na sta ukazujePrimetili ste da vam se u ‘intimnoj zoni’ dešavaju čudne stvari, ali vam je neprijatno da podelite taj problem s bliskom osobom ili lekarom? Pripremili smo za vas vodič kroz sedam najčešćih intimnih tegoba, koji će vam pomoći da otkrijete koje su promene bezazlene i jednostavne za lečenje, ali i da saznate kada se morate obratiti lekaru.

Pojačan sekret
Na šta ukazuje: Ako je beo ili providan, bez mirisa, pojačan vaginalni sekret nije nikakva neuobičajena pojava. Znak je ovulacije ili skorog menstrualnog krvarenja. Ukoliko je žućkast, zelen ili braonkast – simptom je vaginalne infekcije, cistitisa ili nekog ozbiljnijeg ginekološkog problema, na primer, policističnih jajnika, upale materice, endometrioze…
Nikad se ne lečite na svoju ruku, nego zakažite ginekoloski pregled.
Kako se leči: Terapija se određuje u zavisnosti od uzroka poremećaja. U slučaju vaginalne infekcije savetuje se upotreba vaginaleta i masti, cistitis zahteva uzimanje antibiotika prema antibiogramu, a ako je reč o nečem ozbiljnijem – neophodna je hormonska ili operativna terapija. Zato, ukoliko primetite da vam je iscedak promenio boju ili miris, nemojte se lečiti na svoju ruku, nego zakažite ginekološki pregled.

Neprijatan miris
Na šta ukazuje: Ako se javlja povremeno, sam za sebe, neprijatan miris međunožja posledica je pojačanog znojenja tog dela tela ili neadekvatne intimne nege. Međutim, ukoliko je udružen sa svrabom, peckanjem i pojačanim sekretom, upozorava na bakterijsku infekciju vagine, kandidijazu ili neku polnu bolest.
Kako se leči: Ako nije uzrokovan infekcijom, neprijatan miris ‘leči se’ čestim pranjem stidne regije i nošenjem ležerne odeće. U drugim slučajevima sprovodi se terapija medikamentima koje određuje lekar.

Crvenilo i oticanje usana
Na šta ukazuje: Ova neugodna pojava obično signalizira na upalu Bartolinijeve žlezde ili vulvitis (infekcija spoljnih polnih organa). Međutim, može se javiti i usled alergije na kondom, grubog seksa ili penetriranja u suvu vaginu.
Kako se leči: U prvom slučaju, kad upala stidnih usana nije posledica iritacije, treba uzimati antibiotike ili antimikotike (u zavisnosti od uzroka) i stavljati hladne obloge na vaginalni otvor. U drugom slučaju – dovoljno je izbegavati okidače ili koristiti se lubrikantom.

Opuštanje usana
Na Šta ukazuje: Opuštanje stidnih usana isključivo je estetski problem. Nastaje s godinama, usled prirodnog procesa starenja kože (gubitka elasticiteta) i labavosti mišića izazvane porođajem.
Kako se leči: Usne se mogu preoblikovati laserom ili operativnim odstranjivanjem suvišnog tkiva. Obe intervencije izvode se rutinski, pod lokalnom anestezijom, i ne zahtevaju mirovanje.

Opadanje dlaka
Na šta ukazuje: Iza proređivanja ili potpunog gubitka stidnih dlaka krije se ozbiljan zdravstveni problem – maligna alopecija, otkazivanje rada jajnika ili neki endokrini poremećaj.
Kako se leči: Za opadanje stidnih dlaka ne postoji propisana terapija. U tom slučaju treba hitno zatražiti medicinsku pomoć, otkriti primarni problem i što pre započeti lečenje.

Osip oko vagine

Na šta ukazuje: Sitni gnojni plikovi na preponama i oko vaginalnog otvora koji izazivaju nesnosan svrab i stalnu potrebu za češanjem, po pravilu, ukazuju na genitalni herpes. Suve crvene bubuljice u bikini zoni mogu biti posledica alergije na uloške, sapun, materijal od kojeg su sačinjene gaćice… ili pak depilacije i brijanja.
Kako se leči: Da biste savladali genitalni herpes, morate piti antivirusne lekove, sedeti u kupci od hipermangana, mazati se protivupalnim mastima i, naravno, jačati imunitet. Alergijski osip otklonićete tako što ćete izbegavati ono što ga izaziva.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *