multipleks sklerozaUzroci:
Multipleks skleroza je tipična civilizacijska bolest, verovatno uslovljena ishranom, koja kod starih naroda nije bila poznata. Stvarni uzrok bolesti nije poznat. Polazi se od toga da zbog poremećaja imunološkog sistema organizam proizvodi previše antitela koja razaraju kičmenu moždinu. Pritom se razara mvelin, koji obavija nerve kičmene moždine i omogućava slanje impulsa, i dolazi do zakrečavanja (skleroze).

Različiti bolovi i poremećaji, koji se javljaju najčešće u razmacima od više meseci, zavise od stepena zakrečavanja kičmene moždine: poremećaj vida, govorne poteškoće, osećaj slabosti, poremećena koordinacija pokreta, umrtvljenost. Ako se sumnja na obolevanje od multipleks skleroze odmah potražite lekarsku pomoć kako bi se pravovremeno odredila terapija, a ono što je bitno kod ove bolesti, jeste da se obolelom pruži podrška.

Mere sprečavanja i samopomoći:
-Ishranu orijentisati prvenstveno na povrće bogato vitalnim materijama; izbegavati denaturisane prehrambene proizvode (konzervisanu hranu, fabrički šećer, beli hleb, itd.), meso i mesne prerađevine zamenite mlečnim belančevinama, uzimajte i hranu bogatu vitaminom E (pšenične proizvode, koštunjavo voće, kvasac, maslinovo ulje).
-Pravilnom ishranom održavati normalnu telesnu težinu.
-Obavezno prestati sa pušenjem i pijenjem alkoholnih pića.
-Nastojati na bavljenju telesnim aktivnostima, trčanjem, šetnjom na svežem vazduhu, ali paziti da se organizam previše ne optereti.
-Tuširati se naizmenično hladnom i toplom vodom kako bi organizam ojačao i kako bi ojačao imunološki sistem. Hladnom vodom: kupka sa voćnim sirćetom, prskanje, tuširanje; toplom vodom: sauna, kupke u vrućoj vodi, vruće kupke za noge.
-Autosugestijom, meditacijom, vizualizacijom podsticati samopouzdanje.