bolno grlo lekoviDa bi izbegli tegobe koje idu uz osećaj bolnog grla – upalu grla, krajnika i glasnih žica.Pijte čaj od žalfije, koristite lekovite pastile i biljne preparate jer mogu biti od velike pomoći.

Veoma su česte kapljične infekcije kao i bolesti koje direktno napadaju grlo, među kojima su najčešće faringitis, laringitis i tonzilitis.

Faringitis – bolno grlo

Faringitis je upala grla koju uzrokuju različiti mikroorganizmi. U većini slučajeva reč je o infekciji koju izazivaju virusi “obične” prehlade. Ponekad upalu grla izazivaju i bakterije kao što je beta hemolitički streptokok grupe A, dok čak u 30% slučajeva uzročnik nije identifikovan. Simptomi upale grla su osećaj pečenja i bol, kašalj i otežano gutanje, a ponekad i povišena telesna temperatura.Bolno grlo javlja se uglavnom u zimskim mesecima a neretko se dešava da oboli više članova jedne porodice. Faringitis je ponekad udružen sa laringitisom, a može preći i u tonzilitis. Infekcija grla beta hemolitičkim streptokokom grupe A ozbiljan je oblik faringitisa. Ukoliko se ne leči, može izazvati ozbiljne posledice poput akutne reumatske groznice koja oštećuje srce i izaziva poremećaj u radu bubrega. Posebno teški oblici streptokoknog faringitisa mogu uzrokovati streptokokni šok.
Faringitis obično prolazi bez lečenja, a tretman pastilama ili biljnim preparatima ubrzava oporavak i pomaže otklanjanju tegoba. Za lečenje streptok-knog faringitisa moraju se primeniti antibiotici.

Tonzilitis – upala krajnika

Krajnici (tonzile) su limfni čvorovi smešteni u zadnjem dela grla, sa obe strane, a glavna funkcija im je sprečavanje prodora mikroorganizama koji pristižu u respiratorni sistem. Na taj način tonzile zapravo čuvaju disajni puteve od infekcija.U slučaji upale, tonzile su uvećane, crvem i prekrivene žuto-belo-sivkaston skramom. Tonzilitis se obični javlja kao posledica produženoj faringitisa i počinje jako bolnim grlom, povišenom temperaturom i otežanim gutanjem. U težim slučajevima javlja se otežani disanje i promena boje glasa. Lečenje tonzilitisa zavisi od tog da li je infekcija izazvana virusim ili bakterijama. U slučaju virusno; tonzilitisa terapija se sastoji u upo trebi biljnih preparata na bazi žalfije ili islandskog lišaja, a u lečenju pomažu i lekovite pastile. Bakterijski tonzilitis, pogotovo ako j uzročnik beta hemolitički streptokok grupe A, zahteva upotreb antibiotika. Krajnja mera u slučaj učestalih tonzilitisa kod male dece koji, pri tom, otežavaju disanje, jeste tonzilektomija – hirurška intervencija vađenja krajnika.

Laringitis – upala glasnih žica

Glasne žice smeštene su u grkljanu, a prvi simptom njihove upale je — promuklost. Laringitis retko ima ozbiljan tok i obično ne traje duže od sedam dana. Uobičajeni znaci ove bolesti, koju nejčešće uzrokuju virusi, jesu promuklost, bolno grlo, povišena telesna temperatura, suvi kašalj, “golicanje” u grlu i otežano gutanje.

Zanimljivo je da simptomi laringitisa ne iščezavaju kada infekcija prestane — promuklost može da traje nedelju dana nakon što upala nestane. Naravno, laringitis mogu da izazovu i bakterije, kao i naprezanje glasnih žica zbog glasnog vikanja ili pevanja, a takođe i pasivno pušenje. Za lečenje laringitisa dovoljne su lekovite pastile sa antisepticima ili biljni preparati. Ukoliko laringitis potraje ili se simptomi ne povuku, to može biti znak da je došlo do ozbiljnije infekcije. Ponekad je laringitis samo simptom tonzilitisa ili bronhitisa.

Lečenje bolnog grla

Lečenje bolnog grla započinje antisepticima u vidu tečnosti koja sadrži hlorheksidin ili jod, kao i lekovitim antiseptičkim pastilama. Kašalj, vrlo čest simptom ovog oboljenja, može se ublažiti raznim čajevima i sirupima na bazi biljaka kao što su beli i crni slez, žalfija i islandski lišaj. Najčešće su preparati od bilja sasvim dovoljni za lečenje bolnog grla, a samo u slučaju teških i upornih infekcija, naročito ako su izazvane streptokokama, opravdano je koristiti antibiotike.

Žalfija
Žalfija (kadulja) prvo je tradicionalno sredstvo koje se preporučuje za lečenje bolnog i upaljenog grla. U većini slučajeva čaj od žalfije sasvim je dovoljan lek za tretiranje upale koja nije izazvana streptokokom. Eterično ulje kadulje sadrži tujon, i ima antibakterijsko, fungicidno i antivirusno dejstvo. Deluje kao prirodni antiseptik a zanimljivo je da uništava i viruse. Međutim, tujon nije bezazlen, i u prevelikim količinama izaziva epileptične grčeve, tahikardiju, osećaj vrućine i vrtoglavicu. Dovoljno je samo grgoljiti pa ispljunuti čaj od žalfije ili ga piti u vrlo malim količinama (jedna šoljica za kafu dnevno).

Antiseptičke tečnosti
Ove tečnosti sadrže antiseptike kao što su heksetidin ili povidon-jod u količinama koje deluju antimikrobno, ali nisu toksične za organizam. Upotrebljavaju se tako što se njima ispira bolno grlo. Ne treba ih piti. Razlog za njihovu upotrebu je činjenica da deluju na širok spektar mikroorganizama, a nuspojave su retke.

Lekovite pastile
Ono što pastile čini lekovitim jesu antiseptici iz njihovog sastava. Njihova zajednička karakteristika jeste to da u malim količinama nisu toksične a efikasne su u čišćenju sluznice od velikog broja mikroorganizama i ne izazivaju rezistenciju. Osim antiseptika, u lekovitim pastilama obično se nalaze razne supstance koje potpomažu njihovo delovanje – mentol, eterična ulja peperminta, eukaliptusa, anisa, timijana, ekstrakti lekovitih biljaka… Osim što deluju antiseptički, imaju i bronhose-kretolitično delovanje, pa pomažu u slučaju rinitisa i preobilnog lučenja sluzi u bronhijama.