neredovna menstruacijaNeredovna menstruacije mogu upućivati na neplodnost, srčane ili maligne bolesti, osteoporozu, pa nikako nemojte da odlažete odlazak kod ginekologa…

Pratite li svoje menstrualne cikluse?
Jesu li redovni?
Imate li obilna ili možda slaba krvarenja, koliko traju, patite li od bolova tokom menstruacije, imate li međumenstruaciona krvarenja?
Odgovori na sva ta i još mnoga druga pitanja mogu da budu odraz opšteg zdravlja, koje se manifestuje na zdravlje vaših reproduktivnih organa, ali i celokupnog organizma. Međutim, kako znati da nešto nije u redu?
Prvenstveno morate da pratite dužinu menstrualnog ciklusa, koja može da varira između 22 i 35 dana. Zanimljivo je pomenuti da kod mnogih žena iz meseca u mesec varira dužina ciklusa, pa tako i obilnost menstruacije, a ako je dužina unutar zadatih parametara, to je sasvim normalna pojava i nema razloga za zabrinutost. Ono što treba da vas brine su promene koje se događaju tri meseca uzastopno ili duže, a radi se o drastičnim promenama s kojima se do tada niste sreli. Upravo te promene mogu biti signal da možda nešto nije u redu s vašim zdravljem.

Obilna menstrualna krvarenja ili menoragija

Ako menstrualno krvarenje traje duže od sedam dana, ako je propraćeno ugrušcima i jakim krvarenjima, do te mere da u roku od sat vremena morate da promenite super-tampon ili najveći uložak, sigurno patite o menoragije. Jedan od glavnih uzroka može biti poremećaj rada štitne žlezde, zatim fibroidi ili polipi na materici. Uzrok može biti adenomioza, poremećaj u kojem se endometrijum (unutrašnji sloj materice) nalazi unutar miometrijuma (debelog sloja glatkih mišića u materici). Tu dijagnozu može da potvrdi detaljniji lekarski pregled. Obilna menstrualna krvarenja takođe mogu biti izazvana psihičkim stanjem, potenciranim porodičnim problemima, anksioznošću, stresom, napetošću itd.

Kako se može lečiti?
Ako je reč o abnormalnom radu štitne žlezde, to se može regulisati lekovima ili pak operacijom. Polipi se mogu ukloniti vanbolničkim zahvatom, dok se rast fibrida može sprečiti i bez uklanjanja materice.Drugi mogući postupak je endometrijumska ablacija (koristi se toplota, hladnoća, električna energija ili laserski zraci), dok je treća mogućnost emobilizacija arterije materice, da bi se sprečio dovod krvi u fibride. S obzirom da se zbog obilnih menstruacija može javiti anemija, potrebno je dodatno uzimati gvožđe. Ako je ipak u pitanju psihički uzrok, svakako ga treba lečiti, da bi se na kraju uklonila i posledica. Nažalost, određeni procenat žena neće moći da obavi nijedan od ovih vidova lečenja i moraće da se podvrgne histerektomiji, odnosno potpunom uklanjanju materice.

Produženi menstrualni ciklusi ili oligomenoreja

Menstrualni ciklus koji se kreće unutar 35 dana može se smatrati normalnim, ali ako se jave veći razmaci između menstrualnih krvarenja, to je definitivno znak da morate posetiti ginekologa. Jedan od najčešćih uzroka su policistični jajnici, a javlja se kad jajnici proizvode višak testosterona, pa su ovulacije neredovne ili ih uopšte nema. Znak policističnih jajnika može biti i pojava akni na licu i telu, pojačana maljavost i povećanje telesne težine. Uzrok produženih menstrualnih ciklusa može biti poremećaj rada štitne žlezde, odnosno hiperprolaktinemija, što podstiče hipofizu na produkciju hormona prolaktina, zaduženog za proizvodnju mleka.

Koje su mogućnosti lečenja?
Jedan od najefeketnijih načina rešavanja problema policističnih jajnika je uzimanje oralnih kontraceptiva, koji će smanjiti proizvodnju testosterona i ukloniti i sve druge neželjene simptome. Bez obzira da li se radi o problemu s policističnim jajnicima ili sa štitnjačom, potrebno je sistemsko lečenje, određeno nakon ispitivanja na koja će vas uputiti vaš ginekolog.

Izostala menstruacija

Ako inače imate redovne menstruacije i sigurni ste da niste trudni, niti da ste izloženi preteranom stresu, nemojte dugo čekati da biste saznali koji je uzrok izostanka menstruacije. Ali, bez panike. Ako ste stariji od 40 godina, postoji mogućnost da se radi o prvim znacima menopauze ili da je došlo do određenog hormonalnog poremećaja. Dok je menopauza znak da se reproduktivni deo vašeg života završava, neke druge hormonalne promene mogu biti i te kako znak za uzbunu. Takođe, nikako se ne sme zanemariti ni mogućnost pojave težih bolesti kao što je tumor.

Oskudna krvarenja ili hipomenoreja

Verujemo da bi svaka žena rado pristala da joj mesečno krvarenje traje samo tri dana i da je vrlo oskudno. Međutim, bez obzira što oskudna krvarenja mogu da se jave unutar redovnog menstrualnog ciklusa, to ne znači da su blagoslov. Naravno, neke žene genetski imaju oskudnije i kraće menstruacije, što mogu da naslede od svojih mama i baka, ali isto tako oskudne menstruacije mogu značiti izostanak ovulacije, policistične jajnike, problem sa ženskom sportskom trijadom, tumor hipofize, disfunkciju štitne žlezde. Oskudne menstruacije se takođe mogu javiti posle dugotrajnog uzimanja kontraceptivnih pilula ili kao rezultat progresivnog propadanja endometrijuma. Naravno, tu su i psihički problemi koji mogu da utiču na izostanak mesečnog krvarenja.

Kako se može lečiti?
Tokom pregleda biće uzeta vaša kompletna istorija menstrualnih ciklusa, a ako se radi o bilo kojoj vrsti hormonalnog poremećaja, za to ćete dobiti određeni tretman. Ukoliko se ne radi o poremećaju hormona, potrebno je obaviti dodatna ispitivanja da bi se utvrdio uzrok. Možda zaista imate tu sreću da se radi o naslednoj karakteristici, a ne o nekom ozbiljnijem poremećaju ili bolesti. Ako imate problem sa oskudnom menstruacijom, bez obzira na uzrok, vrlo je važna redovna ishrana, puna svežih namirnica, koje su bogate vitaminima i mineralima. Iz ishrane treba izbaciti masnu hranu, polugotova i gotova jela, slane grickalice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *