lepa jaka sjajna kosa

Nega kose-Za svakodnevnu negu kose neophodni su vam kvalitetni češalj i četka. I njih treba održavati: jednom nedeljno operite češalj i četku u mlakoj vodi s malo šampona, dobro isperite i ostavite da se suše na vazduhu. Kosa će biti sjajnija i rastresitija ako se svakog dana energično iščešhava i četka: nije uzalud izmišljeno staro pravilo da treba provući četku kroz kosu sto puta svaki dan. lepa jaka sjajna kosa

Nega kose uključuje i korisnu je blagu masažu temena. Masaža se izvodi jagodicama prstiju, tako da se koža na glavi pokreće levodesno ili se primenjuju laki kružni pokreti. Drugi način je da ukrštene prste naslonite na teme kao kacigu, pa naizmenično pritiskate i opuštate dlanove. Idealno bi bilo po deset minuta ujutro i uveče. Ovakva masaža pojačava cirkulaciju krvi, što je važno za zdrav rast kose, a može i da otkloni blaže glavobolje. Kada je reč o bojenju kose, žene se najčešće odlučuju za svetliju boju od prirodne.
Počinje se od laganog svetljenja, pa svetljenja za pola tona, i tako dok ne stignete do željene nijanse. Postoji veliki broj proizvoda za svetljenje kose, ali najčešće se koristi hidrogen. Za bojenje kose postoje četiri glavna načina:
• kratkotrajni refleksi: traju od jednog do drugog pranja. Ovaj način je dobar za svetlu kosu.
• trajmjj refleksi: trajnost je dva do tri meseca, a nijansiraju tamnu ili srednjetamnu kosu, dok svetlijoj kosi daju topliji ton. Ovakvih preliva ima i za sedu kosu, kako ne bi delovala isprano i izbledelo. Koriste se posle pranja šamponom.
• kolorantni šamponi: daju trajnu boju, ali blago nijansiranu i prirodnog izgleda. Pomažu da se prekrije poneka seda vlas.
• bojenje: jednim postupkom kosa se može posvetliti i istovremeno obojiti. Kada kosa počne da izrasta, naravno da će se u korenu pojaviti pruga u prirodnoj boji kose. Zato je potrebno da se postupak ponavlja svake tri do četiri nedelje. Ako želite da promenite boju kose, budite veoma oprezni. Drastične promene mogu, a ne moraju ispasti onako kako ste zamišljali. Najbolje je da se posavetujete s frizerom. Za početak je možda dovoljno da probate s kolor šamponom, kako biste ustanovili kako vam se dopada promenjena nijansa. Lak za kosu ranije je bio neizbežan deo pravljenja frizure. Danas postoji mnoštvo gelova, pena i drugih sredstava za oblikovanje frizure i negu kose, ali mnoge žene i dalje najviše koriste lak. Dobar lak za kosu treba da ima sledeće kvalitete:
• da dobro fiksira vlasi;
• da se dobro suši;
• da bude neosetljiv na vlagu;
• da se lako rastvara u vodi;
• da se brzo i ravnomerno raspršuje;
• da ne lepi vlasi. Kvalitet laka možete utvrditi na sasvim jednostavan način. Poprskajte nadlanicu malom količinom laka iostavite da se suši oko pet minuta. Na tom delu koža treba da izgleda fina i glatka, a ne sme da se vidi sloj laka. Raspršivač za lak mora biti takav da ravnomerno raspoređuje lak po kosi. Ako je tečnost suviše gusta, lak će biti lepljiv. Ako je u spreju suviše vazduha, raspršivanje je minimalno i isušiće kosu. Lak treba raspršivati pažljivo, da kapi ne bi ušle u oči, a bocu treba držati na oko 30 cm od kose. Normalno raspršivanje traje od 10 do 15 sekundi za celu glavu. Svako veče dobro iščetkajte kosu od laka koji je ostao na njoj. Za iznenadne izlaske lak za kosu može da vam posluži i kao suvi šampon. Isprskajte lakom celu kosu, pustite da se osuši, a zatim je pažljivo iščetkajte bez naglih pokreta i očešljajte se.

Nega kose u letnjim mesecima
U letnjim mesecima, kosa je izložena jakom suncu, slanoj vodi i vetru, tako da joj je potrebna pojačana zaštita i nega. Morska voda nije štetna za kosu — isušuju je sunce i vetar. Potrebno je samo da po izlasku iz vode isperete kosu kako biste uklonili so. Obojenu kosu treba zaštiti od sunca slamnim šeširom ili lakom maramom. Preporučljivo je da pre odlaska na more obojite kosu malo tamnijom nijansom nego obično, jer će na suncu postati svetlija.Dešava se da posle dužeg boravka na suncu i vetru kosa postane veoma suva, iako je koren ostao zdrav. U tom slučaju uzdržite se od drastičnih postupaka kao što je “trajna” i bojenje kose. Pre toga važno je da kosi vratite zdravlje.

Nega oštećene kose
Počnite od šišanja, kako biste uklonili oslabljene krajeve. Zatim odaberite pakovanje za kosu koje odgovara tipu vaše kose i primenjujte ga svakodnevno tokom nedelju dana. Ako vam je koža masna a kosa se osušila, biće dovoljno i svakodnevno energično četkanje kako bi se mast rasporedila po čitavoj dužini vlasi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *