mumio lekTajnu čudotvornog mumio leka drevni narodi znali su vekovima, ali je sada i nauka morala da prizna kako leči stotine bolesti i jača odbranu organizma.

Indijski lekari čudotvornu mumio smolu nazvali su šiladžit – razarač bolesti, dok su je bliskoistočni doktori zvali mumio lek- zaštitnik zdravlja. Uzbečki pesnik Muhamed Saliha posvetio je pesmu lekovitoj planinskoj mumio smoli, kojoj se vekovima pripisuju čudesne moći.

Engleski naučnici u Indiji početkom 20. veka započeli su ispitivanja planinske mumio smole, da bi do pravog buma došlo kada su se naučnici u Sovjetskom Savezu zainteresovali za drevni mumio lek.

I moderna nauka potvrđuje doprinos mumio smole kao leka u lečenju više od 400 bolesti, o kojima su pisali antički i srednjovekovni pisci. Nedavno se i kod nas pojavila knjiga „Mumio – čudotvorni balzam” autora Dragomira Andelkovića.

Danas je već poznato da su ključ mumio fenomenalnog uticaja, fulvične kiseline koje mu omogućavaju da lako prodiru u tkivo i normalizuje električni potencijal ćelija, odstranjuje otpadne produkte metabolizma, izbacuje toksine, uspostavlja kiselo/alkalnu ravnotežu, podstiče metabolizam, utiče na korišćenje kiseonika iz krvi…

Mumio lek može da se nadje u teško pristupačnim planinskim predelima Srednje Azije (Himalaji, Pamir, Altaj), na visinama od 1500-2000 metara. Nastaje procesom dugotrajnog razlaganja i mumifikacije organskih, pre svega biljnih ostataka, a ima ga u pećinama i pukotinama u pojedinim zonama sa odgovarajućim mikroklimatskim, geološkim, biološkim i drugim uslovima.

Mumio smola rastegljiva je i lepljiva na sobnoj temperaturi. Specifičnog je mirisa i ukusa, uglavnom tamne boje, ali i u nijansama od crvenkaste do gotovo crne. Kada se sirovi mumio prečisti osetljivim i specijalnim metodama, tek tada se od njega prave tablete, kremovi, masti, balzami i ostali preparati.
Mumio sadrži više od 60 vrsta hemijskih elemenata i grupu biološki aktivnih supstanci, kao što su aminokiseline, masne kiseline, prirodni steroidi, vitamini, eterična ulja, neutralne i kisele smole, vosak, saponini, alkaloidi…


Mumio za imunitet i detoksikaciju

U 5-8 g omekšalog mumia (odstajalog van frižidera) dodati nekoliko kapi vode, umutiti kašasto, pa dodati 1/2 kg prirodnog meda i sve dobro promešati i piti po 1 kašiku 3 x dnevno, pre jela.
Čuvati u frižideru.

Mumio za jačanje organizma

Piti 30 dana, ujutru i uveče, po 0,2 g mumia, uz 1/2 čaše vode, ili mlakog čaja, sa kašičicom rastvorenog meda

Mumio kao lek za bolesti bubrega i jetre – jedna kura lečenja je 15 g mumia

Pije se 3 x po 10 dana, sa pauzama od 3 dana, a 1 tura je 3 g mumia rastvorenog u 3 l vode, s tim što se pije po 0,2 l rastvora 3 x dnevno, 30 minuta pre jela
Posle svake doze popiti jednu čašu soka od šećerne repe.

Podmlađivanje – kura traje 4 meseca

1. i 3. meseca piti ujutru i uveče mešavinu pivskog kvasca, meda i 0, 2 g mumia, a 2. i 4. meseca, umesto mumia, koristiti jabukovo sirce kao deo mešavine
Ceo ciklus ponavljati svaka 2-3 meseca.