Na moždano krvarenje ukazuju sledeći simptomi:mozak
-Konfuzija
-Glavobolja
-Teškoće sa govorom, vidom, sluhom ili kretanjem
-Umor
-Mučnina i povraćanje

Krvarenje (hemoragija) u mozgu ili oko njega može da izazove ozbiljne povrede. Ovu vrstu krvarenja može izazvati slabost zida krvnog suda – zvano vrećasta aneurizma – koji prsne, ili povreda glave, ili nelečen visok krvni pritisak i ateroskleroza . Krvarenje u mozgu ili u prostoru oko mozga ili kičmene moždine može da vrši pritisak na moždano tkivo. Ovaj pritisak može da spreči normalnu cirkulaciju krvi u moždanom tkivu i ono tada izumire zbog nedostatka kiseonika. Osobe sa visokim krvnim pritiskom ili aterosklerozom, ili osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi, imaju veći rizik od hemoragije. Krvarenje u mozgu ili oko njega može se dogoditi kao posledica moždanog udara, povrede glave ili pucanja aneurizme. Krvarenje se može dogoditi u četiri različita dela mozga.

Epiduralna hemoragija
Ova vrsta krvarenja obično je posledica povrede glave. Krv polako ističe iz oštećenog krvnog suda u prostor između tvrde moždanice i lobanje (epiduralni prostor). Ovakva vrsta krvarenja dovodi do pojave glavobolje, konfuzije, ošamućenosti, mučnine i povraćanja. Kao i ostale spomenute vrste krvarenja, prolongirano, sporo krvarenje može dovesti do kome i smrti.

Intracerebralna hemoragija
Ovo krvarenje se još zove i hemoragijski moždani udar ili moždani udar kao posledica krvarenja, a do njega dolazi kada krvni sudovi u moždanim tkivima prsnu ili procure, zbog čega se ošteti tkivo i izazove pritisak na okolna tkiva. Osobe sa ovom vrstom krvarenja su obično sredovečne ili starije i pate od nelečenog visokog krvnog pritiska ili ateroskleroze. Simptomi obuhvataju iznenadnu slabost i konfuziju ili gubitak svesti. Osoba može imati smetnje sa govorom, vidom ili sluhom, ili pokretanjem ruke, noge ili polovine tela.
Subarahnoidalna hemoragija
Do ovog krvarenja dolazi kada aneurizma prsne u subarahnoidalnom prostoru, koji se nalazi između meke moždanice i mrežaste ovojnice koja prekriva mozak. Simptomi subarahnoidalne hemoragije uključuju jaku glavobolju, ošamućenost, ukočen vrat, umor, mučninu i povraćanje. Drugi simptom je nepodnošenje svetla.
Subduralna hemoragija
Kada se izlivena krv nakupi između tvrde moždanice i arahnoidalne ovojnice (subduralni prostor), nastaje subduralni hematom (otečeno mesto u kome se nalazi krv). Subduralnu hemoragiju skoro uvek izazove povreda glave. U nekim slučajevima, simptomi se jave tek nekoliko nedelja posle povrede glave. Simptomi obuhvataju progresivnu ošamućenost, konfuziju, glavobolju, slabost ili obamrlost. Neke osobe izgube svest i mogu čak da padnu u komu . Oporavak će biti brži i kompletniji ako se hematom izdrenira hirurškim putem.

Ispitivanje
CT skener je dijagnostička metoda koja se koristi u postavljanju dijagnoze. Ponovljeni skeneri će pokazati da li je krvarenje zaustavljeno. Lečenje će se razlikovati u zavisnosti od toga da li je krvarenje zaustavljeno ili ne. Rentgen lobanje, a verovatno i punkcija kičme takođe mogu da pomognu u pronalaženju uzroka krvarenja kod osobe koja je imala povredu glave.

Lečenje
Moždano krvarenje se obično leči lekovima za snižavanje krvnog pritiska i lekovima za smanjenje otoka i sprečavanje daljeg oštećenja mozga. Ukoliko je krvarenje ozbiljno, potrebno je preduzeti mere za reanimaciju.Subduralna i epiduralna hemoragija se obično leče hirurškim dreniranjem krvi. Nekad se takođe leči i arterija iz koje se izliva krv. Subarahnoidalna hemoragija obično je posledica pucanja aneurizme koja zahteva hirurški zahvat. Opšte zdravlje osobe mora biti dovoljno stabilno kako bi se pristupilo hirurškom zahvatu. Ovakvo lečenje zahteva boravak u bolnici.
Preventiva
Preventiva krvarenja u mozgu podrazumeva kontrolu visokog krvnog pritiska, preventivu ateroskleroze i nošenje sigurnosnih pojaseva u kolima i kaciga na motoru ili biciklu. Ako se bilo koji od gore pomenutih simptoma pojavi posle pada ili nesreće, lekar treba odmah da vas pregleda. Na ovaj način bi trebalo da se spreči dalje oštećenje i moguća trajna onesposobljenost.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *