More i njegova klima su dragoceni za zdravlje kostiju,bronhija,pluća i kože,pozitivno deluje na cirkulaciju krvi,čini nas aktivnijim i vitalnijim a naše telo čvršćim i vitkijim.

Morsku klimu karakteriše i izuzetno zdrav vlažan vazduh. Na obali mora, posebno tamo gde voda udara u stenje i kamenje, dolazi do raspršivanja vrlo sitnih čestica vode u vazduhu – aerosola. Ta pojava čini morski vazduh bogat mineralima dragocenih za zdravlje. Aerosol pomaže u lečenju raznih bolesti disajnog sistema (prehlada, upala krajnika, sinusitis i astma), a koristan je i za lečenje smanjene funkcije štitne žlezde: apsorpcija joda pokreće njen rad.

Sunce
Sunčanjem ne dobijamo samo lep, preplanuo ten, nego i jačamo imunitet. Svetlost pozitivno utiče na raspoloženje, psihu i organizam, kao i smanjenje stresa.

Helioterapija
Kad je izlaganje suncu planirano i kontrolisano, u pitanju je način lečenja koji se naziva helioterapija (helios na grčkom znači sunce). Izlaganje sunčevoj svetlosti naročito je korisno za zdravlje kostiju. Sunčeva energija koju telo upija putem kože omogućuje stvaranje vitamina D i na taj način pospešuje mineralizaciju kostiju. Uz to, sunce pomaže u rešavanju brojnih kožnih problema (akne, psorijaza), uključujući i one alergijske prirode.

Pesak
Vruć, zlatnožute ili bele boje pesak je u direktnom kontaktu kako sa suncem, tako i sa morskom vodom. Sunčevi zraci ga zagrevaju, a more zapljuskuje i prožima mineralnim solima.

Lečenje peskom
Metode lečenja toplim morskim peskom – psamoterapija – sprovodi se na sledeći način: pacijenti su potpuno uronjeni u pesak, a otkriveni ostaju samo glava, vrat i prednji deo torza. Pesak mora da bude vrlo suv da može da otpušta toplinu. Tretman u početku traje 10 minuta, kasnije može da se produži na maksimalno 20-30 minuta. Za to vreme pesak postepeno prenosi toplotu na telo, ali i sve korisne supstance kojima je prožet, posebno mineralne soli. Prilikom ove terapije mogu se prekrivati peskom i samo pojedini delovi tela.
Psamoterapija se preporučuje osobama koje pate od problema sa kostima i zglobovima, reumatizmom upale zglobova), artrozom botiest uzrokovana staradranjem hrskavice u zglobovima).

Lečenje peskom ne preporučuje se osobama koje imaju problema sa srcem, cirkulacijom i krhke kapilare.

Kupanje u moru osvežava i ispunjava organizam energijom. More izaziva takav efekat zahvaljujući prisutnosti mineralnih soli a naročito minerala čiji sastav je sličan sastavu plazme (tečni deo krvi).Kupanje takođe ima svoja pravila: ne preporučuje se nakon jela jer hladna voda može da blokira probavu i uzrokuje iznenadni osećaj slabosti. U vodu treba ulaziti postepeno, posebno ako ste prethodno duže boravili na suncu. Trajanje kupanja zavisi od temperature mora. Ako je voda hladna, bolje je ne zadržavati se predugo i svakako plivati i kretati se. Čim osetite da vam postaje hladno, ili ukočenost i grčeve u rukama ili nogama, odmah izađite iz vode.
Plivanje ili jednostavno pomeranje tela u vodi, predstavija efikasnu gimnastiku za mišiće i cirkulaciju krvi. Hodanje kroz vodu koja dostiže nivo struka, korisna je aktivnost jer sprečava zadržavanje tečnosti i stvaranje celulita.

Talasoterapija
U lečilištima koja primenjuju talasoterapiju morska voda se dovodi u masažne kade bazene, zagreva i koncentriše. Posebnim tehnikama “zgušnjava” se količina prisutnih mineralnih soli da bi se organizmu omogućilo da ih upije. Usled različite gustine telesne tečnosti i vode koncetrisane u kadi, tkiva otpuštaju suvišnu tečnost, a mineralne soli prodiru u telo. Razmena je znatno veća od one do koje može doći prilikom običnog kupanja u moru.

Za šta je korisna
– Protiv osteoporoze, te za brže zarastanje lomova, zahvaljujud kaicijumu.
– Za opuštanje mišića i oporavak istegnutih zgrčenih mišića nakon povreda (grčevi, uganuća, iščašenja), zahvaljujući magnezijumu.
– Lečenje raznih kožnih oboljenja, poput psorijaze, akni ili kožnih alergija, zahvaljujući natrijum hloridu.
– Oslobadanje od stresa zahvaljujući prirodnom plutanju koje ima duboko opuštajuće delovanje na nervni sistem.

U apotekama možete da kupite male bočice, to jest sprejeve sa čistom morskom vodom, namenjene za spoljnu upotrebu. Koriste se za inhaliranje, u slučaju prehlade ili drugih bolesti disajnih puteva.

Moguć je prelaz u nekoliko kada sa visokom koncentracijom soli iii boravak u samo jednoj od 30 do 50 minuta. Na kraju svakog tretmana ulazi se u kade sa normalnom gustoćom, te višom temperaturom vode, da bi se proces razmene završio bez termičkog stresa za organizam. Ako osoba ima problema sa cirkulacijom, može naizmenično da sedi u vrućim i hladnim kadama, što je dobra gimnastika za periferne krvne sudove.

Hidripinoterapija podrazumeva ispijanje morske vode. Naravno, pije se čista voda, izvadena na velikoj dubini i na otvorenom moru. Počinje se sa malim dozama: jedna kašika, zatim se postepeno povećava količina. Terapija traje oko mesec dana i korisna je za pokretanje probave i protiv slabosti i iscrpljenosti.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *