Meteoropatija je grupa simptoma koja se ispoljava tokom promena vremena ne samo kod hroničnih bolesnika već i kod zdravih osoba…

Poslednjih godina vremenske prilike su sve nestabilnije i brišu se razlike između godišnjih doba, što meteoropate i te kako osećaju na svojoj koži. Poznato je da nagle promene vremenskih prilika – naglo zahlađenje, otopljavanje, vetar i velike oscilacije atmosferskog pritiska, utiču na čovekovo zdravlje izazivajući promenu raspoloženja, glavobolju, nesanicu, pogoršanje hroničnih bolesti, ali i povećan broj samoubistava i saobraćajnih nesreća. Sposobnost adaptacije na iznenadnu promenu vremena individualna je, često i genetski uslovljena, a u najugroženiju grupu spadaju starije osobe i hronični bolesnici, a prilično je zastupljena i kod dece. Procenjuje se da se sa ovim problemom danas suočava oko 80% stanovništva, što je drastičan skok u odnosu na period pre pedeset godina, kada je na našoj planeti bilo svega 20% meteoropata.

Visok atmosferski pritisak – prija reumatičarima

Iako povišen atmosferski pritisak uglavnom prati lepo vreme i često se dovodi u vezu sa dobrim raspoloženjem, kod nekih osoba može izazvati glavobolju i migrenu. Visoke temperature vazduha veoma nepovoljno utiču na hronične bolesnike: nagli porast vazdušnog pritiska negativno utiče na osobe sa respiratornim i kardiovaskularnim problemima, prevashodno hipertoničare (osobe sa povišenim krvnim pritiskom). Među neurološkim bolesnicima najosetljiviji su oboleli od multiple skleroze i oni koji su preležah moždani udar. S druge strane, visok atmosferski pritisak i skok temperature prijaju osobama sa kostoboljom, odnosno svima koji imaju reumu, reumatoidni artritis, upalu zglobova…

Nizak atmosferski pritisak – okidač za moždani udar

Nizak atmosferski pritisak i visoka vlažnost vazduha ne prijaju ni zdravima bolesnima, i okidač su za brojne tegobe, naročito kada je reč o hroničnim bolesnicima. Takvo vreme pojačava bolove u zglobovima i uzrokuje malaksalost i gubitak energije. Neka istraživanja pokazala su da se u takvim meteorološkim uslovima povećava broj porođaja, pa se trudnicama savetuje praćenje biometeorološke progrioze. Statistike pokazuju da se veliki broj moždanih udara dešava upravo nakon naglog pada atmosferskog pritiska, ali tome kumuju i pojačan vetar, povećana vlažnost vazduha i pad temperature. Poremećaj krvotoka u mozgu javlja se uglavnom kod osoba preko 50. godine života, a u poslednje vreme sve je češći i kod mlađih ljudi. Smatra se da je za pojavu moždanih udara najopasniji prodor hladnog fronta u letnjim mesecima. Osim toga, niži pritisak vazduha usporava mentalne aktivnosti i negativno utiče na pažnju i pamćenje, a bolovi u zglobovima i tegobe izazvane osteoartritisom pojačavaju se kada padnu pritisak i temperatura vazduha. Naglo snižavanje atmosferskog pritiska osećaju i osobe koje imaju ožiljke od povreda i operacija, jer pri ovoj promeni dolazi do stezanja i opuštanja oštećenog tkiva, a s obzirom na to da ono nije elastično već tvrdo i žilavo, ne prilagođava se novonastalim vremenskim prilikama, što izaziva zatezanje kože i bol. Stručnjaci tvrde da nakon pada pritiska vazduha, koji nagoveštava nevreme, dolazi do promena u radu moždanih i nervnih ćelija, što kod meteoropata izaziva glavobolju, ali i pogoršanje raspoloženja (razdražljivost, agresivnost, nemir), slabljenja koncentracije i refleksa, a sve ovo ima za posledicu i povećanu stopu suicida i saobraćajnih nesreća.

Meteoropatija lek iz prirode
Lipov čaj za smirenje
Onima koji tokom vremenskih promena osećaju nemir, savetuje se da konzumiraju čaj od lipe. Od velike pomoći može biti i kupka u koju se sipa jak lipov čaj.

Ženšen za bolje funkcionisanje mozga
Redovnom upotrebom ženšena u obliku čaja kapsula mogu se poboljšati koncentracija i memorija. Ukoliko vremenske prilike izrazito smanjuju mentalne sposobnosti, upotreba ove biljke najbolje je rešenje.

Eterična ulja za opuštanje
Dokazano je da miris lavande i citrusa deluje umirujuće i poboljšava koncentraciju. Ako ste student, spremate ispit a manjka vam koncentracija, isecite limun i stavite ga na sto za kojim učite.

Protiv kostobolje
Napraviti mešavinu od po 45 g podubice i listova borovnice i 10 g listova belog jasena. Kašiku mešavine kuvati pet minuta na tihoj vatri u 2 dl vode. Čaj piti tri puta dnevno.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *