“Ne mogu da spavam!” jedna je od tri najčešće žalbe pacijenta.Svako je nekad iskusio besane noći zbog uzbudjenja, tuge, zabrinutosti, straha, i sl. To nije isto što i hronična situacija u kojoj noćima ležite i prevrćete se, nesposobni da telu pružite odmor i san.

Da vidimo najpre neke očigledne uzroke nesanice. Ima više situacija koje utiču na nju. Možda je spavaća soba slabo provetrena -previše je zagušljivo, vruće, previše suvo ili previše klime. Možda je krevet isuviše tvrd, isuviše mek ili prekratak Možda ste navikli da radite u vreme kad treba da spavate, pa vam misli lutaju i kad ste već ugasiii svetlo.

Seks može da vas relaksira bar većinu, ali neke ljude tako stimuliše da ne mogu više da zaspe posle toga. Možda vam smeta i nešto što jedete i pijete, ili vreme kad to činite. Alkohol pred spavanje može vas uspavati, ali vas i probuditi posle nekoliko sati. Nikotin iz kasno popušene cigarete i šećer koji ste uzeli pre spavanja takodje vas mogu držati budnim, kao i kofein, bilo u kafi, čaju ili nekom “kola -napitku”. (Ali, kafein ne deluje isto na svakoga. Neko može popiti dve šolje posle večere i opet lepo spavati celu noć, dok nekome smeta i ona popdnevna, u pet sati).

Starenje je takodje uzrok nesanice. Novorodenče prvog meseca spava 21 sat, u pubertetu 10 do 12 sati, a odrasli 8 sati, dok je posle šezdesete dovoljni i šest sati.
Medjutim. kladim se da, ako bismo tajno posmatrali one koji tvrde da celu noć nisu ni trepnuli, utvrdili bi smo da su mnogi od njih dosta “treptaja” prespavali. Ali oni ne lažu. Jer, vreme dok smo budni, i dok se prevrćemo u mraku, čini nam se mnogo dužim nego što je. Oni trenuci dok malo i spavaju za njih ne postoje. Jer smo, uopšte, retko svesni neprimetnog utonuća i izlaska iz sna.

Ali, ako su vaša zapažanja o nesanici koja vas muči tačna, evo mogućih uzroka:

• Mnogi stariji ljudi imaju “polifazični” ritam spavanja – toliko dremaju danju da noću ne mogu spavati dugo ni duboko. Naročito oni koji dobar deo dana leškare, čitaju ili gledaju televiziju.
• S druge strane, dečija nesanica je izazvana fizičkom nelagodnošću , lošim varenjem, gladju, punim pelenama, ili ste možda povili dete prečvrsto ili je nedovoljno utopljeno.
Neka deca imaju noćne more koje ih dugo drže budnim, ili grčeve u nogama.O svemu se posavetujte s pedijatrom. koji će možda razmotriti i neke ozbiljnije i suptilnije neurološke poremećaje kojih roditelji nisu uvek svesni.
• Hiperaktivna tiroida remeti san drži vas u pripravnosti, razdražljive hronično mokrim od znoja, ubrzanog pulsa i gubitka težine, i ako imate dobar apetit. I osobe kod kojih tiroida slabije radi, mogu imati iste simptome ako uzmu prevelike doze tiroksina.
• Da li ste možda počeli da uzimate neki novi lek? Nesanicu najčešče stvaraju oni koji pomažu mršavljenje (amphetamini ili phenylpropanolamine PPA), kapi i sredstva za otpušavanje nosa, diuretici (jer zbog, njih često noću ustajete), vitamini za potenciju, antidepresanti i drugi lekovi za raspoloženje.
• Nagli prekid uzimanja leka na koji ste se navikli može vas celu noć držati budnim. Ostavili ste pilule za spavanje i sada ne možete uopšte da zaspite. Postali ste zavisni od lekova, i trenutno organizam ne može bez njih. Istrajte. Odviči ćete se, pre ili kasnije. Ozbiljne bolesti čiji simptomi se ispoljavaju ili pogoršavaju noću, takodje remete san.
Kad je u pitanju nesanica, najbolje je da pokušate sami da rešite problem, sem ako nije u pitanju fizički uzrok kao poremećaj tiroide ili neka druga bolest. Bojim se da u ovom dinamičnom vremenu mnogi lekari nemaju vremena da čuju vaše mišljenje niti da istražuju uzrok već radije prepisuju pilule za spavanje. A to nije rešenje, sem u izuzetnim slučajevima.

Simptom: Nesanica šia sve može da je uzrokuje
1. Depresija. tuga, potištenost, strah (Rešite to bez lekova).
2. Nepočišćna soba ili krevet ( Popravite uslove).
3. Jaka fizička ili intelektualna stimulacija u vreme polaska na spavanje (lzbegavajte takve situacije).
4. Kafein. hrana alkohol ili stimulansi uoči spavanja (Izbegavajte).
5. Spavanje tokom dana (Ostanite budni, radite nešto).
6. Kod dece: kolike, glad, loša probava, zubići, vrućina (Posavetujte se s pedijatrom).
7. Hipertiroidizam (Lečite bolest).
8. Lekovi
9. Nagli prekid s pilulama za spavanje (Učinite to postupno, ili istrajte).
10. Nesanica zbog simptoma raznih bolesti (prostate, artritisa, srca, pluća) (Lečite osnovnu bolest).
Povezani tekstovi>>> Nesanica lečenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *