Stomačna gojaznost udružena sa hipertenzijom, nekim od poremećaja regulacije šećera u krvi i povišenim masnoćama predstavlja metabolički sindrom. Ovačetiri ozbiljna zdravstvena poremećaja se još nazivaju i “kvartet smrti” glavni su faktori rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti, a kako pokazuju najnovija istraživanja i za mnoge druge opasne bolesti…

Koliko je metabolički sindrom opasan govore i statistički podaci da oko 40% gojaznih Amerikanaca i 30% Evropljana ima metabolički sindrom.

Kako prepoznati metabolički sindrom, šta podrazumeva terapija i koje su mere prevencije

Metabolički sindrom je sve učestaliji, čak i medju mladjom populacijom.U osnovi je insulinska rezistencija dodatno opterećena gojaznošću u predelu stomaka, koja je nastala kao posledica loših životnih navika: mnogo sedenja, malo kretanja i fizičke aktivnosti, ishrana bogata prostim ugljenim hidratima i zasićenim masnoćama.

Prvi predznak metaboličkog sindroma je povećen obim struka: veći od 94 cm muškarca i iznad 80 cm žene.

Uz ovaj, glavni faktor metaboličkog sindroma idu i povišene vrednosti šećera, triglicerida, holesterola, krvnog pritiska: glikemija veća od 5.6 mmol/1, trigliceridi veći od 1.7 mmol/1, HDL manji od 1.0 za muškarce i manji od 1.3 za žene i krvni pritisak veći 130/ 85 mmHg.

Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju metabolički sindrom imaju i od dva do četiri puta veći rizik da dožive šlog i infarkt i 20 puta veće šanse da dobiju dijabetes. Zbog hroničnih zapaljenskih procesa u krvnim sudovima, metabolički sindrom znatno ubrzava proces ateroskleroze, utiče na pojavu maligniteta (rak jajnika, debelog creva), vodi u bolesti kao što su depresija, seksualni poremećaj, sterilitet, masna jetra…

metabolicki sindrom

Jetra je prva na udaru svih metaboličkih poremećaja, jer se smatra centralnom laboratorijom organizma. Ona luči marker C reaktivni protein, koji ukazuje na prisustvo metaboličkog sindroma. Taj protein je mera nečije gojaznosti: ako je povišen, javljaju se komplikacije poput infarkta, koronarne bolesti, ateroskleroze. Ohrabrujuće je da sve ovo može da se predupredi, a navedene vrednosti faktora rizika koriguju. Zato lečenje metaboličkog sindroma uvek treba početi pramenom načina života i pre svega smanjenjem telesne težine.

Metabolički sindrom i ishrana

Pravilna ishrana kod metaboličkog sindroma podrazumeva: više voća, povrća i žitarica, maslinovo ulje, plavu ribu iz dubokih mora. Uz to neophodan je i prestanak pušenja, smanjenje stresa, alhohola.

Kao najbolje rešenje pokazala se mediteranska ishrana, pomoću koje se posle šest meseci gojaznm smanjuje telesna težina, popravlja stanje metaboličkog sindroma, a nivo antioksidantne zaštite povećava. Ako pojedemo po pola kilograma voća i povrća, žitarice (kuvani pirinač, kukuruz, pšenica, hleb od integralnog celog zrna), unećemo složene ugljene hidrate i dovoljno dijetnih vlakana, što će dovesti do smanjenja stomačne gojaznosti.

Ipak nije dovoljan pravilan izbor namirnica za dijetu, treba izabrati i najbolji način termičke obrade.Izbegavajte prženje i pohovanje, jer vode ka arterosklerozi i zakrečenju krvnih sudova, a prednost dajte dinstanju, kuvanju na pari, barenim ili namirnicama pečenim u rerni.

Ako pravimo klasifikaciju po grupama namirnica, od žitarica na pozitivnoj listi su: crni, ražani, integralni hleb, a zamena za hleb su pasulj, grašak, sočivo, špagete (imaju mali glikemijski indeks), kačamak. Izbegavajte beli hleb, sve proizvode od belog brašna, lisnata testa premazivana margarinom. Od mlečnih proizvioda dobar izbor je jogurt, a loš su punomasni i krem sirevi, kajmak, puter, kačkavalj.
Od mesa, prednost dajte piletini, ćuretini, ribi, a smanjite crvena masna mesa. Dozvoljena su dva do tri barena jaja nedeljno i obavezno orašasti plodovi (orah, badem, lešnik).

Preporučene namirnice za ishranu kod metaboličkog sindroma

1/2 kg voća i povrća dnevno
Raženi, crni i integralni hleb, žitarice celog zrna
Mahunarke povrće (pasulj, sočivo)
Maslinovo ulje i ulje koštica grožđa
Jogurt
Badem, lešnik, orah
Voda i limunada

Ishrana koja će pogoršati metabolički sindrom

Beli hleb, proizvodi od belog brašna, lisnata testa
Punomasni, tvrdi i krem sirevi, buter, kajmak, margarin
Sva crvena masna mesa
Pržena jaja

Metabolički sindrom kod dece

Dete koje ima stomačić sa pet ili šest godina, pretenduje da ima metabolički sindrom sa devet godina, neke vaskularne poremećaje sa 30 godina, a neki koronarni događaj sa 40.Interesantno je da je kod metaboličkog poremećaja u tom najmlađem uzrastu primećena i masna jetra.
POVEZANO >>>Metabolički sindrom detaljno