Nadimanje stomaka uglavnom je posledica nepravilne ishrane i nezdravog načina života,a često je praćeno neprijatnim bolovima i mučninom.Ipak nadimanje stomaka nije opasan zdravstveni problem.

Ukoliko patite od hroničnog nadimanja, praćenog bolom u stomaku i zatvorom ili prolivom, moguće je da ste iritirali creva. Takvo stanje najčešće uzrokuju hrana bogata vlaknima, određene vrste lekova, dugotrajno sedenje i stres.

Nadimanje stomaka mogući uzroci
Stres: nervoza i napetost prenose se na digestivni trakt, što dovodi do nadimanja stomaka, zatvora ili proliva.
Stres uglavnom ne može da se spreči, ali kad god osetite nervozu, ispijte šolju čaja od nane koja najbolje smiruje stomak i blagotvorno deluje na digestivni trakt ublažavajući nadimanje stomaka.

Slatkiši: fruktoza (prirodni šećer koji se nalazi u medu, voću i bezalkoholnim pićima) nnože da izazove nadimanje stomaka. Naime, gornji deo digestivnog trakta u stanju je da svari samo manji deo fruktoze; ostatak se kreće prema crevima, gde će ovaj šećer razložiti bakterije – pri čemu se oslobađaju gasovi. Ukoliko imate osetljiv stomak, dozvoljena je samo jedna porcija voća, ili pola čaše soka, ili najviše dve kašičice meda dnevno.

Proteini: ugljeni hidrati vezuju vodu (što dovodi do nadimanja), dok proteini imaju diuretičko dejstvo. Zato ne bi bilo loše da uz svaki obrok uzimate bar malo proteina, da biste smanjili nadimanje koje izazivaju ugljeni hidrati.

Povrće: neko povrće, kao što su brokoli, karfiol i prokelj, sadrži u sebi veliku količinu teško svarljivih dijetalnih vlakana, što dovodi do nadimanja stomaka. Ta dijetalna vlakna su veoma korisna za organizam, medjutim, ne treba preterivati. poznato je da natrijum utiče na ćelije da vezuju vodu – što, naravno, dovodi do nadimanja stomaka. Natrijum (kuhinjska so)je neophodan sastojak u ishrani, ali treba ga uzimati u malim količinama; namirnice koje sadrže mnogo natrijuma jesu soja sos, pileća supa, delikatesne preradevine od mesa i neke vrste sira.


Mlečni proizvodi
:Ukoliko popijete jogurt i primetite da ste se “naduli”, to znači da je vaš stomak osetljiv na laktozu, mlečni šečer. U tom slučaju, možete da konzumirate mlečne proizvode koji ne sadrže laktozu (pogledajte spisak sastojaka na pakovanju), ili pokušajte da “istrenirate” svoj digestivni trakt da vari laktozu: tokom tri do četiri nedelje, konzumirajte malu količinu mlečnih proizvoda nekoliko puta dnevno.

Veštački zasladjivači: Većina gaziranih sokova sadrži sorbitol – zasladivač dijetalnih napitaka, koji je čest sastojak i u “sugarfree” slatkišima, žvakaćim gumama i bombonama. Proverite spisak sastojaka pre nego što kupite neki proizvod. Umesto gaziranih napitaka, bolje je da pijete vodu jer ćete tako, izmedu ostalog, pospešiti izbacivanje viška natrijuma iz tela.

Nadimanje stomaka lek
Fizička aktivnost! protiv nadimanja stomaka, pomoći će vam vežbanje jer povećava protok krvi, ubrzava varenje hrane i sprečava zatvor koji izaziva nadimanje stomaka.
Povezani postovi>>> Nadimanje i gasovi prirodni lekovi

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *