoje različita sredstva za spavanje ona koja se najviše koriste i koja su najpoznatija jesu benzodijacepini, mada ima i barbiturata, derivata zopiclona, i drugih. Sredstva za spavanje obično skraćuju određene faze procesa spavanja, naročito one koje upravljaju snovima, menjajući električnu aktivnost mozga tako da pospešuju hroničnu nesanicu. Problem upotrebe ovih lekova počiva u toleranciji i zavisnosti koju izazivaju: tolerancija – zato što je pri redovnoj upotrebi za postizanje istog efekta potrebna svaki put veća količina lekova;
zavisnost – zato što je nakon duže upotrebe nemoguće zaspati bez uzimanja pilule (u početku se piju radi boljeg spavanja, ali kasnije radi nemogućnosti spavanja). Osoba koja je tokom dužeg vremena upotrebljavala pilule za spavanje oseća istinsku zavisnost i kada naglo prestane sa uzimanjem, pati od nadraženosti, nesanice i u posebnim slučajevima drhtavice, pa čak i poremećaja pamćenja. Upravo zbog toga je neophodno početi sa blagim ali konstantnim smanjivanjem doza, poštujući vitalne cikluse. Odbacivanje lekova za lečenje nesanice treba da bude sporo i postepeno, smanjujući lekove svake nedelje ili ukidajući ih tokom nekoliko dana u sedmici. Veoma je važno odvikavanje od kontinuirane upotrebe lekova za spavanje, a trebalo bi ih ukinuti ili nadomestiti lečenjem nesanice na biljnoj osnovi i savetima za uredniji život.

Da bismo imali zdrav san, prvo što treba da učinimo jeste da poštujemo svoje vreme. Neuredan život, neusklađenost spavanja i budnosti je, bez sumnje, prvi uzrok nesanice. Neki neurolozi kažu da treba znati uhvatiti voz za spavanje, koji obično dolazi u isto vreme, jer ukoliko ga izgubimo, moraćemo da čekamo na sledeći; isto se dešava i sa buđenjem. Kako poštujemo ciklus odlaska na spavanje, tako treba da poštujemo i vreme ustajanja, jer ako spavamo više nego što je potrebno, sledeće noći ćemo iznova imati problem sa nesanicom. Važno je ne prekidati uobičajeni ciklus spavanja.

Rutina naših fizioloških radnji, vreme jela, ustaljen raspored naših obaveza ili razonode, potpomaže spavanje. Telo ima svoje unutrašnje časovnike koje bi trebalo da poštujemo.

Još jedan od uzroka nesanice su preterivanja svake vrste: previše rada, previše gledanja televizije, preterano jelo ili stroge dijete za mršavljenje, čak i previše seksa, mogu da poremete naš ritam spavanja i budnosti i izazovu besanu noć.

Namirnice koje nadražuju i nesanica
Od namirnica koje nadražuju nervni sistem, najpoznatije su kafa, čaj i čokolada koje zbog sadržaja kofeina i teobromina imaju nadražujuće dejstvo koje je medicinski dokazano. Međutim, i druge namirnice poput mesa, šećera i brojnih lekova, koje doslovno ne nadražuju nervni sistem, mogu kod mnogih osoba da izazovu nesanicu čiji je uzrok nekad veoma teško otkriti.

Više vežbanja
Često je nesanica posledica dugotrajnog sedenja. Nedostatak fizičkih vežbi i u mnogim slučajevima motivacije na psihološkom i emocionalnom nivou, predstavljaju osnovni razlog nesanice.
Fizičke i psihičke vežbe na kraju dana su od velike koristi za kasniji odlazak na spavanje, zato što takva vrsta umora izaziva san. Vežbe treba da budu prilagođene, jer svako preterivanje uznemirava naš nervni sistem a njihovo izvodjenje najmanje 3 sata pre odlaska na spavanje.
Još informacija o nesanici >>> Prirodni lekovi i caj za nesanicu | Glavni uzroci nesanice | Privremena i hroni;na nesanica | Nesanica i njeno lecenje