I danas je nepoznato šta to tačno izaziva hemoroide. Postoje različita mišljenja, stavovi i istraživanja, ail sam nastanakse razlikuje od osobe do osobe. Bez obzira na razlog pojave, hemoroidi remete funkcionisanje analnog kanala i važno je prepoznati simptome.

Pojavljuju se u vidu oteklina, jastučića, svraba i peckanja na rektalnom delu, uz povremeno svetlo crveno krvarenje. Bilo koji od ovih signala, jasan su znak da je vreme za posetu lekaru. Prepoznajte simptome i upoznajte se sa mogućnostima lečenja hemoroida.

Lakši simptomi: svrab, peckanje i otok

Najčešći početni simptomi hemoroda su svrab i peckanje. Obično su praćeni crvenilom i blagim otokom oko analnog otvora. Ovo je obično prvi stadijum u kome se hemoroidi nalaze i važno je aktivno praćenje razvoja situacije. Moguća je i iritacija, kao i nelagodnost prilikom odlaska u toalet. Prvi simptomi su laganiji, ali mogu da izazovu stres, nelagodnost i kasnije intenzivnije zdravstvene tegobe.

Ozbiljniji simptomi: bol i krvarenje

Simptomi koji su karakteristični za kasnije stadijume, obično treći i četvrti jeste intenzivan bol i krvarenje hemoroida. Pored jednostavnijih simptoma koji su navedeni, intenzivan bol, krvarenje svetlo crvene boje, posebno tokom odlaska u toalet veći su problemi za koje je potrebno lečenje. Ispadanje, tačnije prolabiranje hemoroida je uporno, gotovo svakodnevno i vrlo neprijatno. Ometa svakodnevne aktivnosti, i potrebna je pomoć lekara.

Lečenje nižih stadijuma razvoja hemoroida

Preventivno reagovanje je najbolja mera svih zdravstvenih problema – tada do njih i ne dođe. Kako hemoroidi ne bi bili problem, savetuju se zdrave životne navike i pravilna ishrana. Rad na imunitetu i uzimanje vitamina, unos zdravih namirnica bez masti i začina, kao i prirodnih napitaka, ubrzaće metabolizam i probavu. Prva dva stadijuma razvoja hemoroida najčešće se leče jednostavnijim postupkom. Uz konsultacije sa lekarom, savetuje se upotreba masti, različitih gelova, krema i drugih sredstava iz apoteke. Redovna terapija i čepići se prporučuju ukoliko nijedna krema ne daje zadovoljavajući efekat.

Lečenje viših stadijuma razvoja hemoroida

Za razliku od jednostavnijih simptoma i retke pojave hemoroida koja ne zahteva bolničko lečenje, viši stadijumi dosta su ozbiljniji. Kako se javlja učestalo krvarenje, veliki bolovi, otoci i svi lakši simptomi u većem obimu, predlog je operacija hemoroida. Iako se radi o hirurškom zahvatu, predstavlja trajno rešenje usled kojeg će svaka nelagodnost koju su izazvali hemoroidi nestati. Operacija hemoroida ima više metoda.

Nekada se isključivo koristio klasičan zahvat sečenja problematične regije vene i zašivanje. Danas su dostupni i laser, kao i stapler. Najsavremenija operacija hemoroida thd metodom predstavlja vrlo trajan način da se sve tegobe otklone. Metoda je potpuno neiznvazivna, bezbedna i vrši se u lokalnoj anesteziji. Operacija hemoroida thd metodom traje oko 30 minuta bez ostanka u bolnici, sem u slučaju dodatnih teboga koje potiču od različitih zdravstvenih problema. Oporavak je brz i kratak, jer je operacija hemoroida thd metodom gotovo bezbolna. Vrši se podvezivanje vena kod analnog otvora koje prave problem prevelikog protoka i zastoja krvi, bez sečenja i otklanjanja. Kako se deluje direktno na mesto uzroka pojave hemoroida, vrlo je delotvorna.

Iako ne moraju biti ozbiljan zdravstveni problem, hemoroidi mogu da otežaju kretanje i generalno život. Bitno je na vreme reagovati na simptome, jer je brže i lakše izboriti se sa hemoroidima, i neće biti potrebe za rigoroznijom terapijom i intervencijama. U slučaju da dođe do toga, operacija hemoroida thd metodom biće idealan način za bezbolno oklanjanje uz lak i brz oporavak.