Nenormalno veoma obilno vaginalno krvarenje, ili u pogrešnom mesečnom terminu, predstavlja dijagnostički problem. Mogući uzroci zavise od vašeg starosnog doba (pre ili posle menopauze), od toga da uzimate pilule za kontracepciju, od zdravstenog stanja i fizičke aktivnosti.

Ako se pojavi nenormalno vaginalno krvarenje, možete biti sigurni da dolizi iz genitalnog trakta, da je izazvano infekcijom, hormonalnim promenama a ponekad i rakom. Rizik maligniteta raste sa godinama. Mogućnost infekcije zavisi dobrim delom od vašeg seksualnog života. Hormonski nivo varira u zavisnosti od signala iz mozga, jajnika, štitne žlezde i nadbubrežnih žlezda. Ali, pre svega proverite da li je krv zaista iz vagine, a ne iz mokraće ili stolice. Vaginalno krvarenje javlja se na nekoliko mesta unutar ženskog genitalnog trakta. Usmina na ulasku u vaginu (introitus) može se ozlediti grubim snošajem. Ponekad, ako pažljivije pogledate, možete na njoj otkriti mali polip, ili mali čir, bradavicu ili čak proširene vene svi mogu da prokrvare. Kada se probije himen, takođe se javlja krv.

Unutrašnjost vagine može se inficirati, upaliti ili postati maligna, što takodje izaziva krvarenje. Različiti predmeti uneti u vaginu (prilikom masturbacije, recimo) takode prouzrokuju krvarenje. (Iznenadujuće mnoštvo različitih predmeta više ukazuje na maštovitost, nego na razboritost).

Posle menopauze, sa opadanjem nivoa estrogena, zidovi vagine se suše i manje vlaže za vreme polnog odnosa, što može izazvati bol i krvarenje. Poviše vagine nalazi se cervix, grlić materice. On krvari kada se inficira (često se na njemu mogu naći plikovi herpesa) ili zbog dubokog prodora prilikom snošaja, ili posle stavljanja spirale ili dijafragme.

Polipi i maligni tumori grlića takodje će izazvati krvarenje. (Sve žene trebalo bi da redovno vrše Papa Nikolau testiranja da bi se takvi tumori otkrili u najranijem stadijumu).I materica može da krvari, ako nešto nije u redu sa trudnoćom, zbog polipa ili fibroida, ili posle porodaja (spontanog i namernog). Možda su u nju dospela neka strana tela putem vagine hormonske oscilacije, pilule za kontrolu radanja, početak ili prestanak terapije estrogena, takodje će izazvati materično krvarenje. Kod žena pred menopauzom, svakog meseca jajnici oslobadaju jedno jajašce koje posle oplodenja (ako do njega dođe) silazi u matericu. Ako ostane u jajovodu umesto da udje u matericu, dolazi do vanmaterične trudnoće. Takvo jajašce ne može da opstane i eventualno ozledjuje zid jajovoda izazivajući oštar bol i krvarenje. To je zbilja ozbiljna stvar. češće, međutim, krvarenje nastaje: prilikom infekcije jajovoda, ili upale prenete polnim putem. Vaginalno krvarenje mogu izazvati i malignost jajnika, infekcije ili ciste. Takodje i smanjenja funkcija štitne žlezde ili loše lučenje hipofize, iii drugi poremećaji žlezde sa unutrašnjim lučenjem. Kad god se zapitate zašto imate nenormalno krvarenje iz vagine, setite se da uzrok mogu biti i neginekološki činioci – sredstva za razredjivanje krvi, lekovi i poremećaji zgrušavanja, koji inače izazivaju krvarenja i u drugim delovima tela.

Vaginalno krvarenje kod žena posle menopauze različitog je porekla. Recimo da ste na početku menopauze ili ste već dosta zašli u taj period. Već ste zaboravili šta znači imati menstruaciju kad vam se iznenada pojavi krv iz vagine na gaćicama. šta to može biti? Statistički, sve su šanse da je u pitanju rak grlića ili materice. Rak materice se uglavnom i javlja iza menopauze. Ukoliko je krvarenje oskudno i ako niste radjali decu, veća je verovatnoća da je u pitanju baš tumor. Taj tumor, dakako, može biti i dobročudni tumor, ali ne možete biti sigurni bez biopsije.

Evo još jednog primera. Tek ste ušli u pedesete i mesečni ciklusi postali su tako neuredni da ih ne možete predvideti. Šta više, javlja se crvenilo i vručina, hladan znoj i neko bezbolno krvarenje. Moguće je da se radi o ostatku normalne menstruacije. Krvarenje će prestati u roku od nekoliko meseci. Medjutim, zbog velike statističke verovatnoče raka, još uvek treba da proverite uzrok kod ginekologa. Ako dok krvarite osečate bol u donjem delu stomaka, moguće je da imate rak, ali možda su u pitanju samo fibroidi. Ovi veliki dobroćudni tumori u zidu materice su veoma često uzrok krvarenja pre menopauze i razlog za histerekomiju. Pre menopauze vaginalno krvarenje može biti varijacija normalnog dvadesetosmodnevnog menstrualnog ciklusa. On može biti i kraći (24 ili 25 dana) ili produžen (30 do 32 dana). Krvarenje obično traje od tri do sedam dana, i ženi su potrebna tri do pet uložaka na dan. Ako se odliv može zaustaviti tamponom, on je sasvim normalnog obima. Šta je, onda, normalno? Pojačan odliv za vreme menstruacije iako ona dolazi u redovnom 28 -dnevnom terminu. Uzrok je obično fibroidni tumor (koji je inače rasprostranjeniji kod žena u menopauzi, ali nije isključen ni pre nje), ili nedovoljno aktivna štitna žlezda (hipertioridno lučenje kod žena izaziva pak vrlo oskudni odliv za vreme menstruacije).

Vaginalno krvarenje izmedu dve menstruacije ne smatra se normalnim, ali to je ponekad teško odrediti, ukoliko su vaši ciklusi neredovni. Evo kako da to utvrdite:
• Ako uzimate kontraceptivne pilule nečete moći da procenite prirodu krvarenja.
• Prisustvo ugrušaka u menstrualnoj krvi ukazuje da u materici dolazi do pojačanog krvarenja.

Simptom: Nenormalno vaginalno krvarenje šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)

Najpre proverite da li stvarno krvarite iz vagine, a ne iz rektuma ili iz mokraćnog otvora.
1. Povreda ili oboljenje vaginalne usmini snošaj, infekcija, polip, bradavica, čir, proširene vene. (Odgovarajuće lečenje).
2. Povreda vagine izazvana unošenjem stranih tela, malignim procesom ili infekeijom (Odgovarajuče lečenje).
3. Suvi zidovi vagine zbog nedostatka estrogena u menopauzi (Terapija estrogenom, oralna, ili putem potkožnih inekeija, iii unošenjem u vaginu).
4. Infekeija, rak ili polip na grliću materice (Antibiotici, operaeija).
5. Rak materice, polipi ili fibroidi (Odgovarajuči tretman).
6. Pobačaj, spontani ili namerni (Dijagnostička provera i čiščenje).
7. Učestale promene hormonalnog nivoa (Odgovarajuči lekovi).
8. Početak i prestanak uzimanja estrogenskih pilula kontraceptivih pilula (razmotrite stvar s ginekologom).
9. Vanmaterična trudnoča (Hitna lekarska pomoć).
10. Rak, infekeija ili cista na jajniku (Odgovarajuči lekovi iii hirurški zahvat).
11. Smanjena funkcija tiroidne žlezde (Dodavanje hormona koji nedostaje).
12. Poremećaj u koagulaciji krvi (lekaraski tretman).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *