zdravo srceMiokarditis predstavlja upalu srčanog mišića. Postoji više uzroka, ali je najčešći izazivač virus. Zavisno od uzroka i težine stanja, simptomi i mogući problemi mogu varirati od nepostojećih do potencijalno fatalnog popuštanja srca. Mnoge osobe sa miokarditisom se u potpunosti oporave, ali u nekim slučajevima se mogu javiti ozbiljni problemi, pa i smrtni ishod.

Šta dovodi do miokarditisa i ko je sve ugrožen?

Miokarditis označava zapaljenje miokarda. Miokard je srčani mišić. Miokarditis može pogoditi bilo koga i u bilo kom životnom dobu. Razni su uzroci; neki su manje ozbiljni a neki drastično više. Uzroci uključuju sledeće:

Virusna infekcija

Mnogi tipovi virusnih infekcija mogu pogoditi različite delove organizma uključujući tu i srčani mišić. Miokarditis se može razviti u toku, ili što je češće slučaj, nakon virusne infekcije grla ili grudnog koša. Imunološki sistem je u stanju da eliminiše mnoge uzročnike miokarditisa, što znači da oboljenje spontano prolazi nakon nedelju ili dve.

U Ujedinjenom kraljevstvu (UK), najčešći uzročnici virusnog miokarditisa su Koksaki B i adenovirus. Ostali virusni uzročnici su:

Eho-virusi

Influenca virus (grip)

Infektivna mono-nukleoza (Epštajn-Bar virus)

Nemačke boginje (Rubela)

Ovčije boginje (Varičela)

MUMPS virus (zauške)

Boginje

Parvo-virusi

Žuta groznica

Denga groznica

Polio virus (Poliomijelitis)

Rabies virus (Besnilo)

Hepatitis A i C virusi

Ponekada upala srčanog mišića traje duže nego drugi simptomi infekcije. Virus možda više nije prisutan, ali može biti prisutna hiper-reakcija imunološkog sistema, koja izaziva dugotrajno zapaljenje miokarda.

Nepoznati uzrok (Idiopatski miokarditis)

U slučaju mnogih pacijenata sa miokarditisom uzrok nikada ne bude pronađen. Međutim, velika je verovatnoća da je uzročnik virus, čije se prisustvo ne može potvrditi testom.

Drugi uzroci

Drugi uzroci miokarditisa su mnogo ređi. Oni uključuju:

Druge tipove infekcija. Infekciju srca ponekada mogu izazvati bakterije, gljivice, paraziti i drugi mikrobi. Na primer:

Čagasova bolest: Ovo je infekcija koju izaziva protozoaTripanozomaKruzi (Trypanosomacruzi). Možete se zaraziti ubodom insekta u nekim tropskim zemljama. Globalno gledano, ovo je čest uzrok miokardtitisa (ali je u UK redak). Kod ove infekcije miokarditis se razvija mnogo godina posle inicijalne infekcije. To vodi u postepeno uništavanje tkiva srčanog mišića, što može dovesti do ozbiljnog popuštanja srca.

Lajmska bolest: Ovu infekciju izaziva klica (bakterija) pod imenom BorelijaBurgdorferi (Borreliaburgdorferi). Ova infekcija se prenosi ubodom krpelja koji je inficiran.

Giganto-celularni miokarditis: Ovo stanje je veoma retko, a naziv je dobilo po abnormalnim ćelijama koje se razvijaju u srčanom mišiću. Uzrok je nepoznat, ali je primećena tendencija javljanja kod osoba koje imaju izrasline na Timusu (timomi), Sistemski lupuseritematodes (SLE), isto poznat samo kao Lupus, ili Tireotoksikozu (hiperaktivna štitasta žlezda).

Retko neželjeno dejstvo nekih lekova i retka komplikacija nekih drugih bolesti.

Drugi štetni agensi: Primera radi, zapaljenje srca može biti izazvano prekomernom konzumacijom alkohola, radijacijom, određenim hemikalijama i nekim otrovima.

Reakcija odbacivanja transplantovanog srca.

Koji su simptomi miokarditisa?

Simptomi zavise od uzroka i težine zapaljenja. Mnoge osobe sa virusnim miokarditisom nemaju simptomatologiju na srcu. Na zapaljenje miokarda pažnju mogu skrenuti promene na EKG-u (elektro-kardiogram) – videti poglavlje „Kako se miokarditis dijagnostikuje?“ ispod. Ukoliko se simptomi jave, oni uključuju:

Bol u grudima

Groznica (povišena temperatura)

Ubrzan srčani rad (Tahikardija) – brži nego što je to uobičajeno za „normalno“ povišenu temperaturu (groznicu).

Nepravilan srčani rad

Premorenost

Kratak dah (otežano disanje)

Šta su moguće komplikacije?

Komplikacije se mogu razviti ako zapaljenje ošteti srčani mišić ili vlakna koja sprovode električne impulse u srcu. Nagli razvoj komplikacija može nastupiti kod pojave akutnih, brzo nastalih simptoma koje smo prethodno naveli. Neki slučajevi miokarditisa se razvijaju postepeno (kao u slučaju Čagasove bolesti), i nemaju akutne simptome. Dešava se da komplikacije budu prvi pokazatelj da je osoba imala miokarditis u prošlosti.

Moguće komplikacije podrazumevaju:

Nagli gubitak svesti (sinkopa).

Abnormalno brzi, spori ili nepravilni otkucaji srca (srčane aritmije).

Srčano popuštanje koje može dovesti do kratkog daha, oticanja nogu i premorenosti (pogledajte poseban pamflet pod nazivom „Otkazivanje srca“).

Kako se miokarditis dijagnostikuje?

Vaši simptomi će verovatno nagnati lekara da postavi dijagnozu mogućeg miokarditisa. Može se uraditi i praćenje električne aktivnosti srca (elektro-kardiogram, ili EKG).

Rendgen-grafija grudnog koša može pokazati da vam je srce većih dimenzija nego što je to normalno. Vrlo verovatno će vam ordinirati i testove krvi na prisustvo nekih virusnih uzročnika koji mogu izazvati miokarditis. Ultrazvuk srca (eho-kardiogram) takođe se može uraditi. NMR (nuklearno-magnetna rezonanca) pruža uvid u to na koji je način i u kojoj meri srce pogođeno.

U nekim slučajevima potrebno je uraditi endo-miokardijalnu biopsiju. To podrazumeva uzimanje vrlo malog uzorka tkiva srčanog mišića u cilju pronalaženja uzroka miokarditisa. Noviji testovi, koji su senzitivniji u utvrđivanju prisustva virusnih uzročnika, trenutno su u fazi razvijanja.

Kako se miokarditis leči?

Terapija miokarditisa zavisiće od uzroka i težine kliničke slike. Odmor je nešto što se rutinski preporučuje na početku bolesti, i fizičke aktivnosti treba izbegavati bar 6 meseci. Razlog tome je pokušaj da se izbegne nepotrebno opterećivanje srčanog mišića. Analgetici će pomoći u smanjivanju bolova u grudima i kod visoke temperature (groznice).

Lek za virusnu infekciju ne postoji.

Ipak, kod većine ljudi sa virusnim miokarditisom, uzročnik spontano nestaje bez ikakve terapije, često u roku od nedelju dana ili malo duže.

U prošlosti, pokušana je terapija lekovima koji se zovu steroidi. Međutim, ne postoji ni jedna klinička studija koja pokazuje da su steroidi terapijski efikasni u bilo kom, osim u slučaju giganto-celularnog miokarditisa.

Različite vrste tretmana trenutno su u fazi ispitivanja u okviru drugih kliničkih studija.

Kod atipičnih slučajeva, ili ako nastanu komplikacije, potreban je širok terapijski pristup. Na primer, potrebni su:

Lekovi za lečenje popuštanja srca ili aritmija.

Pejsmejker, ako dođe do pojave nepravilnog srčanog ritma.

Antibiotici, ako je uzročnik miokarditisa mikrob (bakterijska infekcija).

Steroidi, ako je u pitanju giganto-celularni miokarditis.

Prestati sa upotrebom alkohola ako je to uzrok bolesti.

Kakav je ishod bolesti (prognoza)?

U većini slučajeva kod virusnog miokarditisa, bolest prolazi spontano, bez komplikacija. Simptomi mogu trajati svega nekoliko dana ili nedelja. Ipak, neke vrste virusnih infekcija su ozbiljnije i mogu dovesti do težih ili dugotrajnijih zapaljenja, kao i do komplikacija.

Komplikacije su češće kod atipičnih uzroka miokarditisa. Ponekada zapaljenje prođe, ali iza sebe ostavi trajno oštećenje srca u manjoj ili većoj meri. Može se desiti da stepen popuštanja srca bude toliki da je potrebno ordinirati dugotrajniju terapiju.

U nekim slučajevima, zapaljenje i srčano oštećenje su toliki da jedinu terapijsku opciju predstavlja transplantacija srca.

Miokarditis je fatalan u nekim slučajevima. Ponekada, smrt nastupa nakon postavljanja dijagnoze, usled pogoršanja stanja i prestanka reagovanja na terapiju. Isto tako, neki slučajevi iznenadne smrti kod prethodno savršeno zdravih osoba, su posledica akutnog miokarditisa koji se razvija veoma brzo.