los zadah

Zašto se javlja neprijatan miris iz usta?

NEPRIJATAN MIRIS IZ USTA UZROCI I LEČENJE
Uzroci: Neprijatan miris iz usta nastaje često usled trošenja određene hrane (na primer: beli luk, crveni luk, mleko) ili prekomernog konzumiranja alkohola ili cigareta; u takvim slučajevima dovoljno je da prestanete da jedete, pijete ili pušite i da usta dobro isperete. Neretko je uzrok neugodnog mirisa i nedovoljna higijena usta i zuba.

Najčešće je neprijatan miris iz usta propratna pojava neke prethodne upale u telu (hronične upale sinusa, krajnika ili sluzokože želuca).

U tim slučajevima potrebno je pre svega izlečiti osnovnu bolest koja ga ,je prouzrokovala.

Kako sprečiti i izlečiti neprijatan miris iz usta

Lečenje:

-Dnevna pranja zuba i higijena usta; redovno odstranjivanje zubnog kamenca.

-Ispiranje pomaže za sprečavanje neugodnog mirisa koji nastaje usled gnojenja u usnoj šupljini; za ispiranje koristite eterično ulje od nane razređeno u čaši vode ili pijte čajeve od žalfije, belog sleza, kamilice ili nane.

-U malo mlake vode dodati ulje od borovice(kleke) i popiti. Preko dana žvakati par bobica borovice.

-Kod bolova u grlu, upale krajnika ili ždrela koji mogu biti uzrok neprijatnog mirisa iz usta, grgorite čaj od žalfije.
-Proveriti da ne postoji alergija na neku hranu i izbegavajte je ukoliko postoji. Trudite se da ne preopterećujete želudac, jedite laganu, bazičnu hranu, nastojte da izbegavate jako zakiseljenu hranu.

-Kod upala, izbacivanje otrovnih materija kroz kožu (sauna, pranje u voćnom sirćetu) ili bubrege (čajevi od koprive, cveta lipe i breze).

-Ukoliko redovno perete zube a neprijatan miris iz usta je svakodnevna pojava obavezno posetite stomatologa jer je moguće da je došlo do gangrene nekog zuba koji je razlog za loš zadah iako još ne boli.Kod mnogih uklanjanje zubnog kamenca trajno rešava problem sa neprijatnim zadahom iz usta.

Prirodni preparati: Momordica (kapi); lekarski utvrditi pravi uzrok, te primeniti odgovarajući lek ili prirodni preparat.

Ovaj problem koji se stručno naziva halitoza je danas sve češći a za lečenje je potrebno malo upornosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *