Prostata je žlezda u obliku kestena, smeštena iza pubisa i ispred rektuma, između mokraćne bešike i donjeg dela perineuma (prostor koji razdvaja karlične od spoljašnjih polnih organa), a kroz nju prolazi deo uretre u koji se ulivaju oba ejakulatorna kanala i prostatični mehurić. Tkivo prostate sastavljeno je od mišićnih vlakana i žlezda koje u uretru izlivaju sekret (ova tečnost sačinjava najveći deo sperme i omogućava veću pokretljivost spermatozoida).

Zašto se prostata uvećava?

Normalna težina prostate kod odrasle osobe je oko 20 grama, međutim, posle 45-50 godine života ona ima tendenciju uvećanja, i to se smatra fiziološkom pojavom koja je usko povezana sa životnom dobi muškaraca. Oko 60. godine mogući su, više ili manje izraženi, problemi koji se u negativnom smislu odražavaju na ukupan kvalitet života i opšte zdravstveno stanje muškarca. Ono što najčešće muči većinu pripadnika jačeg pola jesu promene koje po svojim simptomima odgovaraju adenomu – benignom tumoru prostate.

Simptomi uvećanja prostate

Znaci ovog oboljenja lako se prepoznaju, iako su u početku veoma diskretni, ali je neophodno da se pravovremeno preduzmu odgovarajuće mere kako bolest ne bi napredovala. U poznijem životnom dobu dolazi do postepenog uvećanja prostate, zbog čega su problemi izraženiji, a karakteriše ih učestalo i otežano mokrenje u toku dana, posebno tokom jutra, a kasnije i noću, što prekida kontinuitet sna. Mlaz mokraće je promenljivog intenziteta, a ponekad se javlja akutna retencija urina (iznenadna nemogućnost mokrenja bez obzira na sve napore bolesnika da zadovolji ovu fiziološku potrebu). Mokraćna bešika postaje izuzetno napeta i bolna. U ovom slučaju neophodno je da se hitno interveniše uvođenjem katetera da bi se mokraća izbacila iz organizma. U slučaju hronične retencije, ne dolazi do potpunog pražnjenja bešike pa deo urina uvek ostaje (rezidualni urin). Prisutan je čest nagon na mokrenje sa minimalnim pražnjenjem. Moguća je i infekcija urinarnog trakta koja se nepovoljno odražava, pre svega, na stanje bubrega i mokraćne bešike.

Zapaljenje prostate

Prostatitis – zapaljenje prostate, karakteriše povišena telesna temperatura praćena dizurijom (teškoće pri mokrenju različitog intenziteta), a rektalni tuše otkriva bolnu prostatu. Ovo oboljenje može biti izazvano bakterijom gonokokom (izazivač gonoreje), stafilokokom i koli bacilom. Ako se ne preduzmu odgovarajuće mere, u smislu primene odgovarajuće antibiotske terapije, može doći do apscesa prostate. Inače, oko 80-90% muškaraca koji imaju problema sa prostatom koriste medikamentoznu terapiju dok se ostalim obolelima savetuje hirurška intervencija. Postoji znatan broj različitih sintetičkih proizvoda za prevenciju i lečenje tegoba koje stvara ovaj mali organ, međutim, sve veću popularnost imaju prirodni preparati, posebno oni koji u svom sastavu imaju ekstrakt semena bundeve, vitamin E, beta karoten, ekstrakt polena, selen i druge minerale.

Karcinom prostate

Karcinom prostate obično se razvija oko pedesete godine života ili u staračkom dobu. To je, pored raka debelog creva i pluća, jedan od najčešćih tumora od kojih obolevaju muškarci. Ako se karcinom prostate otkrije na vreme, u početnom stadijumu, pacijent se najčešće u potpunosti može izlečiti i nastaviti da vodi normalan život. Za blagovremeno otkrivanje oboljenja prostate, veoma su značajne redovne kontrole.

Simptomi karcinoma prostate

Nažalost, nastanak raka prostate protiče obično bez ikakvih simptoma. To je razlog zašto ga je teško otkriti na vreme – dok je još izlečiv. Ukoliko istovremeno postoji i BPH, simptomi su slični onima koji su karakteristični za uvećanu prostatu. U kasnijem razvoju bolesti javljaju se različiti simptomi, u zavisnosti od toga koji organi su zahvaćeni metastazama (pluća, jetra, bubrezi, debelo crevo, kičma, zglobovi mozak). Poremećeno je i opšte stanje, bolesnik je malaksao, ne oseća potrebu za hranom, anemičan je…
Porodicaidom
SLIČNO-Ljuta paprika ubija ćelije raka prostate
Povezano Šta je prostata – lečenje prostate
Uvećana prostata simptomi
Simptomi upale prostate
Prostata uvećana zapaljenje karcinom
Lečenje uvećane prostate
Uvećana prostata prirodno lečenje biljem
Upala prostate prostatitis
Rak prostate