Namirnice i ishrana za anemiju-slabokrvnost

Anemija je veoma često stanje poremećenog sastava krvi, koje se odlikuje smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca i nivoom hemoglobina ispod normale (niže od 110 g/L). Pošto je hemoglobin u crvenim krvnim zrncima zadužen za prenošenje kiseonika kroz telo, njegov nedostatak može imati veoma ozbiljne posledice po vaše zdravlje.
anemija namirnice ishrana
KAKO PREPOZNATI ANEMIJU-SLABOKRVNOST?
Hoćete li i u kojoj meri osetiti da ste anemični – to će zavisiti od ozbiljnosti stanja i uzroka slabokrvnosti. Osim umora, malaksalosti i gubitka daha, kod nekih osoba javlja se neodoljiva želja da jedu neobične, čak nejestive stvari, te se nemojte iznenaditi ukoliko poželite da gričnete parče zida, keramičke tacne, kartona… ili da nezadrživo trpate u usta sirovu hranu koja krcka, poput šargarepe, celera ili krompira. Ne brinite, želja za ovim “đakonijama” proći će vas već nakon prve doze suplemenata gvožđa. Kad je reč o anemiji, usled nedostatka vitamina B12 primetićete da vam je koža bleda i hladna, a mogu vam se javiti i ranice po ustima i jeziku. Lekar vam može napipati uvećanje slezine, te ustanoviti nizak krvni pritisak i šum na srcu. Usled nedostatka vitamina B12 i folne kiseline, možete osetiti neurološke tegobe (trnci u rukama i nogama, gubitak memorije, depresija, promena ličnosti i sl.).

NAMIRNICE I ISHRANA ZA ANEMIJU?
Ukoliko ste anemični, pravilnom ishranom možete nadoknaditi nedostatak gvožđa, vitamina B12 ili folne kiseline. Evo i kako:

-Povećajte unos gvožđa konzumirajući namirnice poput iznutrica (jetra), crvenog mesa, piletine i zelenog lisnatog povrća (brokoli). Pritom imajte na umu da se gvožđe iz namirnica životinjskog porekla mnogo lakše apsorbuje u organizmu od onog biljnog porekla.
-Vitamin C pospešuje ukupnu iskorišćenost gvožđa u organizmu. Stoga vam preporučujemo da uz obroke bogate gvožđem jedete salatu od paradajza i kupusa, kao i da pijete sok od narandže ili nekog drugog citrusnog voća.
-Ako vašem telu nedostaje vitamin B12, može vam se razviti anemija, a u namirnice bogate njime spadaju teletina, svinjetina, jaja, sir… Ako praktikujete vegetarijanski način ishrane, umesto ovih namirnica možete uzimati suplemente B12.
-Preventivno možete deLovati na pojavu anemije pojačavajući unos folne kiseline preko zelenog lisnatog povrća, brokolija, žitarica, pšeničnih klica, avokada, žumanaca i dinja.
-Spremajte hranu u posudama od gvožđa, jer ćete tako obrocima podići nivo tog dragocenog metala.

ZAŠTO SE JAVLJA ANEMIJA?
Da bi se proizvodnja hemoglobina u krvi normalno odvijala, potrebno je gvožđe. Međutim, ako ne jedete namirnice bogate ovim metalom, imate obilna menstrualna krvarenja, čir na želucu sklon pucanju ili neki drugi oblik krvarenja – velike su šanse da obolite od anemije.

Za normalan rad crvenih krvnih zrnaca potrebni su vitamin B12 i folna kiselina. Bilo zbog starosti, autoimune bolesti ili nekog drugog stanja, ukoliko vam telo ne može sintetizovati ove nutrijente u dovoljnoj meri, razvija se anemija.
Drugi, teži oblici malokrvnosti mogu se razviti kao posledica ozbiljnih oboljenja, poput tumora ili otkazivanja bubrega.

ANEMIJA NIJE BEZAZLENA
Ukoliko vam lekar saopšti da imate anemiju, nemojte ovu dijagnozu olako shvatiti.
Ukoliko se ne lečl mogu nastati ozbiljne komplikacije.
Kako sa smanjenjem broja crvenih krvnih zrnaca opada i sposobnost apsorpcije kiseonika iz pluća, ukoliko zapustite bolest, mogu vam se razviti veoma ozbiljni zdravstveni problemi, poput oštećenja drugih organa, srčane aritmije, pa čak i prekida rada srca.
Neki oblici naslednih anemija, poput perniciozne malokrvnosti, mogu biti i po život opasni.
Povezani postovi > > > Anemija lečenje lekovitim biljem              Nedostatak gvoždja simptomi i ishrana

Loading...
loading...
----