Osećaj mučnine je posledica veoma složenog medju dejstva signala iz raznih delova tela. Ponekad mučnina u stomaku raste do povraćanja a ponekad ne.

Ako vam je muka, obično znate uzrok. Možda je nešto što ste pojeli; možda je posredi bolest vožnje dok se vozitekolima po vrućini bez adekvatnog “erkondišna”. Ovde ćemo se, medjutim, pozabaviti mukom koja se javlja naizgled bez razloga. Evo činjenica koje vam mogu pomoći da otkrijete uzrok:

• Ako vam se javlja mučnina kad pokrećete glavu ili ustajete nakon što ste izvesno vreme ležali, možda imate virusnu infekciju unutrašnjeg uva (spirale), neki drugi poremećaj koji pogadja centar za ravnotežu ili vam je pukla bubna opna.

mucnina u stomaku

• Lekovi, oni koje kupujete ili oni na recept, takode su čest uzrok mučnine, na koji se obično i ne sumnja. Novi vitamin za potenciju koju vam je poznanik preporučio, onaj koji treba da raspali vašu seksualnu žudnju, ili ako ste žensko, da ojača kosu a smanji dlakavost na licu, ili da vam pomogne da živite duže a izgladate mladi, ili da smanji apetit (i šta sve ne može) izazvati mučninu. Što se mene lično tiče, sam miris vitamina B se nudi kupcima kao zaštita od svih vrsta bolesti, od srca do artritisa, takođe mogu izazvati mučninu, i povraćanje, pogotovo ako se ulje u kapsuli užegne. Mnoge vrste mučnine javljaju se ili pojačavaju kada vidite ili osetite miris hrane, ali kada ste zatrovani digitalisom, biće vam muka i od same pomisli na hranu. Na nesreću, neki ljudi uopšte ne znaju da uzimaju digitalis. Možda im je “doktor” prodao “čudesnu pilulu” za smanjenje apetita, čiji je “tajanstveni” sastojak digitalis! Kada se lek akumulira u organizmu, eliminisaće i želju za hranom a možda i vas, podarivši vam srčanu aritmiju koja može biti fataina. Ostali lekovi koji izazivaju mučninu jesu oni koji služe za lečenje astme (thophulline), mnogi antibiotici, salicfiati (protiv bolova), tablete kalijuma i cinka (u velikim količinama), neki antikancerozni medikamenti (kao i zračenje), sredstva protiv kašlja sa kodeinom. Dakle, ako osetite neobjašnjivu mučninu, uvek sumnjajte na lek koji ste nedavno počeli da uzimate, ali nikad ne prekidajte naglo terapiju dok se ne posavetujete s lekarom. Ako i posle prestanka uzimanje lekova osećate mučninu u stomaku, razmislite o ovome:

Mučnina koja vas prati godinama možda je emocionalne prirode. (Da je u pitanju neka fizička bolest, za to vreme bi se već ispoljila). Sama nervoza ili plahovitost mogu izazvati mučninu. Čak i iskusni izvodači ponekad povraćaju pre nego što izadu na scenu. Ako vam je apetit sasvim dobar, a osećate mučninu odmah posle jela, to je još jedan dokaz da je problem psihogene prirode.

• Žena u periodu radjanja koja odskora, naročito izjutra, oseća mučninu, verovatno je trudna, pogotovo ako je poslednji ciklus prošao pre šest nedelja i više. Medjutim, jutarnja mučnina javlja se i kod hroničnih pušača i onih kojima curi nos, zbog sinusa. • Ako je mučnina skopčana s povraćanjem i ozbiljnim hroničnim glavoboljama, onda je ona posledica migrene.
Tumor na mozgu izaziva iste simptome, ali se, statistički bar, ređe javlja.

• Da li se mučnina javlja dva sata posle uzimanja masne hrane? Ne isključujte mogućnost bolesti žučne kese, u tom slučaju. Pogotovo ako ste ženskog pola, sa viškom kilograma, u četrdesetim, (ili mladi, a uzimate kontraceptivne pilule), radjali ste decu, ako vas muče gasovi koje ne možete uvek da zadržite, i ako je vaša majka takodje imala problema sa žuči.

• Ako je mučnina postala hronična, i javlja se zajedno s bolom ili nelagodnošću u želucu, možda imate peptički čir, kilu hiatus -hernia, oboljenje žuči ili probleme s pankreasom.

• Ako pored mučnine gubite težinu i povraća vam se, postavlja se pitanje da nije reč o nekakvom tumoru ili intoksikaciji lekovima.

• Kombinacija akutne mučnine, znojenja i pritiska u grudima je tipična najava eventualnog srčanog napada.

• Da li uz mučninu osećate i laku temperaturicu? Da li vam se čini da više ne uživate u duvanu? Da li osećate neku tegobu u desnom gornjem delu stomaka? Možda imate hepatitis. Kasnije će se javiti ostali simptomi: žutilo, svetlo obojena stolica i mokraća koja ima boju čaja.

• Kada bubrezi prestanu da rade normalno i kada se toksične otpadne materije nagomilaju u krvi (uremija), hronična mučnina je skoro obavezna pojava.

Simptom: Gubitak apetita, mučnina i povraćanje Sta sve može da Znači (Šta treba da preduzmete)
1. Bilo koja bolest, a naročito hepatitis, rak, bubrežno oboljenje (Leči se osnovna bolest).
2. Lekovi (Prilagodite dozu ili promenite lek).
3. Emocionalna potištenost (Odgovarajuća terapija).
4. Trovanje hranom (Sredstva protiv mučnine).
5. Antikancerozna terapija (sredstva protiv mučnine).
6. Bolest vožnje (Meclizine, scopolamine, Compazine).
7. Oboljenje vestibularnog centra (Meclizine).
8. Trudnoća (Sama po sebi prolazi poste odredenog perioda).
9. Preterano pušenje (Prestanite da pušite).
10. Curenje iz nosa (Lečite sinusnu infekciju).
11. Hronkčno oboljenje žuči (Dijeta s malo masti, operacija žučne kese).
12. Migrena (Napade prekidajte pomoču ergotamina, a lečite Fiorinalom).
Povezani postovi>>> Bolovi u stomaku prevencija lečenje

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *