Nekontrolisano mokrenje može se desiti u svakom uzrastu -dečijem, zatim kod mladih i starih oba pola. Kod žena, bilo da je izazvano kašljem kijanjem ili smehom nazivamo ga “stresno pražnjenje”; kod dece je to “piškenje u krevet”, kod sredovečnih i starijih muškaraca, to je “nekontrolisano mokrenje” i dešava se kao posledica uvećane žlezde prostate.

Često problem s nekontrolisanim mokrenjem prolazi sam od sebe. Češće je potrebno i izvesno lečenje. Ako ono izostane, takva osoba će možda morati da nosi neku vrstu pelena da spreči posledice nekontrolisanog mokrenja.

Šta je uzrok nekontrolisanom mokrenju?
Mada ne izgleda tako i voljno pražnjenje je složeni proces koji uključuje nekoliko različitih organa i puteva. Sve počinje kada se urin iz bubrega sliva u mokraćnu bešiku i širi je. Kada je zid bešike dovoljno istegnut, nervi u njemu šalju poruku kičmenoj moždini, odnosno mozgu.Ti nervi mogu oboleti i postati nesposobni da prime ili prenesu mozgu signal “pune bešike”. A i da mogu, put do mozga može biti prekinut nekim tumorom, infekcijom povredom kičmene moždine. Zatim, i kada je primljena poruka se mora tačno protumačiti.

Niz neurološkim stanja, od tumora mozga do alshajmerove bolesti i šloga, oštećuje ovu sposobnost mozga. To nije sve. I kad je signal primljen i rastumačen, mora postojati nesmetani nervni put u drugom pravcu ka raznim mišićima , upućujuči ih da se opuste i dozvole izlazak mokraće a zatim zatvore.

Podjimo redom, od “piškenja u krevet”. Vaše dete je savršeno normalno u svakom pogledu i preko dana bez problema obavlja toaletne radnje, ali ujutro, krevet je sav mokar. Ako nije retardirano, epileptično ili na neki drugi način neurološki poremećcno, problem će se rešiti sam od sebe. Vaš pedijatar se neće brinuti ako se problem ne nastavi i posle šeste godine. Pre toga, uzrok je verovatno psihološki ne fizički. Navikavanje na kontrolu pražnjenja je ostavilo posledice i mokrenje u krevet je pobuna protiv roditeljskog autoriteta. Ako se mokrenje u krevet nastavi i posle šeste godine, možda je reč o neuorološkoj disfunkciji ili hroničnoj infekciji urinarnog trakta.

Najčešći uzrok nevoljnog pražnjenja kod žena je oslabljen ili nefukcionalni urinarni sfinkter (mišić koji pomaže da zadržite mokraću sve dok vam ne odgovara da je ispustite). Loš sfinkter je obično posledica mnogih trudnoća, koje su raširile i oslabile karlične mišiće.Kada su simptomi isuviše izraženi, jer su se ovi organi previše spustili, potreban je pojas koji će ih pridržavati, ili operacija da zategne mišiće. Najnovija otkrića ukazuju na phenylpropanolamine (PPA) lek koji kontroliše apetit, kao na mogući lek protiv stresnog pražnjenja. Nekim ženama se nekontrolisano mokrenje dešava posle vaginalne histerektomija -koja se, opet, vrši zbog nekontrolisanog krvarenja velikih, bolnih fibroida.

Kod muškaraca, nekontrolisano mokrenje je posledica uvećane prostate, u normalnoj situaciji, kad se akumulira izvesna količina urina, dobijate signal za pražnjenje i ako ništa ne blokira izlaz, to se lako obavi. Ali, uvećana prostata može pritiskati i blokirati kanal kroz koji mokraća izlazi iz tela (uretru) tako da se urin sve više gomila u bešici i isteže je. Čak i kada je prepuna, bubrezi i dalje proizvode urin i prosledjuju ga u bešiku. To doslovno potiskuje urin napolje iz bešike i uretre, u malim količinama, ili mlazevima”. Takvo “prelivanje” je izvan voljne kontrole.

