Kožne gljivične infekcije

Različite vrste gljivica mogu izazvati infektivna kožna oboljenja praćena neugodnom pojavom svraba.Gljivice naseljavaju odumrle keratinske slojeve kože, kose i noktiju. Postoji više tipova gljivičnih infekcija, u zavisnosti od vrste koja izaziva istu. U nastavku ćemo izneti opise osnovnih gljivičnih infekcija kože.

Gljivice na koži simptomi

Simptomi zavise od vrste gljivice koja ih je izazvala, kao i od infekcijom napadnutog mesta. Gljivični osipi nekad mogu biti pomešani sa kožnim oboljenjima poput ekcema i psorijaze. Gljivične infekcije mogu uzrokovati pojavu različitih osipa kože, počev od crvenila, ljuspičastih pojava i spoljavanja svraba, dok sa druge strane, može doći do svojevrsne pojave suve kože.

Gljivice na koži mogu izazvati infekcije jedne ili više regija na telu. Pojava gljivica na koži glave može dovesti do gubitka kose.

Gljivice na koži se mogu lečiti upotrebom standardnih medikamenata, uz eventualno savetovanje sa farmaceutom. U slučaju dugotrajne gljivične infekcije, obratite se vašem lekaru.

Dijagnoza prisustva gljivične infekcije

Prilikom pregleda, lekar će vas ispitivati o vašim simptomima i istoriji bolesti. Pregledanjem stanja vaše kože moći će da utvrdi prisustvo gljivica na koži, prilikom čega će eventualno morati da uzorkuje jedan delić kože, nokta ili kose radi laboratorijskih analiza u cilju utvrđivanja dijagnoze.

U nastavku slede opisi najčešćih gljivičnih oboljenja…

Atletsko stopalo (Tinea pedis)

atletsko stopalo simptomi
Gljivice na koži stopala su veoma čest problem.Procenjuje se da jedna od šest osoba u razvijenim zemljama pati od problema tzv. atletskog stopala. Ovo oboljenje izaziva gljivica koja raste u toplim i vlažnim delovima kože, poput prstiju na stopalima. Infekcija se ispoljava u vidu svraba, pločastih pečata i crvenila. Stopala mogu postati suva i ljuspičasta sa plikovima. Pojavu atletskog stopala steći ćete hodanjem bosih nogu po vlažnim ili prljavim površinama poput podova tuševa, bazena ili saune.Gljivice se mogu proširiti i na predeo šaka ukoliko dodirnete stopalo obolelo od tinapedisa.
Saznajte više>>> Atletsko stopalo

Pitirijaza versikolor (Tinea versikolor)

tinea versikolor gljivice na kozi
Glavni uzročnik ovog tipa gljivice na koži je vrsta kvasca Malassezia. Pitirijaza predstavlja čestu infektivnu pojavu koja pogađa mahom mlađe muškarce. Prateće pojave se ispoljavaju u vidu malih suvkastih poderotina po površini kože koja gubi svoju prirodnu boju, sa pojavom svraba. Koža može dobiti određenu jarko ružičastu ili braonkastu nijansu, a ukoliko ste tamnijeg tena, možete pobledeti usled dekoloracije.

Intertrigo

Na razvoj pojedinih gljivičnih infekcija kože mogu uticati tzv. kvasac infekcije. Intertrigo predstavlja jedan tip kvasac infekcije napada nabrane i pregibne delove kože, poput trbuha, naročito kod osoba sa viškom kilograma. Najčešći uzročnik pomenute infekcije je gljivica Candida albicans. Intertrigo se javlja na delovima kože koji trpe određeni pritisak ili su podložni trenju što čini kožu podložnom habanju. Pod uticajem ovih gljivica na koži, koža može poprimiti crvenkastu ili braonkastu nijansu, koža postaje vlažna sa ogoljenim delovima.

Infekcije noktiju

Gljivične infekcije noktiju obično startuju od obodnih delova noktiju sa tendencijom širenja do osnove istog. Gljivične infekcije se kontageno prenose:dodirivanjem zaražene osobe ili kontaminiranih predmeta, poput odeće i posteljine. Domaće životinje (ovce i goveda) i kućni ljubimci (psi i mačke) takođe predstavljaju nosioce gljivičnih oboljenja kože.

Gljivična oboljenja prepona (Tinea kruris, lišaj)

gljivice na kozi tinea kruris
Ova vrsta gljivica na koži poznata i kao tzv. sportski svrab češće je zastupljena kod mladih ljudi. Blizak kontakt skrotuma i butina stvara idealnu podlogu za nastanak gljivica u predelu prepona. Ova pojava se može razviti i kod ženskog pola usled nošenja tesne odeće. Kod muškaraca, ova pojava se ispoljava svrabom, crvenim osipom na preponama. Navedeni simptomi mogu se proširiti čak do predela nogu. Gljivična infekcija kože u predelu prepona, se poput drugih gljivičnih oboljenja može širiti kontagenim putem. Istovremeno, gljivice na preponama možete steći nakon dodirivanja gljivičnog oboljenja stopala (atletsko stopalo) rukom kojom kasnije dotaknete prepone.

Gljivice na koži Candida albicans

Candida albicans predstavlja često zastupljenu gljivicu koja nastanjuje usnu duplju, stomak, kožu i vaginu. Obično ne izazivana nikakve probleme, ali pri povoljnim uslovima, ova vrsta kvasca može se prenamnožiti i dovesti do pojave gljivične infekcije. Do ispoljavanja pojave tzv. drozdova dolazi usled:

-nošenja uske garderobe
-nedovoljne higijene
-unosa antibiotika
-oslabljenog imunog sistema pod uticajem trudnoće ili dijabetesa, na primer. Manifestuje se stvaranjem malih belih mrlja ili regija crvenkaste boje. Kod žena se infekcija ispoljava pojavom svraba ili gustog beličastog sekreta. Takođe, kod beba i starijih lica (usled nošenja veštačke vilice), može se razviti oralna gljivična infekcija. Manifestuje se u vidu beličastih mrlja koje usled grubljeg nadražaja mogu poprimiti crvenkastu boju. Oralna gljivična oboljenja mogu dovesti do pojave nesnosnih bolova tokom unosa hrane i pića.

Neki vidovi samopomoći

Nakon tuširanja dobro prosušite kritične pregibne i nabrane delove kože. Vodite računa da ne širite gljivičnu infekciju na druge ljude.Od naročitog značaja je redovno pranje rublja, posteljine i peškira, kao i nošenje komotne odeće od pamuka i istovremeno izbegavanje odevnih predmeta koji ne propuštaju vazduh.

Kako se leče gljivice na koži ?

Inficiranoj koži je neophodna direktna primena antifungalnog sredstva, tzv. ciljani tretman. Postoje brojna antigljivična sredstva u vidu krema, losiona, boja, šampona, vaginalnih čepića i medicinskih pudera. Mnoga od antigljivičnih terapeutskih sredstava mogu se nabaviti u apoteci bez recepta. Ukoliko imate nedoumice povodom primene istih, konsultujte se sa farmaceutom.

Ukoliko imate osip koji pokriva veću površinu kože i pogađa nokte ili skalp, nužno je da konzumirate tablete. Lekar će vam prepisati tablete ukoliko vam ciljani tretman nije pomogao u suzbijanju infekcije. Ipak potrebno je istaći da tablete u nekim slučajevima mogu dovesti do kontraefekta, koji se ogleda u pojavi iritacije kože. Međutim, simptomi se nekad mogu opet ispoljiti, iako su naizgled uklonjeni, zbog čega je neophodno sprovoditi terapeutski tretman još dve nedelje nakon povlačenja simptoma. U nekim situacijma, tretman se produžuje 2-8 nedelja, ili pak godinu dana, na primeru gljivičnog oboljenja nožnih noktiju.

Uzroci za pojavu gljivica na koži:

  • Prekomerna težina
  • Nedovoljno sušenje kože nakon tuširanja
  • Kontakt sa osobama ili životinjama obolelim od gljivične infekcije.
  • Dodirivanje inficiranih upotrebnih predmeta poput odeće, peškira i posteljine.
  • Hodati bos po vlažnim površinama (tuš-kabine, bazeni i slično).
  • Nošenje uske odeće koja onemogućava prodor vlage.
  • Prisustvo dijabetesa.
  • Terapija antibioticima.Antibiotici mogu dovesti do prenamnožavanja gljivica na koži.

Mogu li prirodni lekovi biti od pomoći protiv gljivica na koži?

Ne postoji relevantni naučni dokaz koji bi potvrdio korisno dejstvo prirodnih biljnih lekova u borbi protiv kožnih gljivičnih infekcija.

Ipak, određene studije su pokazale da ulje čajevca može uspešno eliminisati pojedine gljivične infekcije kože, mada se to ne može sa sigurnošću potvrditi. Probajte sa primenom biljnih lekovitih sredstava uz konsultacije sa lekarom i farmaceutom. Takođe, trebalo bi imati na umu da biljni lekovi nisu uvek bezopasni, pojedine biljke sadrže aktivne sastojke koji u interakciji sa drugim medikamentima mogu dovesti do pojave neželjenih pratećih efekata, stoga, ne primenjujte lekove na bazi biljaka bez savetovanja sa stručnim licem.