Referentne vrednosti gvožđa u krvi

U krvi u prošeku ima oko 3 grama gvožđa, od čega se približno 65% nalazi u hemoglobinu. Okvirno, može se reći da su normalne vrednosti od 8,9 do 30 umol/l (za muškarce su od 14,3 do 25,1 umol/l, a za žene od 11,5 do 22 umol/l).

Gvožđe se ne stvara u organizmu, već gaje potrebno uzimati putem hrane. Količine gvožđa u krvi koje su nam potrebne za nesmetano odvijanje funkcija u organizmu veoma su male, ali nam upravo to malo vrlo često nedostaje.

Kada dođe do deficita gvožđa u telu, počinju da trpe vitalni organi, što se ispoljava kroz mnogobrojne simptome.

Jednolična ishrana, preterano konzumiranje alkoha i kafe, drastične dijete i izbegavanje upotrebe svežeg voća i povrća povećavaju mogućnost za pojavu anemije.

Iako postoji ogroman broj namirnica biljnog i životinjskog porekla koje su bogate gvožđem, nažalost, broj osoba sa nedostatkom gvožđa u krvi obolelih od anemije je velik, a razlog se krije u lošem izboru namirnica i prekomernoj upotrebi rafinisane hrane.

Osim količine gvožđa koju unosimo u organizam, veoma je važno njegovo iskorišćavanje, što zavisi od individualnih genetskih i biohemijskih osobenosti svakog čoveka.

Uloga gvožđa

Gvožđe snabdeva kiseonikom sve organe i tkiva, pa tako i mozak, srce i jetru. Koliko će kiseonika dospeti u ove organe i tkiva zavisi od količine gvožđa koju unosimo u organizam. Bez gvožđa se ne može sintetisati hemoglobin, koji je u crvenim krvnim zrncima zadužen da prenosi kiseonik od pluća do tkiva.

Druga važna uloga gvožđa jeste stvaranje mioglobina, bitnog pigmenta koji transportuje kiseonik do mišića, obezbeđujući nam tako energiju koju trošimo za vreme fizičke aktivnosti.

Takođe, gvožđe podstiče rast, otpornost na bolesti, sprečava brzo zamaranje, održava koncentraciju i daje mentalnu svežinu i budnost.

Osim toga, ono ulazi u sastav enzimskih sistema koji u jetri razgrađuju lekove i toksine, učestvuje u sintezi enzima za proizvodnju neurotransmitera, supstanci sličnih hormonima, a sintetiše i određene hormone štitne žlezde.

Da li vam nedostaje gvožđe u krvi? Ovo su simptomi koji mogu ukazati na nedostatak gvožđa

Ukoliko se brzo umarate, imate ubrzan rad srca, bezrazložnu uznemirenost, manjak koncentracije, ako ste često zadihani, osetite vrtoglavicu, uglovi usana su vam ispucali, san poremećen, opada vam kosa, a nokti su vam krti i lomljivi – ne bi bilo loše da prekontrolišete krvnu sliku, jer možda patite od anemije.

Riziku od deficita ovog minerala podložnije su žene, naročito trudnice, dojilje, žene u periodu menstruacije i adolescentkinje. Takođe, u rizičnu grupu spadaju i deca mlađa od dve godine, zbog brzog rasta i nedovoljne količine gvožđa u mleku.

Nedostatak gvožđa u krvi može se javiti i kod starijih osoba, zato što se kod njih smanjuje količina hlorovodinične kiseline u želucu, koja prevodi gvožđe iz neusvojive u usvojivu formu (iz fero u feri oblik).

Takođe i neke stomačne bolesti te oboljenja unutrašnjih organa mogu prouzrokovati anemiju, jer se u tim slučajevima redukuje resorpcija gvožđa. Simptomi nedostatka gvožđa u početku su veoma nespecifični, pa se deficit otkrije tek kad nastupi anemija.

Prirodni preparat na bazi meda, koprive i lekovitog bilja za borbu protiv Anemije.

primed5-kutija

Kako poboljšati apsorpciju gvožđa?

Nije retkost da se anemija ne povlači ni pored uzimanja dovoljne količine gvožđa kroz hranu. To se dešava jer je apsorpcija ovog minerala otežana usled individualnih svojstava hrane, pola osobe, uzrasta, fiziološkog stanja, kao i rezervi gvožđa u organizmu.

Namirnice koje sadrže bakar, poput sira, žumanca, zelenog povrća, kajsija, trešanja i sušenih smokava, pomažu apsorpciju gvožđa.

Na poboljšanje apsorpcije utiče i vitamin C, pa je dobro uz hranu bogatu gvožđem koristiti namirnice koje ga sadrže.

Dobra kombinacija su, na primer, riba, limun, peršun i brokoli, meso i kupus salata, pasulj i zelena salata s limunovim sokom i sl.

Treba izbegavati kombinovanje namirnica bogatih gvožđem s mlekom i mlečnim proizvodima, to jest namirnicama koje sadrže kalcijum, jer ovaj mineral smanjuje apsorpciju gvožđa.

Kuvanjem namirnica u gvozdenim posudama može se povećati količina gvožđa u hrani i do 20%.

Namirnice bogate gvožđem

Osim mesa i ribe, koji predstavljaju najbolje izvora gvožđa, odatle se ovaj mineral najlakše i apsorbuje, tu je i čitav niz drugih sjajnih izvora, poput pasulja i drugih mahunarki, prosa, semenki bundeve, suvog grožđa, žitarica, integralnog hleba, jaja…

Gvožđe iz životinjskih namirnica bolje se apsorbuje, ali postoje dokazi da i vegani imaju dobru iskoristljivost ovog minerala, zahvaljujući “čistoći” creva i organizma u celini.

Kupinovo vino, borovnice, cvekla, spanać i kakao podižu nivo gvožđa.

Kopriva sadrži gvožđe, bakar i vitamin C, ali i mangan, koji stimuliše oslobađanje gvožđa iz biljke, te je korisno jesti je u vidu salate, variva, koristiti je za pripremu čaja ili jednostavno uzimati tinkturu ove lekovite biljke.