Prigušite svetla, rešite se alergena, eliminišite jake mirise… i sprečićete napad nesnosne glavobolje
Svaka žena najviše uživa u udobnosti svog doma: to je mesto gde se osećamo najprijatnije, gde se možemo odmarati, opuštati s bližnjima, relaksirati uz dobru knjigu… ali i – dobiti glavobolju! Dobro znamo da uzrok glavobolje mogu biti umor, glad, neispavanost, promena vremena, stres ili nervoza, ali malo je poznato da uzroci glavobolje mogu biti i neadekvatno osvetljenje, grinje, prašina, jaki mirisi i elektronski uređaji kojima smo okruženi u stanu. Evo i četiri jednostavna načina da pretvorite dom u zonu bez glavobolja.
glavobolje prirodni
NEADEKVATNA RASVETA JE ČEST UZROK GLAVOBOLJE
Ako sto skloni glavoboljama, suviše jaka svetlost može vam stvoriti velike probleme. Mozak osoba koje pate od ovih intenzivnih glavobolja izuzetno je osetljiv na takve nadražaje, pa snažne sijalice, treperava svetlost fluorescentnih cevi ili jako sunce mogu uzrokovati nesnosne bolove.
REŠENJE
Iako ne postoje savršene svetiljke, svetlost običnih sijalica manje snage uglavnom je bolja od halogenih i fluo svetiljki, jer je postojanija i prigušenija. Ugradite uređaje za regulisanje osvetljenja, okačite zavese ili stavite roletne na prozore kako biste prigušili prejaku svetlost, savetuju stručnjaci.

SKRIVENI ALERGENI SKRIVENI UZROCI GLAVOBOLJE
Istraživanja su pokazala da se u svakom domu može izdvojiti najmanje šest alergena koji kod preosetljivih ljudi uzrokuju snažne glavobolje. Grinje, perje, buđ, prašina, vlaga i životinjske dlake otežavaju disanje i uzrokuju zapaljenje disajnih puteva, usled čega se javlja pritisak u sinusima i, posledično, snažan bol.Osim toga, u nastojanju da neutrališe alergene, organizam sav kiseonik preusmerava na borbu s napadačima, a dobro je poznato da je nedostatak kiseonika jedan od glavnih okidača migrenoznih bolova.
REšENJE:
Priuštite sebi kvalitetan prečistač s filterima koji može da ukloni i do 99% alergena iz vazduha. Redovno uključujte aparat za uklanjanje vlage: vlažnost vazduha u stanu trebalo bi da bude od 30% do 50%. Tako čete dobiti suvu zonu, u kojoj ima manje šansi za razvoj grinja i buđi. Menjajte posteljinu jednom nedeljno, a za jastuke, dušek i okvir od kreveta koristite se navlakama od mikrofibera.

JAKI MIRISI
Intenzivni mirisi još jedan su faktor iz okruženja koji može isprovocirati napade migrene, jer iritiraju trigeminalni nerv, koji povezuje nos s mozgom, a koji je uglavnom odgovoran za glavobolju, objašnjavaju stručnjaci. Maskiranje neprijatnih mirisa mirišljavim svećama ili osveživačima vazduha često pogoršava situaciju, jer mnogi od ovih proizvoda sadrže nestabilna organska jedinjenja,koja se nalaze i u isparenjima od farbe i laka za parket, pokazala su najnovija istraživanja.
REŠENJE:
Redovno provetravajte prostorije i koristite se netoksičnim sredstvima za čišćenje, bez mirisa. Odlučite se za farbe s niskim procentom nestabilnih organskih jedinjenja i izbegavajte nameštaj od iverice. Ako u vaš stan iz komšiluka dopiru mirisi koje ne možete eliminisati, upotrebite prečistač vazduha s karbonskim filterom.

SVETLEĆI UREDJAJI
Ekrani laptopa ili tableta mogu doprineti nastanku GLAVOBOLJE isto koliko i svetiljke velike snage. Njihov beli sjaj preterano stimuliše mozak, upozoravaju eksperti. Ovi gadžeti štetno deluju i ako ih upotrebljavate sedeći u nepravilnom položaju – glavobolja najčešće nastaje kad je glava duže vreme pognuta.
REŠENJE:
Podesite svetlo na uređajima tako da vam ne smetaju i nabavite filter koji ublažava bleštavost monitora. Potrudite se da nabavite stolicu s dobrim naslonom za leđa i pazite da vam laptop ili e-reader budu u visini očiju. Ako pravite pauzu svakih 20 minuta, opustićete mišiće i tako znatno smanjiti mogućnost nastanka glavobolje.

KORIGUJTE JELOVNIK -ŠTA TREBA IZBEGAVATI
Glava vam puca od bolova? iako generalno pravilo ne postojl osoba s migrenom može otkriti šta joj tačno izaziva glavobolju i, izbegavajući određene supstance, smanjiti njen intenzitet. Evo nekoliko najčešćih okidača:
-Konzervirana hrana i piće ,zreli sirevi, suvo voće i suhomesnati proizvodi sadrže tiramin koji širi krvne sudove u mozgu i uzrokuju glavobolje.
-Aspartam
Stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, ali veštački zaslađivači mogu izazvati glavobolje. Proverite sastojke dijetalnih gaziranih i negaziranih pića.
-Aditivi Natrijum-glutaminat, pojačivač ukusa koji se upotrebljava u nekim gotovim jelima, može izazvati vaskularne promene i aktivirati okidače za bol.
-Alkohol. Mnoga vina i piva sadrže tiramin, te sulfite i nitrate, konzervanse koji mogu uzrokovati glavobolju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *