miomi na matericiMiomi su dobroćudni tumori na materici ali mogu da izazovu obilno krvarenje, jake grčeve i bol pri polnim odnosima. Lekovite trave i biljne mešavine daju izvanredne rezultate u lečenju mioma na materici…

Prosečno, svaka četvrta žena ima miome na materici – dobroćudni tumor materice koji se sastoji od grupe mišića i vlaknastih tkiva. Najčešće su javlja kod nerotkinja u periodu između 35. godine i menopauze. Tačan uzrok njegovog nastanka nije poznat, ali veruje se da je povezan sa reakcijom na ženski hormon estrogen. Ovaj hormon podstiče rast mioma na materici, a proizvodi i masne ćelije, pa se tumori češće javljaju kod gojaznih žena.

Miomi deformišu matericu, pritiskaju jajnike i jajovode, pa mogu izazvati neplodnost. Maligna promena mioma veoma je retka – javlja se u svega 0,1 – 0,5% slučajeva. Komplikacije koje miomi na materici uzrokuju na drugim
organima i organskim sistemima uključuju nastanak teške anemije zbog obilnih krvarenja. Veliki miom pritiska okolne strukture i može da uzrokuje obilne menstruacije, jake grčeve, osećaj neprijatnog pritiska u krstima i butinama, zatvor, učestalu potrebu za mokrenjem i bol pri polnim odnosima.

Kako se hraniti
Žene koje imaju miome na materici treba da konzumiraju zeleno lisnato povrće, te jela od prosa, zobi, integralnog pirinča i heljde. Ishrana treba da bude bogata namirnicama kao što su pasulj, sočivo, krompir, šargarepa, papaja i mango, jer podstiču telo da proizvodi progesteron koji uravnotežuje funkciju jajnika i smanjuje nivo estrogena.

Trava Mačji nokat (Uncaria tomentosa)

Evropski istraživači i lekari u prevenciji mioma preporučuj biljku mačji nokat (Uncaria tomentosa), jer čisti organizam od otrova i reguliše nivo hormona. Mačji nokat već se primenjuje u poznatim američkim i evropskim ginekološkim klinikama jer je dokazano da smanjuje miome i štiti od malignih bolesti.
OPREZ: Predoziranje mačjim noktom može izazvati probleme sa jetrom i bubrezima. Biljku ne uzimati u kombinaciji sa mlečnim proizvodima, a ne preporučuje se ni trudnicama, dojiljama i deci.

Miomi lečenje lekovitim travama

-Po 2 supene kašike sitno iseckanog lista žalfije, cveta belog sleza i po supenu kašiku lista koprive, lista kupine, cveta zove, cveta kamilice, lista i cveta hajdučke trave, lista i cveta kantariona i vrbove kore izručiti u 1,8 l ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 90 minuta, procediti i zasladiti medom po želji. Piti po 2 dl pre doručka, ručka, večere i pre spavanja.
U toku dana, 4 puta uzeti po kašičicu meda koji se stavlja pod jezik i polako rastapa u ustima. Ujutro i predveče pojesti 2 pečene, nakisele jabuke sa supenom kašikom meda. Posle toga napraviti pauzu od 10 dana, a onda ponoviti desetodnevnu terapiju čajevima.

Miomi lečenje čajem
Po 2 supene kašike zdrobljenog lista ranjenika, lista koprive, lista kupine i po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista žalfije, lista i cveta hajdučice, cveta zove i divlje nane izručiti u 1,8 l
ključale vode. Ostaviti da stoji poklopljeno 90 minuta, procediti i zasladiti medom po želji. Piti po 2 dl pre doručka, ručka, večere i pre spavanja.

Sok od nevena
Listove, stabljike i cvetove nevena dobro oprati i još vlažne iscediti u sokovniku. Piti sok 3-4 puta nedeljno.

Tinktura od nevena
U litar domaće rakije staviti punu šaku cvetova nevena i 14 dana držati na suncu ili na temperaturi od oko 20 stepeni C. Koristiti u vidu obloga (razblaženu sa vodom) ili svako jutro popiti po 15 kapi ove tinkture.

U slučaju bolnih i obilnih menstruacija
Ako miomi uzrokuju obilnu menstruaciju, 2 puta dnevno treba popiti šolju čaja ili uzeti u malo vode 15 kapi tinkture od petrovca, trilijuma, konopljike i listova maline. Može se dodati i kopriva, koja je bogata vitaminom C i gvožđem, i to u supe, variva i salate, ili piti 2 puta dnevno po šolju čaja od ove biljke.

U slučaju bolnih, obilnih menstruacija s ugrušcima krvi, izazvanih miomima, treba piti 2 puta dnevno čaj od kaulofilijuma, listova crne ribizle, čibukovine, listova maline i divljeg jama, ili uzimati u malo vode po 15 kapi tinkture od ovih biljaka.

Sedeća kupka za miome na materici od hajdučke trave
Sto grama hajdučke trave (cele biljke) preko noći ostaviti u hladnoj vodi, a ujutro zagrejati dok ne provri, a potom dodati vodi za kupanje. Sedeću kupku treba primenjivati svakodnevno, tokom dužeg vremenskog perioda.