modriceModrice umeju biti veoma bolne i ružno ih je videti -otkrivamo vam kako da suzbijete neprijatan bol i učinite da modrice brzo nestanu…

Spotakli ste se i pali, ili ste se udarili o fioku koja je ostala otvorena… Sve u svemu, imate lepu modricu. Evo kako možete učiniti da brzo prođe a ne ostavi trag….

ZAŠTO JE MODRICA VELIKA
Veličina modrice može varirati usled raznih faktora. Kontuzija izaziva rupturu malih površinskih krvnih sudova, koji se nalaze odmah ispod kože. Posledica toga je da se krv prvo razliva, a zatim deponuje na mestu povrede.Širenje kontuzije zavisi od udarenog mesta na telu. Ako je reč o mekanom predelu, poput stomaka, tad elastičnost kože obično uspeva da ublaži povredu, te modrica ostaje veoma mala. Ako je pak reč o podlaktici ili butini, sigurno će se pojaviti veća modrica, jer se na tvrdoj površini kosti ispod kože i mišića sabijaju krvni sudovi.Takođe, na onim delovima tela koji su prekriveni gustom mrežom krvnih sudova, poput kapaka ili jagodica, modrice bivaju prilično izražene. Šta još utiče na veličinu modrice? Ukoliko imate osetljive kapilare, mogu popucati čak i od sasvim blagog udarca. Takode je bitno je li vam krv suviše retka (antikoagulativni lekovi u terapiji za trombozu razređuju krv, kao i aspirin).

POVRŠINSKE MODRICE
Prečnik im je oko pet centimetara i nisu bolne, osim na dodir. Šta možete odmah uraditi? Uzmite malo leda, umotajte ga u gazu ili krpu i stavite na povredeni deo tela (ako biste kockice leda stavili pravo na kožu, mogli biste dobiti promrzline). Držite ga na povređenom delu petnaestak minuta: efekat sužavanja krvnih sudova umanjuje ili potpuno blokira isticanje krvi, smanjujući modricu. Ne trebaju vam lekovi. Trebalo bi da modrica prođe sama od sebe u roku od pet-šest dana. Ali ukoliko želite da još brže nestane, nežno izmasirajte povredeni deo tela, utrljavajući u njega gel ili kremu za ublažavanje otoka i modrica na bazi heparina, koji onemogućava zgrušavanje krvi. Koristite ga dvaput dnevno. Možete ga kupiti u apotekama.

DUBOKE MODRICE
Ukoliko je, međutim, modrica veća (može dostići veličinu i do deset centimetara), može biti propraćena i bolnim otokom, u zavisnosti od toga je li obilnije krvarenje izazvalo napetost tkiva.
Koja su rešenja? Ponovo led, i to odmah. Međutim, posle toga gel neće uspeti da prodre u dubinu gde se sakuplja krv. Tad se poslužite sledećim trikovima: Običan list kupusa, zasečen na nekoliko mesta i blanširan, poslužiće kao odličan oblog -ublažiće bol i smanjiti otok. Efikasno dejstvo ima i komadić svežeg ananasa, jer to voće sadrži ferment koji ubrzava resorpciju podliva.Koristan je i krompir: skuvajte ga s korom, a zatim ga oljuštite i izgnječite. Dodajte mu malo meda i obične vode te tu smesu stavite na modricu.Dobro je i obično sirce, kojim se natopi komad vate i premazuje bolno mesto više puta dnevno.

VELIKE MODRICE BEZ RAZLOGA

Velike modrice koje nastaju nakon blagog udarca ili bez ikakvog razloga treba da vas zabrinu.Ljudima se s godinama koža tanji, a krvni sudovi slabe, te se pojavljuju modrice na butinama, gornjoj strani šake i nadlaktice. Obično nije potrebno nikakvo lečenje, ali ponekad je reč o smanjenom broju trombocita, koji može izazvati i neka virusna infekcija. Ako vam često izbijaju modrice koje ne prolaze ni posle tri sedmice, obratite se obavezno lekaru, jer je moguće da imate slabe krvne sudove, što povećava rizik od pojave proširenih vena na nogama ili pucanja kapilara na licu. Sklonost ka modricama imaju i osobe koje ne unose u organizam dovoljno vitamina C.

KAD ĆE MODRICE NESTATI?
Zavisi od boje modrice, koja se vremenom menja. Intenzivnocrvena Početna boja traje od jednog do tri dana. Ljubičastoplava Ostaće ove boje tri do sedam dana. Žutozelena Za dva do četiri dana, ako sve bude okej, od modrice
neće ostati ni traga. OPREZ! Ako posle udarca podliv ne menja boju, već tamni, to je znak infekcije, pa treba što pre da odete lekaru.