zena-masaza-lice

Naturopatija je sistem prirodne medicine naglašava važnost ponovnog uspostavljanja i podsticanja procesa samoizlečenja u ljudskom organizmu.

Naturopati se služe nizom prirodnih postupaka, od kojih su najvažniji način ishrane, lekovito bilje i razni oblici fizikalne terapije, kao što je hidroterapija, koji se biraju u skladu s pacijentovim individualnim potrebama.

Još iz vremena najstarijih civilizacija iscelitelji su pažljivo posmatrali zdrav i bolestan organizam i upotrebljavali prirodna sredstva — hranu, vodu, vazduh i bilje — kao pomoć u isceliteljskom postupku.

U 19. veku pod uticajem jedne grupe lekara takav način lečenja prerastao je u nauku nazvanu naturopatija. Pokret je počeo u Evropi, a uključivao je post, posebnu ishranu, kupke, prskanje vodom i obloge.

Kada se glas o njihovom uspehu proširio, te tehnike su usavršene, a početkom 20. veka prenesene su i u Ameriku.

Životna sila

Većina naturopatskih lekara naglašava terapijsku moć vode, u obliku vrelih ili hladnih kupki, obloga i lečenja prskanjem. Osnivači naturopatije ostavili su nam mnoge preporuke, kao što je upotreba bilja u medicini i unošenje što više svežeg povrća, voća i integralnih žitarica u ishranu — koje su potvrdila i moderna istraživanja.

Svrha ishrane koju su oni zamislili je oporavak tela od nezdrave hrane, koja otežava proces varenja i ometa sistem eliminisanja otrovnih i otpadnih materija, kao i njena zamena namirnicama, koje se u telu lako preraduju i jačaju imuni sistem.

Današnji naturopati često primenjuju i lečenje vodom kao i fizikalnu terapiju, što koži, plućima, crevima i bubrezima pomaže u izbacivanju otpadnih materija koje bi inače mogle da ometu zdravo funkcionisanje organizma. Terapija hladnom vodom smatra se naročito efikasnom za podsticanje aktivnosti imunog sistema.

Kriza isceljenja u naturopatiji

Kada prihvatite zdraviji način života jedući više prirodne sveže hrane, više se baveći vežbanjem i učeći metode opuštanja, možda ćete doživeti opšte poboljšanje. Međutim, posle nekoliko dana ili nedelja možda ćete otkriti i da vam se vraćaju neki od starih problema, kao što su prehlade ili malaksalost. Dr Henri Lindlar, jedan od osnivača naturopatije u Americi, nazvao je simptome pogoršanja kriza isceljenja.

Video je u tome znak da se u telu, što više dobija na vitalnosti, u većoj meri pojačava i urođena sposobnost da izađe na kraj s telesnim otrovima, upalama i otpadnim materijama. Uz primenu odgovarajućih naturopatskih postupaka ti simptomi obično nestaju za nekoliko dana.

Naturopatija posebna upozorenja

Ako ste starija osoba ili ste krhko građeni, odnosno ako patite od neke hronične bolesti, možda ćete morati da obnovite svoju vitalnost pre nego što budete u stanju da se suočite s akutnim simptomima krize isceljenja. U tom slučaju se posavetujte s naturopatom pre nego što sami isprobate bilo kakvo lečenje.

Ako patite od epilepsije, šećerne bolesti ili anemije, ako je kod vas došlo do neobjašnjivog gubitka težine, ako bolujete od neke psihičke bolesti, ako ste trudni ili vam je dete još malo, ne upuštajte se u naturopatske tretmane bez prethodnog savetovanja s lekarom.

Obratite se stručnjaku

Naturopata će vas detaljno pregledati i postaviće vam niz pitanja o zdravlju, načinu ishrane, načinu života, o onome što volite i što ne volite. Cilj takvog postupka je da se utvrdi nivo vaše vitalnosti i opšteg zdravlja, isto kao i postavljanje dijagnoze bilo koje bolesti. Praktičar će možda primeniti i laboratorijske analize, kao što je određivanje nivoa minerala u znoju ili kosi, esencijalnih masnih kiselina u krvi ili hormona stresa u pljuvački.

Možda će ispitati rad pojedinih organa, na primer jetre ili pankreasa, ili će proveriti propustljivost crevnog zida. To će mu pomoći u stvaranju slike o prikrivenim uzrocima problema kao što su alergije, teškoće s varenjem, glavobolje, hronični umor, hormonska neravnoteža i kožne bolesti. Naturopata će vam zatim možda preporučiti promene u načinu ishrane i dodatke ishrani, lekovito bilje ili preparate koji telo snabdevaju enzimima za varenje, kao što je pankreatin.

Neki praktičari su vešti i u homeopatiji, pa će vam možda prepisati i homeopatske preparate. Mnogi naturopati su kvalifikovani i za neku vrstu rada na telu, kao što je osteopatija, a možda primenjuju i posebne tehnike namenjene masaži mekog tkiva i neagresivnu mobilizaciju zglobova — na primer, radi smanjenja artritičnih bolova ili poboljšanja disanja kod astmatičara.

Praktičar će vam možda preporučiti hidroterapiju. To je niz tehnika pri kojima se upotrebljava voda, od hladnih obloga do sedećih kupki, tuširanja i prskanja. Ti postupci se primenjuju kao pomoć u otklanjanju mnogih smetnji, od bolova u zglobovima i menstrualnih tegoba do bola u grlu i temperature.

Sedeće kupke

Napravite improvizovanu verziju ovog oblika hidroterapije pomoću dve velike posude — jednu do polovine napunite toplom, a drugu hladnom vodom. Sedite u toplu vodu, a noge stavite u hladnu i ostanite tako tri minuta. Zatim sedite obrnuto i ostanite jedan minut. Taj postupak možete ponoviti dvatri puta. Tople ili mlake kupke.

Za ovaj postupak u vodu za kupanje možete da dodate lekovite sastojke:

 • dve pune kašike gorke soli (nemojte je upotrebljavati ako imate visok krvni pritisak);
 • jednu punu kašiku sode bikarbone;
 • aromaterapijska ulja.

Naturopatija umotavanje tela

Ovaj postupak primenite kod prehlade i temperature. Hladan oblog trebalo bi da počne da se zagreva za oko 10 minuta. Proverite tako što ćete zavući ruku između obloga i kože. Ako je oblog još hladan, pomerite ga i snažno se istrljajte suvim peškirom.

 1. Prostrite peškir na krevet ili na prostirku raširenu na podu. Savijen čaršav koji ste prethodno potopili u hladnu vodu raširite preko peškira i lezite na njega.
 2. Omotajte čaršav oko trupa, pa se preko njega obmotajte peškirom, a onda oboje pričvrstite sa strane sigurnosnim iglama (“zihernadlama”).

Hladni oblozi upotrebljavaju se za lečenje niza smetnji, od uganuća i bolova u zglobovima pa do glavobolje i bronhitisa, a uglavnom se stavljaju na bolno područje. Za pojedina stanja preporučuje se naizmenično stavljanje toplih i hladnih obloga. Za sam oblog biće vam potrebna pamučna maramica ili komad platna, zatim peškir, šal ili zavoj za spoljašnji sloj i sigurnosna igla ili kopča za pričvršćivanje obloga.

 • Odaberite oblog odgovarajuće veličine — za grlo, koleno ili zglob šake uzmite maramicu, a za stomak ili trup čaršav.
 • Potopite tkaninu u hladnu vodu, a onda je iscedite i dobro protresite.
 • Savijte oblog po dužini i položite na odgovarajuće mesto.
 • Obmotajte peškir ili neki drugi spoljašnji sloj oko tkanine i pričvrstite ga sigurnosnim iglama ili kopčama.
 • Oblog ostavite da deluje tokom tri sata preko noći. Posle desetak minuta oblog bi trebalo da se zagreje: ako se to ne dogodi, možda u njemu ima previše vode ili je telo preslabo da bi reagovalo na odgovarajući način, pa u tom slučaju treba da skinete oblog.
 • Kada skinete oblog, područje na kojem je stajao obrišite sunđerom natopljenim u hladnu ili mlaku vodu kako biste uklonili s kože sve tragove znoja.
 • Sličnu tehniku možete da upotrebite u pripremi velikog obloga koji ćete staviti oko struka ili trupa.

Kućna primena naturopatije

Manje tegobe kod ljudi bilo koje starosti se vrlo dobro ublažavaju naturopatskim lečenjem, a mnoge naturopatske postupke lako ćete izvesti i kod kuće.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *