los zadah

Neprijatan miris “iz dubine stomaka” najčešće je posledica nehigijene usta i pokvarenih zuba, ali ga ne treba potceniti, jer je nekada indikator ozbiljnih bolesti grla, creva, ili jetre.

Ako smo jeli luk, naravno da ćemo imati neprijatan zadah iz usta. Na miris našeg daha utiče ishrana, konzumiranje alkohola, pušenje, ali i zdravstvene tegobe. Zaostali tragovi kare, duvanskog dima i jako začinjene hrane, mogu da utiču na miris iz usta. Redovan protok pljuvačke pomaže samočišćenje usta, pa suva usta posle noćnog sna mogu loše da mirišu. Nejedenje takođe može da bude uzročnik ustajalog daha, jer se protokom hrane podstiče i protok pljuvačke. Ako se pljuvačka nakupi u ustima, variće je oralne bakterije i kao posledica javljaju se jaki mirisi. Zadah je nekad i posledica korišćenja nekog vitaminskog preparata, na primer kompleksa B vitamina, ali i nekih lekova, naročito antidepresiva.

Srećom, u ovim situacijama zadah (halitoza) je prolazan, a može da se sanira mentol-bombonom, žvakom, naročito onom koja sadrži hlorofil, vodicom za usta… Ali, može da bude i veliki i trajan problem. Najčešći uzrok zadaha je loša higijena usne duplje, postojanje plaka, lepljivog sloja čestica hrane, pljuvačke i bakterija na zubima, a nešto rede i pokvarenih zuba i upale desni.

Često je, međutim, posledica bolesti – upale grla, kao i sinusitis (upala jednog, ili više paranazalnih sinusa). Javlja se i tokom upale pluća, bronhektazije (trajnog abnormalnog proširenja bronhija zbog razaranja elastičnog i mišićnog sloja). Loš miris iz usta je možda i ogledalo stanja jetre, ili nekog dela creva. Moguće je da nastaje kao još jedna posledica šećerne bolesti, ih opstrukcije creva (delimična začepljenost), kao i raka jednjaka i želuca.
Ukoliko je uzrok karijes, ili upala desni, morali biste da potražite pomoć stomatologa. Ali, ako su zubi zdravi, a grlo upaljeno, idite kod svog lekara, ili otorinolaringologa. Dovoljno je da zdravstveno resite svoj problem i istovremeno će nestati neprijatan miris. Nekada uzrok zadaha iz usta nije vidljiv na prvi pogled, pa ga morate pronaći. Razni specijalistički pregledi vam mogu u tome pomoći: rentgenski pregled sinusa i pluća, ris sluzokože grla, endoskopski pregledi disajnih puteva… Cesto se u traženju uzroka koristi i merač kapaciteta pluća, a u zapadnim zemljama i halimetar – merač zadaha, koji određuje vrste i količine gasova i čestica prisutnih u dahu i odgovornih za neprijatan miris. U slučaju kada se ne radi o a”kutnoj upali, ni o šećernoj bolesti ili opstrukciji creva, visok nivo ovih supstanci u izdahnutom vazduhu može da ukazuje na kancer.
Najčešći krivac lošeg mirisa iz usta, ipak, ste upravo vi. Popravite sve zube, perite ih posle svakog obroka i koristite bar jednom dnevno zubni konac da biste očistili prostore između zuba koji su nedostupni četkici. Ne preterujte ni sa belim i crnim lukom, ljutom paprikom, kobasicama i inćunima, a ako baš ne možete da odolite, onda uz dobro pranje zuba, isperite i usnu duplju. Ova hrana ne samo da ima jak miris, već je teška za varenje i izaziva gasove u želucu.

Najbolje je da jedete hranu bogatu vlaknima – mnogo integralnih žitarica, svežeg voća i sirovog lisnatog povrća. Kada kupujete vodice za ispiranje usta, pogledajte njihov sastav – one sa alkoholom mogu čak i da pojačaju zadah. Čaj od ehinacee (Echinacea spp.), izmirne (Commiphora molmol), krvare (Sanguinaria canadensis) i nane (Mentha piperita) odlične su vodice za ispiranje usta.

Obavezno redovno perite i jezik, jer je on izuzetno pogodna podloga za razvoj mnogih mikroba. Dovoljno je da uz svako pranje zuba, išče tkate i jezik.
Umereno pijte alkohol i prestanite da pušite. Duvan loše utiče ne samo na vaš dah, već i na kvalitet kože i na gotovo sve druge delove vašeg tela. Pokušajte da pijete dosta tečnosti, jer ćete time olakšati izbacivanje štetnih materija. Najbolje je da pijete vodu, ah vam preporučujemo i čaj od piskavice (Trigonella foenum-graecum), Ui nane.

Jabuka protiv zadaha iz usta

Noćje najkritičnije vreme za zdravlje vaših zuba. Tome i vi doprinosite ako posle čokolade pred spavanje ne operete zube. Šećer predstavlja osnovu za razvoj bakterija i može tako da bude uzročnik neprijatnog jutarnjeg mirisa usta. Ako već morate da se zasladite pred spavanje, pojedite jabuku: em čisti zube, em stimuliše rad creva.