lecenje vatromTo, istina, zvuči jezivo, ali ne treba da se plašite. Moksovanje-lečenje vatrom je prastara alternativna metoda i što je najvažnije, zaista je efikasna. U suštini se radi o zagrevanju akupunkturnih tačaka lekovitim biljem. Zaista pomaže i leči. Hoćete li pokušati?

Najveća prednost moksovanja jeste to što se radi o autolečenju. To može da nauči praktično svako i nema čega da se boji. Na telo se ne stavlja ništa što je vruće. Sve se odigrava na bezbednoj udaljenosti od tela. Akupunkturne tačke ne smeju da se opeku, već samo da se zagreju. Radi se o efikasnoj lekovitoj metodi koja je na Dalekom istoku proverena kroz primenu tokom više hiljada godina.

Akupunktura je prva violina
Kod metode kao što je akupuntkura ili akupresura tačke na telu igraju glavnu ulogu. Isti je slučaj i kod moksovanja. Radi se, dakle, o sastavnom delu tradicionalne kineske medicine, samo što se ne koriste igle niti pritisak sopstvenih prstiju, većtoplota i dim lekovite mokse. Ona se postavlja samo na određenoj udaljenosti od tela. Radi se, znači, o indirektnoj metodi koja prijatno razgreva dato mesto i vrlo brzo se oseti olakšanje – ne samo zahvaljujući toploti, već pre svega zahvaljujući materijama koje se oslobađaju iz lekovitog bilja. Organizam time stiče neophodnu energiju koja mu pomaže da se bolje izbori sa bolešću ili datim problemom. Ali, glavno je da je to i preventiva, kako se odnosna zdravstvena komplikacija ne bi ponovila.

Biljne mokse
Da bismo mogli da praktikujemo ovu metodu, moramo prvo nabaviti moksu. Radi se de facto o specijalnoj cigari (tompusu) ili cigareti napunjenoj biljkama. U ovu svrhu se najčešće koristi crni pelin, jer ova biljka na većinu ljudi deluje opuštajuće. Međutim, može se upotrebiti i bilo koja druga lekovita biljka. Često se koristi i đumbir ili tradicionalne kineske lekovite biljke. Biljna „cigareta” se potom zapali i upaljeni kraj se približava toliko blizu, koliko nam to naša koža dozvoli. Idealno je zaustaviti se na 1-2 cm iznad kože. Ne sme se osetiti pečenje, već samo prijatna toplota. Naravno, uslov da se upustite u moksovanje jeste da budete upoznati sa akupunkturnim tačkama na telu. A ako s tim niste upoznati, ne očajavajte. Možete se prijaviti na specijalne kurseve za laike, na kojima će vas naučiti barem one najosnovnije i najvažnije tačke, na kojima će vam očigledno prikazati način rada i obučiti vas za to.

Brzo hlađenje
Ukoliko ste previše približili moksu i ako ste kožu blago opekli, onda odmah presecite krompir i presečenim delom stavite na opečeno mesto. Tako će rana brže zaceliti. Posle toga možete primeniti klasičnu mast Panthenol.

Preventive i lečenje
Moksom ne morate lečiti samo konkretni zdravstveni problem. Ovom metodom se može i posvemašnje povećati odbrambena sposobnost organizma, ubrzati razmena materija ili povećati prokrvljenost organizma. Moksovanje opušta mišiće i smiruje nervni sistem, širi krvne sudove i snižava krvni pritisak. Leci i bolove u zglobovima, mišićne spazme, kao i ženske probleme. Moksa je izvanredna i za glavobolju, migrene ili prehlade.

Isprobajte lečenje vatrom:
Da li ste možda prehlađeni ili vas napadaju neki bacili?
Onda ih oterajte moksom – idealno bi bilo sa primesama eukaliptusa. I zagrevajte čelo – pet puta dnevno, svaki put po sedam minuta. Nestaće glavobolja, kijavica i osećaj zapušenih ušiju. Jedan dan ovog lečenja će biti sasvim dovoljan.