• Ako ste izvadili prostatu, možda su oštećeni nervi koji kontrolišu mokraćni sfinkter. I zbog toga možete nekontro-lisano da mokrite. Ako je žlezda bila maligna pa je zračena, to može ostaviti loše posledice na pražnjenje.
• Starije osobe oba pola mogu nekontrolisano mokriti i zbog neuroloških uzroka -recimo, posle šloga ili povrede kičmene moždine. Takve osobe ispuštaju mokraću i bez nadražaja stresa. Kod starijih osoba urinarni sfinkter može biti slab ali sposoban da vrši kontrolu. Medjutim, diuretik koji se uzima zbog srčanih tegoba ili povišenog pritiska može biti ona fatalna “sitnica” koja izaziva nekontrolisano pražnjenje.
• Zabirnutost, napetost, nervoza, mogu uticati na oslabljenu kontrolu pražnjenja, kao i razna zapaljenja i infekcije urinarnog trakta. Dakle, ako nekontrolisano mokrite, razloga ima više:
• Recimo, ako ste muškarac, a uz nekontrolisano mokrenje imate i problem sa pražnjenjem bešike; dok mokrite, mlaz je tanak i rasut u kapljicama; noću nekoliko puta morate da ustajete radi mokrenja; obično vam treba vremena da krene, a kad krene, izgleda da neće prestati; Napinjite se da krenete, a nastavljate da izbacujete mlaz i kad mislite da ste gotovi; nekoliko minuta pošto ste izašli iz toalta; ponovo vam se mokri. Ako primetite ove simptome u bilo kojoj kombinaciji, znači da uvećana prostata ometa kontrolu mokrenja. Odmah se konsultujte sa urologom. U protivnom, može doći do oštećenja bubrega ili do zadržavanja mokraće -tzv. retencija -vrlo urgentnog stanja, zbog nemogućnosti da izbacite urin iz bešike. Potrebna je hitna kateterizacija.
• Ako prilikom (nekontrolisanog) pražnjenja osećate peckanje kao da izbacujete vruću vodu, ako mokraća ima jak miris bez obzira na vrstu hrane koju ste uzeli (ne uzimate ni vitamine) možda imate infekciju urinarnog trakta. Ako je sve praćeno i bolom u donjem delu stomaka, infekcija je u bešici.
• Prilikom nekontrolisanog mokrenja imate rektalni bol. Kao da svaki put sedite na loptici za golf. Najverovatnija dijagnoza je zapaljena ili inficirana prostata (prostadds).
• Ako ste prešli četrdesetu, pa primetite da pored nekontrolisanog mokrenja postajete i nespretni, pa vam stvari ispadaju iz ruku i imate teškoća prilikom hodanja, možda imate multiplu sklerozu. Ako, bez obzira na starosno doba, morate da pritisnete donji deo stomaka da biste počeli da mokrite, tada je nekontrolisanost posledica istegnute bešike. Dijabetes i šlog, su takode najčešći krivci za ovu vrstu poremećaja. Pretpostavimo da imate bol (dole ispod ledja) i išijas. Na rentgenu su otkrili zadebljanje diska koji pritiska nerv. Ako jednog jutra zateknete mokar krevet pod sobom, možda taj disk sada pritiska i nerve koji opslužuju bešiku. Imate četvoro -petoro dece: zadnji put ste bili trudni pre nekoliko godina. Sve je u redu, sem što kad kašljete, napinjete se, kijate ili se smejete, ispustite malo mokraće. Mišići koji su se opustili posle porodaja uticali su i na mehanizam mokrenja.
• Ako ste doživeli šlog, pražnjenje može biti posledica oštećenja onog dela mozga koji kontroliše mokrenje.
• Ako ste imali operaciju materice, jajnika prostate da bi vam odstranili tumor, posle čega su vas zračili, nekontrolisano mokrenje (koje se možda javilo nekoliko nedelja ili meseei posle toga) izazvano je ostečenjem nerava usled zračenja. Pouka? Svaka bolest ili poremečaj živaca ili mišića, od do dijabetesa (dijabetička neuropatija) multiple skleroze ili neke druge tegobe u mozgu može izazvati nekontrolisano mokrenje. Lečenje zavisi od brzine otrkivanja osnovnog uzroka najčešče nevoljno mokrenje ne zahteva hitnu interveneiju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *