Morska so ubrzano postaje sve popularnija, jer sve više ljudi uči o svim njenim zdravstvenim prednostima. Morska so se dobija prirodnim putem, iz mora, i ne prolazi ni kroz jedan oblik veštačke obrade koja bi promenila njena prirodna svojstva.

Na taj način, so zadržava mnoge važne minerale koji su potrebni vašem telu da bi bilo potpuno zdravo. So dobijena prirodnim putem je zdravija od bilo koje jodirane soli dostupne na tržištu. Ovaj članak pokriva sve važne zdravstvene koristi od upotrebe morske soli.

Morska so – 10 najznačajnih koristi za zdravlje

• Jak imuni sistem
Morska so vam prirodno pomaže da izgradite jak imuni sistem, tako da se lako možete izboriti sa prehladama, virusima, groznicom, gripom, a pomaže i kod alergija i drugih autoimunih poremećaja.

• Alkaliziranje (otkiseljavanje) organizma
Morska so se alkalizira u organizmu, jer nije izložena visokoj temperaturi pri obradi i nisu joj oduzeti važni minerali, niti ima dodate štetne ili veštačke sastojke. Morska so vam tako može vam pomoći da se spreči i preokrene visok nivo kiselina (nivo kiselosti) u organizmu, što zauzvrat eliminiše rizik za ozbiljne i smrtonosne bol

• Regulacija težine
Verovali ili ne, morska so vam može pomoći u regulisanju telesne težine. Ona pomaže telu da stvori više probavnih sokova čime se hrana koju jedemo vari brže, i time pomaže da se spreči nagomilavanje u digestivnom traktu, što na kraju može dovesti do zatvora i gojenja.

morska so

• Problemi sa kožom

Morska so za kupanje može vam pomoći da ublažite simptome svraba kod suve kože, kao i kod ozbiljnih bolesti kao što su ekcemi i psorijaza. Kupka od morske soli prirodno otvara pore, pospešuje cirkulaciju kože i hidrira tkivo, tako da vaša koža može sama lakše da se izleči.

Astma

Morska so je efikasna i u smanjenju inflamacije (zapaljenja) u respiratornom sistemu. Proizvodnja sluzi se usporava tako da ponovo možete lakše disati. Neki izvori kažu da je prskanje morske soli po jeziku nakon pijenja čaše vode jednako efikasno kao korišćenje inhalatora. Najvažnije u vezi sa morskom solju je da nema neželjenih efekata kada se konzumira u umerenim količinama.

Zdravlje srca

Konzumacija soli sa vodom može pomoći kod smanjenja visokog nivoa holesterola, visokog krvnog pritiska, kao i da se reguliše nepravilan srčani ritam. Morska so pomaže i kod sprečavanja ateroskleroze, srčanih i moždanih udara.

Dijabetes

Morska so može da smanji potrebu za insulinom obolelima, pomažući da se održi odgovarajući nivo šećera u organizmu. Morska so je stoga suštinski deo ishrane ako ste dijabetičar, ili kada postoji rizik da obolite od ove bolesti.

Osteoporoza

Nesto više od četvrtine soli koja se nalazi u organizmu se nalazi u kostima, gde im pomaže da ostanu jake. Kada organizam nema dovoljne količine soli i vode, on počinje da crpi natrijum iz kostiju, što na kraju može dovesti do osteoporoze. Unošenjem optimalne količine vode i soli možete izvrsiti prevenciju osteoporoze.

Grčevi u mišićima

Kalijum je neophodan za pravilnu funkciju mišića. Morska so ne samo da sadrži male količine kalijuma, već i pomaže organizmu da ga apsorbuje bolje od drugih namirnica. Morska so je tako efikasna i u sprečavanju bolova u mišićima, kao i kod grčeva.

Depresija

Morska so se takođe pokazala efikasnim u lečenju različitih vrsta depresije. So pomaže da se sačuvaju dva bitna hormona u telu koja vam mogu pomoći da se bolje nosite sa stresom. Ovi hormoni su serotonin i melatonin, koji su vam neophodni da se osećate dobro, kao i opustite i spavate bolje tokom noći.