Neplodnost-uzroci-lečenje
To se često dešava: mlad zdrav par odluči da ima decu. Nikad i ne pomisle da bi posle toliko godina koriščenja kontraceptivnih sredstava i napora da spreče trudnoĆu mogli imati problema da naprave bebu.

Šta nije u redu?
Mnogo toga!
Da bi došlo do začeća, muškarac mora da bude sposoban da proizvede zdrave spermatozoide u testisima i da ih kroz razne hodnike muškog genitalnog trakta izruči u vaginu žene, gde moraju da pronadu metu -žensku jajnu ćeliju koja čeka u jajovodu. Buduća majka, pak, mora da ima jaje koje će iz jajnika proslediti u jajovod. Da bi se uspešno sjedinili potreban je pogodan termin. Pošto se to desi. i okruženje u kojem će se oplodeno jaje razvijati, materica mora ispravno da funkcioniše. Ako dodje do prekida bilo gde u tom biološkom lancu, rezultat je neplodnost.

Čija je greška?
Podjednake su šanse da bude njegova ili njena, što je tek nedavno otkriveno. Obično je za neplodnost okrivijavana žena.No, nikad nemojte izvoditi zaključak da je bilo ko od vas dvoje neplodan dok niste pokušavali bar godinu dana. Posle toga, korak po korak rešavajte problem -počevši najpre od muškarca, jer su njegova ispitivanje manje skupa i lakše se obavijaju. Mogući uzrok muške neplodnosti je hipofiza u mozgu. Kada ona oboli, nivo hormona koji ona luči da stimuliše testise toliko opadne da testisi uopšte ne primaju signal, pa je sastav sperme neadekvatan. Najmanja količina spermatozoida poptrebna da jedan uspe da oplodi jajašce je dvadeset miliona. Svaka hormonska neravnoteža, uključujuči i nefunkcionisanje tiroielne žlezde, čini ženu neplodnom. Ako su žlezde u redu onda možda jajnici nisu u stanju da oslobode jajašca zbog ciste ili infekeije.Ako su suženi hroničnom upalom, apscesom ili drugim poremećajima zbog kojih su postali neprohodni, nema ni oplodenja.

Vrućina smanjuje pokretljivost spermatozoida. (Zato su testisi i smešteni izvan tela, da bi sperma u njima bila hladna).Zato kupanje u vrućoj vodi pre vodenja ljubavi smanjuje nivo pokretljivosti sperme.Za muškarca je ključna stvar ejakulacija zdrave, pokretljive sperme, makar i prevremena.
Kod žene bitno je da jaje bude na pravom mestu u pravo vreme.

Evo nekih znakova koji vam mogu pomoći da rešite problem vaše bračne neplodnosti:

• Da Ii su vam ciklusi proredjeni? Da Ii imate male grudi, premalo sala na telu i malje po telu? Ili, ako ste muškarac, da li su vam testisi tanki? Da li se sve ređe brijete, jer se brada sporije pojavljuje? Ove odlike kod oba pola ukazuju da hipofiza ne radi normalno, i da nedostaju hormoni potrebni za uspešno zače i trudnoću. To se lako utvrđuje merenjem njihovog nivoa u krvi.
• Ako ste skoro preležali polnu bolest, uradite testove prohodnosti hodnika, i kod žene i kod muškarca.
• Ako ste dugo uzimali kontraceptivne pilule, poremećena je hormonska ravnoteža. Isto se dešava i posle uklanjanja spirale i sličnih mehaničkih sredstava protiv začeća.Ovo sve češće urokuje neplodnost.
• Redovno merite temperaturu da odredite da li imate ovulaciju. Ako se ne povisi malo u sredini ciklusa i ostane takva sve do pred kraj jednog menstrualnog perioda, možda jajnici ne izbacuju jaja. I vaš lekar će tražiti da u radite odredene testove. Prvi je pregled karlične duplje. Zatim, ispitivanje krvi radi odredjivanja nivoa hormona. Poslaće vas na rendgen da vidi da li su jajovodi otvoreni: ili će ih direktno pregledati laparoskopom.
Kod ispitivanja muškarca, sperma se pažljivo analizira pod mikroskopom -njen broj i pokretljivost. Da li je normalna oblik spermatozoida, ili se razdvajaju (što se dešava kada telo stvara antitela za vlastitu spermu)?
Proširene vene u testisima su čest i izlečiv uzrok neplodnosti -takode se otkrivaju ovakvim ispitivanjem. Najzad, uzima se krv radi merenja nivoa hormona. Nekad ni detaljna ispitivanja ne otkrivaju uzrok problema. U tom slučaju nastavite da pokušavate. Ali, imate i druge alternative. Mnogi centri u svetu rade oplodjenje “u epruveti”. To više nije eksperimentalna tehnika, jer je uspeh u 25 posto slučajeva! To se ovako radi: jajnici se dodatno stimulišu da stvore više jaja, pomoču specifičnih lekova. Onda se jedno jajašce izvadi, pomeša sa spermom i ponovo unese kroz grlič u matericu.

Simptom: Neplodnost šta sve može da bude uzrok (šta treba da preduzmete)

Kod muškarca:
1. Hormonski nedostatak zbog disfunkcije hipolize testisa (Ispravite osnovni uzrok ili nadoknadite hormon koji nedostaje).
2. Smanjena proizvodnja sperme, izazvana lekovima (Otklanjajte uzročnike).
3. Suženje puteva kojima se prenosi sperma (Hirurška intervencija).
4. Retrogradna ejakulacija, posle lečenja prethodne prostatektomije (Promenite lekove, no ako je posledica prostatektomije. nema efikasnog tretmana).
Kod žena:
1. Hormonalna neravnoteža zbog loše funkcije hipofize, abnormalne, premale iii povećane tiroidne žlezde, oboljenja nadbubrežne žlezde (Ispravite osnovnu anomaliju).
2. Poremećaji jajnika -infekcija, cista, rak (Odgovarajuči tretman).
3. Začepljeni jajovodi (Operacija).
4. Oboljenje grlića i/ili materice, infekcija karlične duplje, tumor (Leči se osnovni poremećaj).
5. Nenormalni menstrualni ciklus zbog loše ishrane napornih fizičkih aktivnosti (Regulišite hormonima ako treba. Dobra ishrana,umerena fizička aktivnost).
Povezani postovi >>>KAKO ZATRUDNETI NAJLAKŠE           Kako povećati podnost-zablude      Vantelesno začeće

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *