Znate taj osećaj: upravo ste završili obilat obrok, možda ga zalili nekim gaziranim pićem i odjednom su vam pantalone, suknja ili pojas pretesni. Kroz nekoliko časova (bez obzira dali ste se oslobodili gasova) naduvanost je uglavnom prošla. Takvo “debljanje” posle jela nije uvek medicinski problem. Kada i zbog čega, onda, treba da se zabrinete zbog naduvanog stomaka?

Kada vam je stomak pun, i to čas naduven čas ispražnjen, to je obično zbog progulanog vazduha ili formiranja gasova u crevu. Većina “gutača” vazduha poriče da to čini, jer to ne rade ni svesno ni namerno, već iz nervoze. Vazduh unet u velikim količinama, kao da je voda, rasteže stomak i stvara osećaj punoće koji vapi za olakšanjem u vidu onoga što doktori učtivo zovu “vetrovi”. Takve osobe obično misle da je “krivac” nešto što su pojeli ili stvaranje gasova”. A zapravo, samo u retkim slučajevima se nadutost javlja zbog stvaranja gasovitih ugljenih hidrata (recimo kad se najedete kupusa). U tom slučaju, promena ishrane i izbegavanje slatkiša otkloniće gas.

Kod izvesnih “funkcionalnih” poremećaja u crevima, recimo kod “nervoznog stomaka”, “spastičkog creva ili osetljivog debelog creva” (pri čemu nije reč o fizičkim bolestima intestinalnog trakta), u crevima se stvaraju velike količine gasova, izazivajuči dizanje ili spuštanje trbušnog zida. I ovde će otklanjanju tegoba pomoći dijeta i antispazmodični lekovi. No kod izvesnih poremećaja nadutost posle jela označava fizičko oboljenje -žučnog mehura.

Jedan -dva časa posle obroka osećate naduvenost koje se oslobadate pražnjenjem gasa. Pretpostavlja se, mada nije sasvim sigurno, da se to dešava ovako: zdrava žučna kesa može izlučiti dovoljno žuči da svarite masnu hranu koju jedete; bolesna (sa ili bez kamena u njoj) ne može, tako da nesvarena hrana stoji u organima za varenje, stvarajuči osečaj naduvenosti.

Dešava vam se da dok se vazduh širi u želucu, osečaj punoće i težine naizmenično dolazi i nestaje. Nasuprot tome, kada se obim stomaka uvećava a nikako se ne smanjuje, reč je o prostom povećanju težine ili o tečnosti koja se nagomilala u stomačnoj duplji. Tečnast u stomaku stvara drukčiji osečaj od vazduha. Kad vam je stomak pun tečnosti, vaši bokovi se zaoble pošto se tečnost zbog svoje težine spušta naniže. Dok se vazduh ujednačeno rasporeduje, tako bokovi nisu prošireni. Tako se tečnost gomila u stomaku, mada to ne biste očekivali, nećete uvek dobiti na težini, jer su uzročnici gomilanje tečnosti obično u vezi sa ozbiljnim bolestima ili lošom hranom. Najčešči uzrok stvaranja tečnosti u stomaku je podmukla bolest jetre (ciroza), kao posledica dugotrajnog alkoholizma ili hroničnog virusnog hepatitisa.

Dakako ako spadate alkoholičare, natečen želudac neče biti prvi znak vašeg oboljenja – sem ukoliko ste bili pošteđeni crvenog natečenog nosa, paučinastih crevenih mrlja na stomaku, grudima i nadlakticama. Bez obzira na uzrok, kod muškaraca nesposobnost obolele jetre da deaktivira male količine ženskog hormona, inače normalno prisutnog kod svih muškaraca, ima za posledicu smežurane testise, smanjenu seksualnu moć i pojavu ženstvenih crta, poptit uvećanih grudi i ćosavosti.

Srčane tegobe, poput ciroze jetre mogu izazvati gomilanje tečnosti u stomaku. Oslabljeni srčani mišić ne može da izbaci svu krv koja se vraća iz tela. Jedan njen deo se vraća, prvo u pluća a potom i u ostale delove tela, uključujući želudac i noge. Može se reći da je srce u pitanju kada vam je kratak dah, naročito kada ležite na ravnom. T

akodje, kad ciroze želudac otiče pre nogu; a kod srčane mane je obrnut slučaj. Još jedan srčani poremećaj može izazvati povećanje tečnosti u stomaku: bolest pericardiuma, srčanog omotača. Ako je pericardium zapaljen zbog nekog virusa, tuberkoloze nekog drugog infektivnog agensa, ponekad i zbog operacije na otvorenom srcu, mogu se na njemu pojaviti ožiljci ili može otvrdnuti. Takvo čvrsto tkivo pritiska srce poput čeličnog zavoja.

Čak i kada je srčani mišić posve čvrst i zdrav, on ispod takvog čvrstog stega nema dovoljno prostora za kontrakcije. Otud nije u stanju da izbaci svu krv, baš kao što se dešava kod slabosti tog mišića. To stanje, nazvano konstriktivni pericarditis (suženje pericardiuma), potiskuje krv koja se ne može ispumpati iz srca, natrag u stomak, čineći ga naduvenim. Isto se dešava i kada se, tečnsot akumulira u srčanoj maramici. Kada se na želucu razvija rak, bez obzira gde se najpre pojavio, dolazi do gomilanja tečnosti u stomaku. Rak jajnika stvara zaista moćnu količinu tečnosti.

Trudnoća je tako očigledan uzrok porasta stomaka da izgleda gotovo nemoguće da bi žena mogla omanuti u dijagnozi. Najzad, ima na raspolaganju devet meseci da je potvrdi! Verovali ili ne, poznati su slučajevi da su neke žene do poslednjeg časa išle na posao ne sumnjajući da su trudne.

Stomak može biti naduvani lokalizovano. Asimetrija se može javiti zbog ciste u stomaku ili, ako je još niže, može biti rezultat zadržane stolice ako imate duži zatvor.Nadutost u donjem središtu stomaka može biti izazvano povećanom mokraćnom bešikom, matericom ili fibroidnim tumorima, cistama na jajnicima iii drugim izraslinama. Ako ste pre više godina imali operaciju na stomaku, može se javiti izraslina duž ivice ožiljka, gde se brazgotina tako rastegla da sadržina stomaka stvara ispupeenje ispod površine. Takva incizionalna kila ponekad se mora hirurški zatvoriti.

Simptom: Naduvan stomak šta sve može da znači (šta treba da preduzmete)
1. Prolazna tegoba posle obilnog jela (Jedite umirenije).
2. Progutani vazduh, nervozna navika (Sama svest o vazduhu dovodi do samokontrole. Jedite polako, izbegavajte gazirana pića, ne žvaćite gumu i ne sisajte slatkiše, izbegavajte da pijete na slamčieu ili da srčete površinu vručeg napitka. Olovka koju ćete držati medu zubima sprečiće da se nagutate vazduha).
3. “Nervnozni stomak ili nadraženo crevo” sa gasnim formacijama (Promenite ishranu smanjite ugljene hidrate. Uzimajte antispazmodike).
4. Oboljenje žučne kese (Dijeta s malo masnoća, mali obroci. Kamenje i/ili žučna kesa možda se moraju ukloniti. Izbegavajte veliku žurbu iza koje slede obilni teški obroci).
5. Ciroza jetre (Dodatni nadzor, diuretici).
6. Srčana mana (Lečite osnovni uzrok).
7. Pericarditis (Operacija).
8. Rak (Dodatni nadrzor, hemoterapija).
9. Rak jajnika (Odgovarajuče lečenje).
10. Trudnoča (Potvrda dijagnoze od strane lekara)
11. Fibroidi u materici (Histerektomija).
12. Bilo koji veliki tumor u abdomenu (Operacija).
Povezani postovi>>> Nadimanje i gasovi prirodni lekovi    Lekovito bilje protiv nadimanja    Nadimanje stomaka uzroci lek

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *